HAMK tarjoaa maksuttomia AMKosaaja-opintoja vuoden 2023 loppuun asti. Julkaisimme aiemmin usein kysyttyjä kysymyksiä liittyen koulutukseen hakeutumiseen. Nyt julkaisemme postaussarjan toisen osan, jossa käsitellään mm. AMKosaaja-opiskelun käytänteitä.
Mikä AMKosaaja?
AMKosaaja on vuosina 2021-2023 Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella toteutettavaa maksutonta koulutusta. HAMKin lisäksi AMKosaaja-koulutusta tarjoavat Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Laurea-ammattikorkeakoulu, Metropolia Ammattikorkeakoulu ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.
Opintotarjonnasta voi valita itseä kiinnostavia ja omaan aikatauluun sopivia korkeakouluopintoja. Jokaisella korkeakoululla on oma opintotarjontansa.
Olen päässyt mukaan AMKosaaja-koulutukseen. Mitä minun pitää tehdä ensimmäiseksi?
Olet saanut sähköpostitse ohjeita miten edetä. Yleensä ensimmäiseksi sinun kannattaa käydä aktivoimassa oma opiskelijatunnuksesi HAMK Tunnistautumispalvelussa. Lue lisää aktivoinnista täältä. Saat kaiken tarvittavan tiedon sähköpostitse ennen koulutuksen alkua, joten odotathan kärsivällisesti.
Missä oppimisympäristöjä opinnoissa käytetään?
Moodle/Learn on oppimisympäristö, jota käytetään kaikissa HAMKin koulutuksissa. Oppimateriaalien jakaminen, tehtävien annot sekä niiden palautukset ja arviointi tapahtuvat Moodlessa. Moodlesta löydät myös opintojakson aikataulutuksen.
Verkkotapaamiset järjestetään Zoom-palvelussa. Lisätietoja ja ohjeita järjestelmien käyttöön täältä.
Suosittelemme että kaikki AMKosaaja-koulutukseen osallistuvat suorittavat myös Digistartti-opintojakson, jolla perehdytään opiskelun käytänteisiin, työvälineisiin ja digitaalisiin oppimisympäristöihin.
Millaisia it-palveluita saan käyttööni?
Opiskelijana saat opintojesi ajaksi käyttöösi Outlook-sähköpostin sekä muita Office 365 –pilvipalveluja (Word , Excel, PowerPoint), joita käytetään kirjautumalla omilla tunnuksilla HAMKin verkkosivulle. Lisäksi sinun on mahdollista ladata Office-paketti omalle koneellesi.
Viestit Moodlesta menevät oletuksena opiskelijasähköpostiisi ja onkin suositeltavaa käyttää opiskelijasähköpostia koko opintojen ajan.
Opiskelijoiden it-palvelut ja niidet ohjeet listattuna täällä.
Onko opetukseen pakko osallistua?
Jos opintojaksosi sisältää aikataulutettuja verkkotapaamisia, on toivottavaa että osallistut niihin. Verkkotapaamiset kuitenkin tallennetaan, joten tarvittaessa voit katsoa ne myös jälkikäteen Moodlen kautta. Otathan yhteyttä opintojaksosi vastuukouluttajaan, jos haluat tarkempia lisätietoja osallistumisesta ja sen ”pakollisuudesta”.
Ovatko opinnot pelkkää teoriaa vai sisältävätkö ne paljon harjoituksia?
Riippuen aihealueesta opinnot sisältävät yleensä sekä teoriaa että käytännön harjoituksia. Esimerkiksi koodaamaan oppii vaan koodaamalla, joten etenkin tällaiset opinnot sisältävät paljon harjoitustehtäviä. Myös palkanlaskentaa harjoitellaan käytännössä palkka.fi -ohjelmalla.
Tarkempia opintojaksokohtaisia tietoja voit tiedustella AMKosaaja-yhteyshenkilöltä tai suoraan opintojaksojen vastuukouluttajilta.
Onko opintojaksoilla tenttejä?
Pääasiassa opintojaksoilla on harjoitustehtäviä, joihin myös arviointi perustuu. Kuitenkin jotkin opintojaksot voivat sisältää myös tenttejä.
Arvioidaanko opintojaksot numeroarvosanoin vai hyväksytty/hylätty -periaatteella?
Opintojaksojen arviointi tapahtuu pääsääntöisesti numeroarvosanoin (asteikolla 1-5), mutta poikkeukset ovat mahdollisia.
Kehen voin ottaa yhteyttä, jos minulla on kysyttävää?
Jos kysymyksesi koskee opintojaksoa ja sen sisältöä, otathan ensisijaisesti yhteyttä opintojakson vastuukouluttajaan.
AMKoodari yhteyshenkilöön voit olla yhteydessä opintojen yleisissä ja opiskelijahallintoon liittyvissä asioissa, esim. jos tarvitset väliaikaista opiskelutodistusta työantajalle/ TE-toimistoon. Ilmoitathan AMKoodari-yhteyshenkilölle myös mahdollisista muutoksista, esim. opintojen keskeytyksestä tai nimen muutoksesta.
Saanko opinnoistani todistuksen?
Kun kaikki suunnittelemasi opinnot on suoritettu ja arvioitu, saat opintosuoritusotteen pyydettäessä AMKosaaja -yhteyshenkilöltä. Saat meiltä tarvittaessa myös ns. väliaikaisen todistuksen esim. TE-palveluita varten.
Kuinka pitkään kestää, että saan arvioinnin opintojaksosta?
Opintojakson päättymisen jälkeen opettajilla on noin 1 kk aikaa antaa arvosanat. Pääset katsomaan arvosanoja Pakissa. Tunnuksillasi kirjautumisen jälkeen etusivulla näkyy kohta ”suoritukset”. Tietoja Pakista ja ohjeita sen käyttöön täällä.
Kuinka kauan käyttäjätunnukseni ovat voimassa?
Käyttäjätunnuksesi ovat voimassa vähintään yhtä kauan kuin suunnittelemasi opinnot kestävät. Yleensä opinto-oikeus (ja samalla tunnuksesi) ovat voimassa kuluvan lukukauden loppuun eli kevälukukaudella 31.7. tai syyslukukaudella 31.12. asti.
Mitä tehdä, jos olen kiinnostunut jatkamaan opintojani HAMKissa esimerkiksi avoimessa amkissa tai tutkinto-opiskelijana? Kehen voin ottaa yhteyttä?
Voit ottaa yhteyttä AMKosaaja-yhteyshenkilöön ja hän ohjaa yhteydenottosi eteenpäin oikealle taholle.
Yhteystiedot löydät AMKosaaja-verkkosivulta.