Samu Lehtimäki on HAMKin tietojenkäsittelyn alumni, joka valmistui vuoden 2013 lopussa. Nykyisin hän työskentelee alan tehtävissä Krakovassa, Puolassa.
Millaisessa yrityksessä ja millaisissa tehtävissä olet? Mitä työnkuvaasi kuuluu?
Olen asunut Puolassa viimeiset neljä vuotta. Työskentelen Capgeminillä, joka on ranskalainen konsultointiin ja ulkoistamispalveluihin keskittynyt yritys. Työskentelen esimiehenä ja prosessin omistajana Service Asset & Configuration Management -prosessissa. Työnkuvaani kuuluu operationaalisen vastuun lisäksi prosessiin liittyvien raporttien tekeminen, tietokantojen päivittämiseen ja luomiseen liittyvät tehtävät sekä Service Assetteihin liittyvien päivityksien tallentaminen ja hyväksyminen CMDB:hen. Työskentelen myös erilaisten auto discovery -työkalujen parissa.
Miten kansainvälisyys näkyi opinnoissasi? Saitko jo opintojen aikana kipinän kansainvälisestä urasta?
En ollut kiinnostunut ennen opintojani kansainvälisestä urasta. Vuonna 2012 pääsin mukaan kaksi viikkoa kestävälle DIMA-kurssille, joka pidettiin Krakovassa, Puolassa. Kurssin aikana tapasin mielenkiintoisia ihmisiä eri puolilta Eurooppaa ja aloin innostua kansainvälisestä urasta. Kurssin jälkeen hain vaihto-opiskelijaksi IT-Management kurssille Groningeniin, Hollantiin ja tämän jälkeen menin puoleksi vuodeksi työharjoitteluvaihtoon Espanjaan. Palattuani Suomeen vuoden tauon jälkeen päätin, että aion hakea töitä ulkomailta valmistuttuani.
Miten päädyit nykyiseen työpaikkaasi?
Vuoden 2014 alussa Capgemini haki suomea puhuvia Service Desk -agentteja töihin Krakovaan. Kaupunki oli minulle tuttu, tunsin jo muutaman ihmisen Krakovasta ja ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen Suomessa asuminen ei enää tuntunut houkuttelevalta. Näistä syistä päätin hakea Capgeminille, ja lopulta pääsin sinne töihin.
Miten olet viihtynyt Puolassa ja nykyisessä työssäsi?
Olen viihtynyt Puolassa todella hyvin. Alussa oli hieman vaikeuksia jokapäiväisessä elämässä, koska etenkin vanhempi väestö Puolassa ei puhu englantia hyvin, mutta neljän vuoden aikana olen huomannut asian suhteen positiivisen muutoksen ja nykyään englannilla pärjää lähes kaikkialla. Osallistuin myös Puolan peruskurssille ja huomasin, että uuden kielen oppiminen ei ole vaikeaa, jos vain on motivoitunut asian suhteen. Puolassa IT-alan palkat ovat todella korkeat ja koska eläminen on n. 4 kertaa halvempaa kuin Suomessa, pärjää puolalaisella palkalla todella hyvin ja rahaa jää myös säästöön ja matkusteluun. Krakova sijaitsee hyvin keskeisellä paikalla Euroopassa, joten lähimaihin pääsee matkustamaan bussilla muutamassa tunnissa muutamalla eurolla.
Olen viihtynyt hyvin myös työpaikallani. Työpaikalla ihmiset ovat hyvin ystävällisiä ulkomailta töihin tulevia kohtaan ja työympäristö on paljon rennompi kuin Suomessa. Koen myös, että uralla eteneminen on helpompaa Puolassa, sillä pelkästään Krakovassa on n. 60 000 IT-työpaikkaa ja vaihtuvuus on suuri etenkin puolalaisten keskuudessa.
Koetko, että HAMKissa opiskelusta oli hyötyä kansainvälistä uraasi ajatellen?
Ehdottomasti. IT-tausta mahdollisti sen, että pystyin oppimaan uudet tehtävät nopeasti, ja omasin jo hyvän tietotaitotason uusista ohjelmistoista ja tekniikoista, joita käytämme päivittäisessä työssä.
Mikä HAMKissa opiskelussa sinusta oli kaikkein parasta?
HAMKista jäi eritoten mieleen asiantuntevat opettajat ja heidän antama ohjaus opintojen edetessä. Olin myös mukava huomata, miten hyvät mahdollisuudet HAMKissa olevilla opiskelijoilla on hakea opiskelijavaihtoon. Koulu on hyvin joustava vaihto-opintoja suorittavien opiskelijoiden suhteen.
Mitä suunnitelmia sinulla on tulevaisuudessa?
Olen suunnitellut asuvani ja työskenteleväni Puolassa niin kauan kuin koen sen olevan hyväksi urakehitykselleni. Toistaiseksi Suomeen takaisin muutto ei ole käynyt mielessä.
Haluaisitko lähettää terveisiä tuleville tai nykyisille HAMKin opiskelijoille, joita kiinnostaa kansainvälinen ura?
Suosittelen lämpimästi hakemaan vaihto-opiskelupaikkoja, kun siihen tarjotaan mahdollisuus. Suosittelen myös hakemaan rohkeasti töihin ulkomaille. Kansainvälistä uraa arvostetaan työnantajien keskuudessa, ja kotimaahan on aina helppo palata, mikäli elämä ulkomailla ei olekaan sitä mitä siltä alun perin odotit.
Kiinnostuitko tietojenkäsittelystä? Lue lisää opinnoista ja tsekkaa hakuajat täältä!