Kimmo Kokkonen ja Helmi Uotila ovat HAMKin International Busineksen kolmannen vuoden opiskelijoita. He ovat paraikaa kehittämässä kahden HAMKin tietojenkäsittelyn opiskelijan kanssa liikeideaansa Ärrätreeniä, jonka kanssa he osallistuivat 2017 marraskuussa järjestettävään Amazing Business Trainiin, joka on liikkuva liiketoiminnan kehittämisen intensiivimatka.
Mobiilisovelluksesta apua lasten puheongelmiin
Monilla kasvavilla lapsilla on puheen kanssa ongelmia, ja erilaisten äänteiden ääntäminen voi olla hankalaa. Ärrätreeni on mobiilisovellus, jolla vanhempi voi opettaa lastaan ääntämään R-äännettä. Puheterapeuteille on pitkät jonot, mutta osaa lapsista voitaisiin auttaa helpoilla kotona tehtävillä harjoitteilla. Sovellus onkin siis tarkoitettu tukemaan ja auttamaan puheterapiassa, ei korvaamaan sitä, mutta siitä voisi olla suuri apu lyhentämään terapeuttien jonoja.
Kimmo sai idean Ärrätreeniin läheisiltään, joiden lapsella on puhevajetta. He olivat käyneet puheterapiassa ja lukivat lapselle paljon, mutta puhe ei ottanut parantuakseen. Kimmo ajatteli, että kumpa olisi jotain täsmäharjoituksia, joilla auttaa lapsia ja vanhempia, ja näin idea sovellukseen syntyi.
Junamatkalta potkua ideaan
Kimmolla ja Helmillä oli raaka idea puheterapiasovellus heidän osallistuessaan Amazing Business Trainille marraskuussa 2017. Siellä he saivat viedä ideaa intensiivisesti eteenpäin ja Ärrätreenin konsepti kehittyi. Mukana liikeideaa kehittämässä Amazing Business Train -kokonaisuudessa oli myös liiketalouden opiskelija Sofia Näränen.
– ABT oli huippukokemus. Kun ollaan junassa, ei ole muita vaihtoehtoja kuin työskennellä ja kehittää bisnesideaa. Eikä se ole siis paha juttu, vaan tulee saatua paljon enemmän aikaiseksi. Oli myös huikeaa päästä oikeasti toteuttamaan niitä asioita, joita koulussa oli siihen asti opiskeltu, Helmi kiitteli.
Amazing Business Train ja Crazy Town Hämeenlinna järjestivät osallistujille Killer Pitching -kilpailun, jonka Helmi, Kimmo ja Sofia voittivat, ja ÄrräTreeni sai puolen vuoden jäsenyyden toimistohotelli Crazy Townille. Palkinto oli mieluinen ja ÄrräTreeni onkin tehnyt täysiä työpäiviä Ärrätreenin parissa Crazy Townilla.
Ärrätreeniä on kehitetty puheterapeuttien kanssa yhteistyössä, eli harjoitteet on muodostettu sen ympärille, mitä puheterapiassakin tehdään. Ne ovat vain pelillistetty ja siirretty paperipinoista modernimmaksi sovellukseksi. Esimerkkinä yhdestä harjoituksesta on suun motoriikan harjoitus. Siinä mobiililaitteen etukamera kuvaa harjoittelevan lapsen kasvoja, jotka näkyvät peilikuvana ruudulla. Vieressä animoitu hahmo näyttää mallia erilaisista suunliikkeistä, joilla suun motoriikkaa harjoitetaan, ja lapsen on tarkoitus matkia hahmoa.
Yhteistyötä HAMKin muiden opiskelijoiden kanssa
Kimmo ajatteli aluksi koodaavansa sovelluksen itse, ja hän oli käynyt koulun ohella nettikursseja koodaamisesta. Hän kuitenkin tajusi pian, että valmista tulee paljon nopeammin, jos mukaan otetaan asiantuntijoita suorittamaan koodauspuoli. Kimmo ja Helmi päättivät siis ottaa kaksi HAMKin tietojenkäsittelyn opiskelijaa mukaan projektiin: Petrus Lehtosen ja Svante Laineen.
– Se säästää todella paljon aikaa, että heillä on jo valmis tietotaito koodaamisesta. He ovat tuoneet myös omia näkökulmiaan mukaan projektiin. Petrus on itseasiassa suunnitellut sovelluksen käyttöliittymän, sen, miltä äppi näyttää, Kimmo kertoo.
Tietojenkäsittelijät saivat hyvin vapaat kädet ja heidän ajatustensa mukaan sovellus on myös muovaantunut paljon. Nelikko on lyönyt päänsä yhteen ja ideoinut yhdessä projektia eteenpäin.
Opinnot joustavat liikeidean tiellä
Kaksikko suorittaa normaalisti opintojaan Valkeakosken kampuksella, mutta Ärrätreenin kehittämisen myötä heille oli helpompaa työskennellä Hämeenlinnasta käsin. Opintojen muovaaminen HAMKissa on joustavaa, joten he saivat suorittaa osan opinnoistaan Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksella ja verkko-opintoina. He ovat myös tehneet monta opintoihin liittyvää työtä Ärrätreenistä.
Tulevaisuudensuunnitelmissa laajentua
Ensimmäinen tavoite Kimmolle ja Helmille on saada r-kirjain valmiiksi tuotteeksi, jotta puheterapeutit voisivat suositella sitä potilailleen, tavoittaa mahdollisimman suuri asiakasryhmä ja auttaa mahdollisimman monia. Kun konseptin toimiminen on todistettu, tarkoitus on laajentaa myös muihin ongelmallisiin kirjaimiin, kuten s:ään, k:hon ja l:ään. Maailman kielistä unkari ja viro ovat suomen sukulaiskieliä, joten sovelluksen laajentaminen palvelemaan myös niidenkielisiä olisi mahdollista.
– Se, missä itse olemme tulevaisuudessa, on kiperämpi kysymys. Tämä on kuitenkin meidän ensimmäinen projektimme, eikä ole kiveen hakattua, että jatkamme tämän kanssa pitkään. Mikäli epäonnistumme, menemme eteenpäin. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että meillä on kaikin puolin toimiva konsepti. Ilman muuta viemme Ärrätreeniä niin pitkälle kuin suinkin, hahmottelee Kimmo kysyttäessä heidän omia tulevaisuudensuunnitelmiaan.
Ärrätreeni on tarkoitus saada ladattavaksi mobiilisovelluskauppoihin ennen ensi kesää.
Kiinnostaako International Busineksen opinnot? Lue niistä lisää täältä! Tietojenkäsittelyn opinnoista löydät lisää puolestaan täältä!
Psst! Mietitkö, mikä ihme on Amazing Business Train? Vuoden 2017 liikkuva liiketoiminnan kehittämismatka pääsi osaksi Subin Radalla-ohjelmaa. Voit katsoa kyseisen jakson, jossa myös Kimmoa ja Helmiä haastatellaan, Katsomosta!