Liiketalouden alumni Riina Haikonen on luonut uransa hevosalalla

0

Hevosala on vetänyt HAMKin liiketalouden alumni Riina Haikosta puoleensa jo kouluajoista lähtien. Kesätyö Veljekset Wahlsténilla on vuosien varrella ja eri roolien kautta vaihtunut samaisen yrityksen toimitusjohtajan pestiin. Kuluneena lukuvuonna Riina vieraili myös HAMKin hevosalan liiketoiminnan opiskelijoiden luona Forssan kampuksella, kun opiskelijat työskentelivät Velj. Wahlsténin Diili-toimeksiannon parissa. Riina kannustaakin panostamaan erityisesti näihin tosielämän opiskeluprojekteihin, sillä koskaan ei tiedä, mitä ne voivat tuoda tullessaan.

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Riina Haikonen ja toimin toimitusjohtajana velj. Wahlstenilla Lahdessa.

Mitä olet opiskellut?

Valmistuin Orimattilasta ylioppilaaksi ja Hämeen ammattikorkeakoulussa opiskelin tradenomiksi. Aloitin opinnot 2007 Riihimäellä, mutta sitten työelämä tempaisi mukaansa ja opinnot olivat tauolla. Sinä aikana liiketalouden koulutus vaihtui Riihimäeltä Hämeenlinnaan. Hämeenlinnassa opiskelin opinnot loppuun ja valmistuin 2014. Opiskelutaipaleesta tuli pidempi kuin mitä alun perin oli tarkoitus.

Miten päädyit nykyiseen ammattiisi?

Minulla ollut aina suuri kiinnostus hevosiin: kotona oli hevosia ja olin nuorempana ratsastanut seuratasolla kilpaa ja harrastanut intohimoisesti. Päädyin 15-vuotiaana ensimmäistä varsinaista kesätyötä hakiessani työskentelemään Velj. Wahlsténin varastoon. Perheeni asioi usein liikkeessä ja samalla kysyin, olisiko siellä tarvetta kesätyöntekijälle. Sen jälkeen olin siellä joka kesä kesätöissä. Alkuun työskentelin varaston puolella ja siitä siirryin tuotantopuolelle valjastuotannon pariin. Lukion jälkeen työskentelin välivuoden ajan varastossa. Lähdettyäni opiskelemaan tradenomiksi työskentelin loma-ajat ja työtehtäviäni katsottiin uudelleen vastaamaan opintojani. Olin kiinnostunut myyntityöstä ja markkinoinnista ja pääsin työskentelemään myymälän puolelle myyntitehtäviin ja sitten asiakaspalveluun tukkukaupan pariin.

Seuraavaksi Velj. Wahlsténilla avautui minulle mahdollisuus lähteä kiertäväksi myyntiedustajaksi, joka vierailee jälleenmyyjien luona eri puolilla Suomea. Siinä vaiheessa opiskelu jäi tauolle, mutta myöhemmin palasin jälleen opintojen pariin. Työharjoitteluni tein silloiseen Tapiolaan, missä pääsin tekemisiin vakuutus- ja pankkiasioiden kanssa, minkä koin kiinnostavana vaihtoehtona. Kuitenkin lopulta edellinen työpaikka ja työskentely konkreettisten, oman harrastuneisuuden kautta tuttujen tuotteiden myynnin ja markkinoinnin parissa vetivät enemmän puoleensa.

Valmistuessani tradenomiksi toimin vakinaisena myyntiedustajana Velj. Wahlsténilla ja siitä työstä jäin vuonna 2016 äitiyslomalle, jonka aikana yritys myytiin. Sen myötä tuli yhteydenotto, että tulisin keskustelemaan omasta työnkuvasta tulevaisuudessa, kun palaan takaisin töihin. Itse mietin, että myyntipäällikön paikka voisi olla se, mitä minulle tarjotaan, mutta toimitusjohtajan paikka olikin tarjolla. Syksyllä 2017 aloitin tässä nykyisessä pestissä.

Mitä työnkuvaasi kuuluu?

Työni on hyvin monipuolista. Olemme pienehkö pk-yritys, jonka liikevaihto vuonna 2018 oli 5,4 miljoonaa ja työntekijöitä on noin kolmekymmentä. Toimitusjohtajan tehtäviin kuuluu esimiestyö, budjetointi ja vastaaminen siitä, että jokainen osa-alue toimii. Meillä on kaksi tehdasta, varustetehdas sekä lemmikkiruokatehdas, joiden koordinointi kuuluu minulle. Lisäksi teen itse hyvin vahvasti myös myyntityötä jälleenmyyjille ja etenkin isojen ketjujen kanssa toimin lähes päivittäin.

Toimitusjohtajan tehtäviin kuuluu ratkoa ongelmia eli usein on jokin pienempi tai isompi haaste, mitä lähdetään ratkaisemaan. Olen enemmän ”kädet saveen” -tyyppinen ihminen, enkä istu yksin isossa työhuoneessa ja tuijottele pelkkiä exceleitä, vaan teen kaikentyyppisiä asioita. Myös markkinointisuunnitelmien parissa teen töitä. Konsernissa meillä on markkinoinnin huippuammattilaisia ja graafikoita, mutta he eivät ole hevosalan asiantuntijoita, joten siksi teemme markkinointia yhteistyössä heidän kanssaan.

Missä aiot olla ammatillisesti 10 vuoden kuluttua?

Toivottavasti samassa yrityksessä, sillä tämä on itselleni hyvin tärkeä ja koen, että tämä on minun juttuni. Haluan ja aion olla samassa työssä ja vien kehitettäviä asioita yhdessä eteenpäin meidän loistavan työporukan kaikkien työntekijöiden kanssa. Toivottavasti Velj. Wahlstén on tuolloin paljon tunnetumpi Euroopassa kuin tällä hetkellä eli onnistutaan kasvattamaan tunnettuutta niillä markkina-alueilla, joihin nyt satsataan.

Onko opiskelustasi HAMKissa ollut sinulle hyötyä urallasi?

On ehdottomasti ollut hyötyä monella eri tavalla, mitä en silloin opiskeluaikana osannut ajatellakaan. Esimerkiksi silloin, kuin aloin myyntiedustajaksi, meillä oli opinnoissa harjoitus, jossa meidän piti ”kiertää työmatka” ja miettiä, millä se on kustannustehokkainta matkata ja miten aikatauluttaa se järkevästi. Tämäntyyppistä tehtiin paljon ja juuri nämä tosielämään liittyvät tehtävät olivat kaikkein mielekkäimpiä.

Nytkin, kun olin Forssassa teidän hevosalan liiketoiminnan opiskelijoiden kanssa, minusta on hyvä, että hyödynnetään näitä tosielämän caseja. Ne ovat varmasti opiskelijoillekin mielekkäämpiä, kun yritykset ovat jo olemassa olevia ja opiskelijat tapaavat ihmisiä, jotka työskentelevät yrityksessä.

Riina palkitsemassa hevosalan liiketoiminnan opiskelijoiden Diili-voittajatiimin.

Harjoittelupaikasta oli myös erittäin paljon hyötyä. Olen tosi iloinen, että uskaltauduin lähtemään nykyisestä yrityksestä pois ja näkemään maailmaa vähän aidan toiselle puolelle. Sieltä jäi paljon hyvää oppia ja harjoittelupaikassa satsattiin paljon harjoittelijaan. Pääsin katsomaan muitakin toimipisteitä ja yrityksen markkinointiosastoa. Samalla sai myös kontakteja ja joitain sieltä saatuja asioita pystyn hyödyntämään myös tässä nykyisessä työssäni.

Opinnäytetyön tein nykyiselle työnantajalle ja siitä oli toki myös hyötyä, sillä sen tekeminen oli opettavaista ja samalla aihe kytkeytyi tosielämään.

Mikä oli parasta opiskeluaikana? Mikä haasteellisinta?

Itsellä on oikein positiiviset muistikuvat HAMKista. Tietysti parhaisiin asioihin kuuluivat opiskelukaverit. Lisäksi oli hyviä ja ammattitaitoisia opettajia ja mielenkiintoisia kursseja. Kokonaisuudessaan positiivista oli oman maailmankatsomuksen avartuminen eli mitä kaikkea sitä pystyy tekemään. Opiskelu tarjosi myös mahdollisuuden verkostoitua uusien ihmisten kanssa.

Haasteellista opiskelijan näkökulmasta oli se, että olisin halunnut tehdä opintoja paljon tiiviimmin eli olisin saanut aikataulutettua luentoja kahdeksalle tunnille päivässä. Silloin oli vielä aika vähän verkkoluentoja, kun minä opiskelin. Kulkeminen Orimattilasta muutaman tunnin takia oli haastavaa. Siitä syystä opiskelu meinasi lopahtaa ja menin välillä töihin. Sen jälkeen oli haasteellista yhdistää reissutyö ja opiskelu. Eli omiin aikatauluihin sopiva opintojen edistäminen oli hankalaa. Mutta toki nykyään, kun verkko-opiskelu on yleistynyt, tämä ei samalla tavalla ole ongelma kuin silloin.

Mitä haluaisit sanoa oman alasi opiskelua suunnittelevalle? Vinkkejä?

Harjoittelupaikka kannattaa valita huolella, eli valitsee sellaisen, mistä saa hyvin irti ja missä harjoittelijaan satsataan. Uusien kontaktien luominen on tärkeää, vaikka se ei opiskeluaikana siltä tuntuisikaan. Nämä ihmiset voivat tulla myöhemmin elämässä erilaisissa asiayhteyksissä vastaan. Suhteiden luominen lähtee liikkeelle jo varhaisessa vaiheessa ja sitä ei koskaan tiedäkään, vaikka entisen opiskelukaverin kanssa käy myöhemmin liikeneuvotteluita.

Kannattaa ottaa irti opiskelusta kaikki, mitä pystyy ja etenkin tosielämän yritysprojekteihin kannattaa panostaa, koska sitä ei tiedä, mitä ne voivat tuoda mukanaan. Lähtekää rohkeasti etsimään omaa juttua oman kiinnostuksen perässä ja avoimin mielin. Itseäni on aina kiinnostanut hevoset ja sain siitä ammatin itselleni, vaikka en perinteisessä mielessä niin, että olisin lähtenyt esimerkiksi tallille töihin. Sen sijaan pystyin yhdistämään hevosalaan myös kiinnostustani myyntiin ja markkinointiin.

Sen sanon myös, että koulut kannattaa käydä kerralla, jos vaan mahdollista. Kun on pari vuotta pois, on haastavaa yrittää kiriä, kun muut ovat jo valmistuneet.

 

Lue lisää tarinoita liiketalouden opinnoista blogissamme:
Liiketalous

Tutustu myös hevosalan liiketoiminnan opiskelijoiden blogiin:
Hevosalan liiketoiminta

Leave A Reply