Hanni Sajalahti on HAMKin liiketalouden alumni, jolla oli opinnoissaan pääaineena markkinointi. Hän valmistui vuoden 2013 joulukuussa. Nykyisin Hanni työskentelee Nordealla varainhoitajana.
Miten päädyit HAMKiin opiskelemaan alun perin? Miten valitsit koulutusalasi?
Nuorempana minulla ei ollut koskaan täysin selvillä, mitä haluan ”isona” tehdä. Lukiossa sain lisäaikaa miettiä asiaa ja jossakin vaiheessa tulin siihen tulokseen, että liiketaloudesta voisi olla eniten hyötyä tulevaisuudessa. Myös työtehtävät, joihin tradenomit yleensä työllistyvät, tuntuivat mielekkäiltä. Kun tämä koulutusala löytyi omasta kotikaupungista, oli valinta selvä.
Mitä teet nykyään? Miten päädyit nykyiseen työpaikkaasi?
Tällä hetkellä olen Nordean Premium Bankingissa varainhoitajana. Työskentelen sekä Hämeenlinnan että Lempäälän Ideaparkin toimipisteissä. Varainhoitajana minulla on omat asiakkaat, joita autan hoitamaan heidän varallisuuttaan.
Tein koulun työharjoittelun toisen osan toisessa pankissa ja jäin sinne töihin samalla kun suoritin koulun loppuun opparia kirjoitellen. Hetki valmistumisen jälkeen hain Hämeenlinnan Nordeaan palveluneuvojaksi. Reilu vuoden oltuani palveluneuvojana sain paikan henkilökohtaisena pankkineuvojana keskittyen pääasiallisesti asuntorahoitukseen. Samalla tein hieman töitä säästämisen ja sijoittamisenkin parissa ja mieleeni tuli, että siitä haluan oppia lisää seuraavaksi. Omatoimisesti päätin suorittaa sijoitusalan APV-tutkinnot, joita varainhoitajan työssä vaadittaisiin. Myös kehittymissuunnitelmassani huomioitiin, mihin tavoittelen ja osaamistani pyrittiin valmistelemaan tehtävään. Henkilökohtaisena pankkineuvojana työskentelinkin reilut 1,5 vuotta, jonka jälkeen viime huhtikuussa minut nimitettiin varainhoitajaksi.
Oletko kokenut saaneesi HAMKista taitoja, joita olet voinut hyödyntää nykyisessä työssäsi?
Varmasti opiskeluista on ollut hyötyä nykyisessä työssä. Päällimmäisenä mieleeni tulee nuo aiemmin mainitsemani APV-sijoitustutkinnot, joiden suorittamiseen on varmasti ollut apua koulussa käydyistä kursseista ja niiden opeista. Tietenkin myös työharjoittelu oli erittäin tärkeä osa opintoja, siellä viimeistään oppi työelämän taitoja.
Mikä HAMKissa opiskelussa sinusta oli kaikkein parasta? Entä haasteellisinta?
Näin jälkikäteen ajateltuna pidän opiskeluaikaa aika rentona, enkä koe että esimerkiksi aikataulut olisivat olleet liian tiukkoja. Haasteellisinta oli opiskeluajan viimeiset puoli vuotta, kun tein töitä täysipäiväisesti ja kirjoitin samalla opparia iltaisin ja viikonloppuisin. Silloin vapaa-aika oli aika vähissä, mutta jälkikäteen ajateltuna se oli kuitenkin suhteellisen lyhyt aika. Parasta oli erilaiset yhteistyöt ja toimeksiannot yrityksille, joita oli mukava tehdä ryhmätyönä. Samoin silloinen Honka-opiskelijayhteistyö Nordean kanssa oli kiva lisä koulun ohella, siitä oli varmasti hyötyä hakiessani pankkiin töihin.
Mitä suunnitelmia sinulla on tulevaisuudessa? Missä näet itsesi esimerkiksi viiden tai kymmenen vuoden päästä?
Tällä hetkellä olen todella tyytyväinen nykyiseen työnkuvaani ja uskon, että tässä riittää haasteita vielä pitkäksi aikaa. Pankkimaailma tuntuu muutenkin minulle sopivalta alalta. Toki esimerkiksi 10 vuotta on nykymaailmassa pitkä aika samassa tehtävässä ja uskon, että siinä vaiheessa työnkuvani saattaa olla jo toinen. Koska työelämässä kaikki tuntuu olevan nyt kohdallaan, on mielessäni lähteä seuraavaksi jatko-opiskelemaan ylempään ammattikorkeakouluun työn ohessa.
Mitä haluaisit sanoa oman alasi opiskelua suunnittelevalle?
Lämpimästi suosittelen liiketalouden opintoja! Työllistymismahdollisuuksia eri aloilla on paljon ja varmasti opiskeluaikana selviää paremmin omat kiinnostuksen kohteet, jos ne eivät vielä ole täysin selvillä. Eri vaihtoehdot ovat hyvin esillä opintojen aikana.
Kiinnostuitko liiketalouden opinnoista? Lue lisää ja tsekkaa hakuajat täältä!