Jalkine on designtuotteena monimuotoinen ja haastava, siitä kaikki alan osaajat ovat yhtä mieltä. Tiedon ja taidon jakaminen on tärkeää, jotta alaa voidaan kehittää jatkuvasti eteenpäin. HAMKissa pyritään aktiivisesti rohkaisemaan muotoilun opiskelijoita ja alumneja yrittäjyyteen, ja apua tarjotaan niille, jotka sitä tarvitsevat.
Sanna Niskanen on HAMKin jalkinemuotoilun alumni, joka valmistui 2014. Hän aloitti yrittäjänä toimimisen jo vuonna 2012 perustaen yrityksensä Cobblerinan. Cobblerina on tähän mennessä suunnitellut ja valmistanut pääasiassa nahkalaukkuja, mutta Sanna haluaisi myös tuottaa oman kenkämalliston. Se on kuitenkin pienelle designyrittäjälle hankalaa, sillä yhden ihmisen on hyvin työlästä ja kallista valmistaa kenkiä. Tästä syystä Cobblerinan mallistoon on kuulunut tähän saakka lähinnä nahkaisia laukkuja, koruja ja lompakoita.
HAMKin jalkinemuotoilun opiskelijat ovat ottaneet tehtäväkseen projektin, jossa he auttavat Sannaa kehittämään uuden jalkinemalliston ja saattamaan sen valmistukseen asti. Mentorina tässä projektissa toimii mm. jalkinemuotoilun opettaja Merianne Nebo.
Olemme tehneet viimeiset tuotekehittelyideat, joista Sanna on valinnut kolme. Olemme myös neuvotelleet erään suomalaisen kenkätehtaan kanssa siitä, että Sanna saisi teetettyä mallistoaan siellä. Heillä on tarvittavat koneet ja laitteet ja tietotaito, joilla valmistaa laadukkaita jalkineita. Kun jokaisen työvaiheen suorittaa asiantuntija tietyllä laitteella, niin kengistä tulee tasaisen laadukkaita. Valmistus on niin suuri prosessi, ettei Sanna pystyisi yksin hankkimaan kaikkia tarvittavia laitteita, avaa Merianne.
Projektin aikana on alettu kehittää Sannalle myös verkostoa. Kenkämallistossa tullaan käyttämään samoja materiaaleja kuin Cobblerinan laukuissa, eli suurimmilta osin nahkaa. HAMKin opiskelijat ovat tehneet tutkimustyötä brändistä, tennarimaailmasta ja uusimmista trendeistä. He ovat hakeneet inspiraatioita ja ideoineet lisää. Opiskelijat ideoivat ja suunnittelevat tuotteita co-design-tyylillä, mikä tuo paljon lisää erilaisia ideoita.
Jalkineen valmistus on monenlaista taitoa vaativa prosessi
Esimerkiksi yhtä laukkumallia valmistetaan yhtä kokoa ja useista kappaleita. Laukuissa ei tarvitse pohtia miten se istuu kehon ympärille muokattuna. Jalkineet valmistetaan ihmisen jalan muotoon sopivaksi ja valmistuksessa käytettävän, lestiparin muotoon sopivaksi. Jokaiseen jalkinepariin tarvitaan oma lestipari. Jalkojen koot esim. naisilla vaihtelevat koosta 36 kokoon 42. Kaikille kokonumeroille valmistetaan omat jalkine(lesti)parit. Lestiparit tehdään lisäksi erikseen erilaisiin koron korkeuksiin, kärjen muotoihin ja jalkinetyyppeihin. Yhden jalkinemallin täytyy siis istua kaikkeen näihin – ja näyttää samanlaiselta eri kokonumeroissa, ja vielä pareittainkin samanlaiselta.
Lisäksi jalkineen valmistukseen kuuluu monta eri työvaihetta, jotka suoritetaan monilla erilaisilla laitteilla ja koneilla. Vaaditaan hyvin suuri määrä tietotaitoa ja osaamista laitteiden käytöstä, jotta kengistä saadaan tehtyä laadukkaita. Siispä on hyvin aikaa vievää ja kallista yhdelle ihmiselle, jolla on vain kaksi kättä käytettävissään, lähteä valmistamaan kenkiä. Tästä syystä esimerkiksi laukkujen valmistus on nopeampaa, helpompaa ja halvempaa kuin kenkien. Ja tästä syystä suurin osa pienistä designyrittäjistä ei tuota kenkiänsä itse, vaan tuottaa ne muualla.
Yhden ihmisen on haasteellista suunnitella ja valmistaa pienyrityksessä jalkineita sarjatuotantona. Jos haluaa jalkineiden kilpailevan laadussa putiikkien ja tavaratalojen jalkineiden kanssa, on jalkineiden valmistuksessa hallittava useiden koneiden käyttö. Jalkineen hintaan laadukkaiden materiaalien lisäksi vaikuttaa myös valmistuksen hinta. Piensarjoissa se suomalaisittain voi nousta hyvinkin korkeaksi, Merianne jatkaa.
Opettajan harrastuneisuudesta suurta hyötyä opiskelijoille
HAMKin jalkinemuotoilun opettaja Merianne Nebo on itse vapaa-ajallaankin hyvin harrastunut muotoilun saralla. Hänen kirjoittamansa Kengän käsityömäinen valmistus -artikkeli valittiin hiljattain Unescon suojelemaan Kansallisen elävän perinnön luetteloon. Hän suunnittelee ja valmistaa jalkineita ja laukkuja, tutkii uusien materiaalien käyttöä, ja on muutenkin harrastunut muotoilun saralla. Hän toivoo pystyvänsä tuomaan opiskelijoille uutta tietoa ja osaamista alan parista.
Haluaisin auttaa opiskelijoita ja alumneja vieläkin enemmän perustamaan omia yrityksiä ja pärjäämään yritysmaailmassa. HAMKissa haluamme tehdä parhaamme opiskelijoidemme ja alumniemme eteen. Tämä projekti, mitä Sannan kanssa teemme, on hyvin haastavaa, mutta siitä on hyötyä sekä Sannalle että projektiin osallistuville opiskelijoille.
Merianne kokee, että on ihanaa, jos opettaja voi käyttää harrastustaan hyväksi kehittääkseen myös koulutusta. Hän kuuluu Pirkanmaan muotoilijajärjestö Modukseen, ja toimii myös sen hallituksessa. Moduksessa Meriannella on monia mentoreita, jotka innostavat häntä, ja joiden oppeja hän on voinut hyödyntää myös opetuksessaan HAMKissa. Järjestön kautta häntä pyydettiin kirjoittamaan jalkinealan artikkeli Aineettomaan elävän perinnön Wiki-luetteloon, jollaisia ei ainakaan hänen tietääkseen ole vielä Suomessa tätä ennen kirjoitettu. Meriannelle myönnettiin artikkelin julkaisun johdosta diplomi.
Oma henkilökohtainen ajatukseni on, että oman harrastuksensa ja osaamisensa tuominen esille on hyvin tärkeää. Kerro siis kaikki, äläkä pidä itselläsi. Kerrytetään sitä yhteistä tietopankkia. Toivon, että voin tartuttaa opiskelijoihin tämän minun oman innostukseni. Haluaisin myös mentoroida ja auttaa jo valmistuneita opiskelijoita enemmän ja toivoisin myös, että he ottaisivat meihin rohkeasti yhteyttä kaivatessaan apua. Haluaisin rohkaista muitakin yrityksiä ottamaan yhteyttä ja tarjoamaan taitaville opiskelijoillemme projekteja. Haluan tuoda tätä alaa esille ja todistaa, että täällä tapahtuu jatkuvasti.
Kiinnostuitko HAMKin muotoilun koulutuksesta? Tutustu tarkemmin koulutuksen sisältöön ja hae opiskelemaan täältä!