HAMKin liiketalouden monimuoto-opiskelija Jenni Riutta-Ahon opinnäytetyöprojekti sujui varsin lämpimissä olosuhteissa. Hän toteutti unelmansa ja suuntasi Australiaan marraskuussa 2019. Opinnäytetyön suunnittelu ja toteuttaminen uudessa ympäristössä vaati erityisen paljon itsensä johtamisen taitoja ja kirkkaiden tavoitteiden asettamista. Vastapainona opiskelulle Australia on tarjonnut Jennille hienoja mahdollisuuksia tutustua eri kulttuurehin ja maan eksoottiseen luontoon.
Unelmana Australia
Pitkäaikaisen unelmani toteutuminen alkoi 2017 syksyllä, kun pääsin opiskelemaan HAMKiin liiketalouden monimuotototeutukseen. Ammattikorkeakoulu oli houkutellut minua jo useamman vuoden ja nyt pääsisin yhdistämään opinnot omaan (työ)elämän tahtiini! Opintojen rinnalla pystyin työskentelemään normaalisti, sillä virtuaaliluennot järjestettiin iltaisin ja äänitettiin, joten myös viikonloput olivat opintojeni kulta-aikaa. Näin pystyin säästämään rahaa toista unelmaani varten: Tahdoin muuttaa puoleksi vuodeksi Australiaan, jonne paras ystäväni oli muuttanut jo lukion jälkeen. Olin tehnyt aiemmin kaksi matkaa Melbourneen ja Kultarannikolle tutustuen kenguruiden maahan. Olin saanut matkoilta uusia ystäviä sekä parhaan ystäväni miehen perheestä oli tullut minulle läheinen.
Matka kohti Australiaa alkoi 2019 marraskuussa. Reissu alkoi ystäväporukan kanssa Indonesiasta, Balilta. Vietimme ikimuistoiset 10 päivää tyttöjen reissulla nauttien auringosta, merestä ja hyvästä ruuasta. Australiaan saavuin marraskuun loppupuolella ja asetuin Melbournen lähistölle parhaan ystäväni luo. Olin sopinut asumuksesta hänen luonaan ja osittain hänen miehensä vanhempien luona, joista oli tullut minulle kuin Australian perhe aiemmilla lomillani. Odotettavissa oli myös muutamia talonvahtitöitä (ihmisten talossa asumista huolehtien lemmikeistä sekä talon juoksevista asioista, kuten puutarhasta).
Opinnäytetyö alulle
Mukavasti ystäväni vierashuoneeseen asetuttuani alkoi opinnäytetyön suunnittelu. Opiskeluvuodet Suomessa olivat opettaneet projektin hallintaa ja avartaneet ymmärrystäni vapauksista ja vastuista etäopiskelijana. Näiden oivallusten voimin tartuin myös uuteen haasteeseen opinnäytetyön alkaessa. Pian hahmottui, että opinnäytetyö oli laajuudeltaan aivan uudenlainen haaste. Opinnäytetyön aloittamisesta tuli todellinen tulikoe opiskelutaitojen testaamiseen. Laajan projektin tekeminen on jatkuvaa itsensä johtamista ja palkitsemista! Huomasin, että helteisinä päivinä rannalla pötkötellessä tulee luettua vain, jos opinnoille on kirkas päiväkohtainen tavoite. Sitä voi olla melkoinen mestari keksimään syitä siirtää urakka huomiselle ja mitä pidemmälle se ”huominen” siirtyy, niin vaikeammalta tuntuu aloittaa.
Ensimmäinen kuukausi pääsi karkaamaan suunnitellessa opinnäytetyötäni. Joulu saapui Australiaan muovikuusineen sekä koristeineen, joilla koristin talonvahtikotini olohuoneen. Monien naapureiden pihat täyttyivät ihastuksekseni myös ulkovaloista, vaikka elelimme kuuminta keskikesän aikaa ja lämpötila huiteli +30 ja 40 asteen välillä! Jouluaattona matkasin parhaan ystäväni ja Australian perheeni luo hoitokoirani Milon kanssa. Ikimuistoiset päivät kuluivat syöden ja perheen kesken joulupyhiä viettäen. Melbourneen talolle palatessani opinnäytetyö sai uutta tuulta! Sain toimeksiantoehdotuksen aloittavalta liiketoiminnalta, jolla oli todellinen tarve opinnäytetyölleni. Tästä sain tukevamman aikataulun ja rungon projektille.
Reissaaminen vaihtui lähiretkeilyyn
Uuden aiheen parissa opiskelu alkoi uudella asenteella. Asustelin Melbournessa ja päivät kuluivat Victoria State -kirjastossa, talonvahtikotini aurinkoisella takapihalla sekä läheisellä rannalla lähteitä kartoittaen. Viikonloput olivat irtiottoa varten ja veivät mukanaan reppureissaajien päiväretkille lähistön kansallispuistoihin ja rannoille. Parasta Australiassa reissaamisessa on uusien ihmisten tapaaminen, eksoottinen luonto ja villieläimet. Australiassa tutustuu moniin eri kulttuureihin, kun ympäri maailman ihmiset jahtaavat unelmiaan. Olen tutustunut muun muassa saksalaisiin, turkkilaisiin, norjalaisiin ja espanjalaisiin reissaajiin.
Maaliskuussa matkaan ilmestyi kuoppia, kun vapauden tunne ja päiväretket piti pyyhkiä kalenterista. Covid-19 epidemian levitessä Australiassa suljettiin rajat, ravintolat ja paljon muuta maaliskuun viimeisellä viikolla. Victorian osavaltiossa kiellettiin kaikki matkaaminen ilman työn edellytystä. Elämä kapeni asumuksen ja kaupan välille sekä päivittäisiin tunnin, parin kävelyretkiin. Uusi tilanne toi paljon uutta opeteltavaa elämän kaventuessa 10 km säteelle. Onneksi asustin tuohon aikaan parhaan ystäväni luona Morningtonissa ja rantaviivalle oli vain alle vartin kävelymatka! Rannikon vaellusreittiä tuli kulutettua päivittäin ja pian arjessamme olikin eristyksen rajoihin rakennetut uudet rutiinit.
Lomailua valmistumisen jälkeen
Covid-19 tilanteen tiukat rajoitukset vaikuttivat elämään Australiassa kaksi kuukautta. Toukokuussa sain opinnäytetyön valmiiksi ja loppuseminaari meni mainiosti! Ilokseni Covid-19 rajoitusten purkaminen alkoi samoihin aikoihin, kun opinnot olivat valmiit. Mikä onni pitkän projektin päätteeksi saada hieman vapautta ja päästä taas seikkailemaan! Suomeen paluu koittaa heinäkuussa, joten nyt on aika lomailla ja reissata hieman Australiassa ennen töihin paluuta. Rajoituksia on vielä käynnissä, mutta nyt voi kuitenkin matkata pienellä seurueella vaikkapa naapuriosavaltioon ja nähdä Sydneyn tai Byron Bayn nähtävyyksiä!
Lue lisää monimuoto-opintoihin liittyviä juttuja blogissamme:
Monimuoto-opiskelu, tradenomi