Kotimaista kasvivalkuaista Mustialasta

0
Kasvivalkuaisen lähde
Kasvivalkuaisen lähde

Suomessa viljeltävissä valkuaiskasveissa on paljon mahdollisuuksia valkuaisomavaraisuuden lisäämiseksi. Valinnanvaraa löytyy niin kasvivalikoimasta kuin käyttötavoistakin. Hyviä kotoisia valkuaisen lähteitä ovat mm. herne, härkäpapu, apilat, sinimailanen, virnat, lupiinit sekä öljykasveista rypsi ja rapsi.

Ruoaksi käytettävät palkoviljat puidaan, mutta rehukäytössä vaihtoehtoja on enemmän. Nurmipalkokasvit hyödynnetään laidunrehuna tai säilörehuksi korjattuna. Rehuksi tarkoitetut palkoviljat voidaan puida, mutta märehtijöille niistä voidaan tehdä myös säilörehua, jolloin myös varsien ja lehtien biomassa saadaan hyödynnettyä.

Valkuaisfoorumin tavoitteena on tuottaa ja jakaa uutta tietoa valkuaiskasvien viljelystä ja käytöstä niin eläinten kuin ihmisten ravitsemuksessa. Mustialassa on valkuaiskasvien koeruutuja, maatilamittakaavan tuotantoa ja havaintoruutuja.

Viime kasvukaudella selvitettiin säilörehuksi tehtävän härkäpavun sopivaa korjuuajankohtaa ja kerättiin kokemuksia murskesäilönnästä. Tällä kasvukaudella soveltavan tutkimuksen painopiste on herneessä.

Herneen koeruuduilla selvitetään, miten herne menestyy puhdaskasvustona ja seosviljelyssä härkäpavun ja vehnän kanssa. Herneen esikasvivaikutusta typpilannoitukseen tutkitaan kevätvehnällä.

Maatilamittakaavassa viljellään hernettä, joka korjataan nautojen rehuksi puimalla. Osa herneestä murskesäilötään ja osa varastoidaan perinteisesti kuivattuna.

Valkuaiskasvien havaintoruuduilla voi tutustua erilaisiin valkuaiskasveihin. Varsinaisten valkuaiskasvien kuten herneen ja härkäpavun lisäksi siellä on myös muita merkittäviä kasviperäisen valkuaisen tuottajia viljoista lähtien. Ehkäpä eksoottisimpana kasvina löytyy myös soijapapu, jota viljellään vain muutamalla tilalla Suomessa, mutta globaalisti soijapapu on yksi merkittävimmistä viljelykasveista.

Valkuaiskasvikohteissa voivat kaikki asiasta kiinnostuneet käydä tutustumassa valkuaiskasveihin ja seurata niiden kasvua. Tutustumisen tukena toimivat mobiililaitteella luettavat info-taulut. Kartta kohteisiin löytyy: www.hamk.fi/valkuaisfoorumi/valkuaista-mustialasta.

Tervetuloa Mustialaan viettämään palkokasvien vuotta tutustumalla omatoimisesti palkokasvien viljelyyn! Mustialassa on myös muita yleisölle avoimia tutustumiskohteita, kuten uusi pihattonavetta, kotieläinpiha Farmi ja oluttupa Iso Piippu.

Katariina Manni, lehtori, HAMK

Leave A Reply