Tieteellisiä tutkimuksia Tiedekeskus Hupsulasta

0

Aamupiirin lopussa Tiedekeskus Hupsulan Tohtori Lapanen ja Rohvessori Tossu saapuivat tiedetakein, kartan, kiikarin ja suurennuslasin kanssa etsimään ALUSPIN:iä. Kun Tohtori ymmärsi kääntää karttansa oikein päin, oikea NIPSULA:n nimikin löytyi.

Tohtori ja Rohvessori tarvitsivat isompia lapsia kanssaan tutkimaan muutamaa tieteellistä mysteeriä, joita he itse eivät olleet osanneet Tiedekeskus Hupsulassa ratkaista. Lapsen lähtivät kiinnostuneina mukaan.

Tohtori Lapasen kanssa lapset pääsivät kuuntelemaan ja arvuuttelemaan ääniä. Lautasille oli laitettu sokeria, riisiä, vettä, kolikoita, kulkusia sekä yksi lautasista oli tyhjä. Keltaisten munien sisältä löytyivät samat asiat. Ensiksi lapset saivat nimetä lautasilla olevat asiat ja hyvinhän se sujui. Vuorotellen munia ravistelemalla ja kuulostelemalla lapset kertoivat miltä ääni kuulostaa. Oliko ääni kova vai hiljainen?

 

Lopuksi tarkistimme lapsien tulkinnan äänestä aukaisemalla munan ja katsoimme, täsmäsikö se lautasen sisältöön. Jotkut äänet olivat vaikeita arvata, tällaisia olivat riisi ja sokeri, jotka hiukan muistuttivat toisiansa. Kulkuset ja kolikot muistuttivat myös toisiansa ja sekoittuivat joillakin. Lapset olivat kuitenkin todella tarkkoja ja osasivat hienosti yhdistää tavarat ja äänet toisiinsa. Helpoin ääni tunnistaa oli vesi, joka varmaankin on lapsille tuttu elementti. Hauskoja hetkiä koettiin myös, kun lapset yrittivät kuunnella tyhjää munaa. ”Ei sieltä kuulu mitään!” Joidenkin kanssa kuulostelimme ympäristön ääniä sekä teimme taputtamalla, tömistelemällä sekä kieltä naksuttamalla ääniä. Pienimmistä lapsista oli hauskaa ravistella munia sekä heitä ehkä kiinnosti lautasella olevat asiat enemmän.

Rohvessori Tossun kanssa tutkittiin sitten, mitä eri esineille tapahtuu vedessä. Pysyvätkö ne veden pinnalla vai uppoavatko ne. Mukana oli mm. pahvin palanen, puupalikka, Lego-ukko, muovinen pikku possu, kivi, kolikko, kuiva vaahteran lehti, ruuvi, ilmapallo täytettynä sekä tyhjänä. Lapset saivat ensin arvata mitä esineelle tapahtuu, ja sen jälkeen jokainen sai laittaa jonkun esineen veteen. Tämän jälkeen laitettiin esineet lautasille sen mukaan, upposivatko ne vai pysyivätkö pinnalla. Lopuksi pohdittiin, miksi näin tapahtui ja mitä yhteistä esineillä oli. Pohdimme myös, miksi kolikko pysyikin pinnalla vaahteran lehden tai puupalikan päällä, mutta ilman niitä kolikko painui pohjaan.

 

Lapset olivat todella innostuneina mukana. Isommille lapsille oli selvästi osittain jo tuttua, kelluvatko esineet vai uppoavatko ne, mutta kuitenkin he halusivat kokeilla, olivatko heidän arvauksensa oikein. Pienimpien lasten kanssa ennakkoarvaukset ja loppupäätelmät jäivät vähemmälle, mutta kokeilun into oli valtavan suurta. Saimme myös vanhemmilta kiitosta erilaisesta toiminnasta.

   

Tieteellisten kokeiden jälkeen jaoimme kiitokseksi lapsille osallistumisesta Tiedekeskus Hupsulan kortit, jonka jälkeen Tohtori Lapanen ja Rohvessori Tossu lähtivät paluumatkalle Hupsulaan.

 

Ammattiopisto Tavastian lähihoitajaopiskelijat: Marjukka ja Piia

 

Leave A Reply