Viisi kirjaa opintojen alkuun

0

Kesän aikana on kampuskirjastoihin luotu POP-kokoelma, johon on kerätty kevyempää tietokirjallisuutta opetusalojen aiheista. Alkavan lukuvuoden ensimmäinen viiden valikoima on poimittu POP-kokoelman tarjonnasta ja keskittyy opiskelijan arkea helpottaviin asioihin.

Henriksson, S., & Leinonen, A. (2014). Leppoisa opas huusholliin. Into.

Tämä piskuinen opas on tehty sinulle, joka muutat ensimmäiseen omaan kotiin. Henriksson ja Leinonen kannustavat unohtamaan sisustamisen ja täydellisyyden tavoittelun. Sen sijaan he kannustavat arjen yksinkertaistamiseen niin, että aikaa jää muullekin kuin kodinhoidolle. Yksinkertaistaminen on periaatteena myös käytännöllisissä siivousnikseissä, joissa vältetään turhaa välineurheilua: paras apu löytyy useimmiten vedestä, saippuasta ja etikasta.

Astikainen, T. (2015). Miten elää ilman rahaa. Into.

Astikainen eli neljä vuotta ilman rahaa ja kirjasi kokemuksensa ja niksinsä muiden hyödyksi. Näin syntynyt kirja ei kuitenkaan ole opas köyhänä elämiseen, vaan paremminkin se pistää lukijan pohtimaan omaa ja yhteiskunnan suhdetta rahaan ja kuluttamiseen. Hän esittää myös kiehtovia entä jos -kysymyksiä: Entä jos vaatteita voisi lainata kuin kirjoja? Entä jos ensimmäinen kysymys ei olisikaan ”mitä se maksaa”, vaan ”miten se parantaa ihmisen elämää”?

Huotilainen, M., & Moisala, M. (2018). Keskittymiskyvyn elvytysopas. Tuuma.

Miten kauan sinä jaksat keskittyä yhteen tehtävään? Oletko yksi meistä, joiden keskittymiskyky on minuutin luokkaa kerrallaan? Keskittymiskykyä voi parantaa, mutta se vaatii työtä. Tämän napakan oppaan ohjeita noudattamalla pääset irti ”multipaskauksesta”, opit älykkäämmäksi älylaitteiden käyttäjäksi ja parannat arjen hyvinvointia.

Groskop, V., & Naski, H. (2021). Ota tila haltuun: Opas naisille, jotka puhuvat omalla äänellään. Atena.

Osana amk-opintoja ja ammattilaiseksi kasvua sinun on oltava valmis esiintymään, joskus lyhyelläkin varoitusajalla. Jos kaipaat esiintymisniksejä, sinun kannattaa lukea jokin muu esiintymisopas; Groskopin teos keskittyy siihen, miten löydät oman tyylisi puhujana. Hän esittele nykypäivän parhaita puhujia kuten Oprah Winfrey ja Angela Merkel, ja analysoi sitä, miten he ottavat tilan haltuun. Jokaisen luvun lopussa on vinkkejä ja harjoituksia, jotka edistävät oman tyylin löytämistä.

Kauppila, R. A. (2015). Treenaa muistiasi: Vinkkejä ja harjoituksia muistin tehostamiseen. PS-kustannus.

Opiskelu ja oppiminen on helpompaa, jos muisti toimii hyvin. Kauppilan harjoituksilla voi parantaa muistiasi sekä opiskelussa että arkielämässä. Harjoitusten lisäksi saat rautaisannoksen tietoa ruokavalion, liikunnan ja ihmissuhteiden merkityksestä muistille. Kirjan lopusta löytyy näppärä muistitesti.

Kuvasta kiitos: Monsterkoi @ Pixabay 

Comments are closed.