Kuluva vuosi on ollut hyvä vuosi kotimaiselle tietokirjallisuudelle: laadukkaita tietokirjoja on ilmestynyt paljon kaikilta HAMKin koulutusaloilta. Seuraavassa esittelen niistä viisi; lisää tutustumisen arvoisia kirjoja löytyy keräämältämme listalta. Muista myös yleinen kirjasto, jonka kokoelmista löydät paljon mielenkiintoista tietokirjatarjontaa koulutusalojemme ulkopuolelta.
Näin etäilyn aikoina helpoin tapa seurata kirjaston uutuushankintoja on HAMK Finnan pääsivu, jonka uutuuskaruselli päivittyy 24/7. Uutuuskarusellista löydät tietoa myös sellaisista kirjoista, jotka on vasta tilattu kirjastoomme. Ja hei: tilauksessa olevia kirjoja voi varata!
Knuuti, J. (2020). Kauppatavarana terveys: Selviydy terveysväitteiden viidakossa. Helsinki: Minerva Kustannus Oy.
Vihdoinkin se on saatu: kattava ja tutkimustietoon perustuva arviointi erilaisista terveysväitteistä. Juhani Knuuti on jo vuosia käsitellyt aihetta omassa blogissaan. Tähän kirjaan hän on koonnut yleisimipä väitteitä, joita arvioi tieteellisen tutkimusnäytön valossa. Samalla hän käsittelee terveystietoon liittyviä uskomuksia ja terveysviestinnän ilmiöitä. Kirjan luettuasi osaat paremmin suhteuttaa mediassa liikkuvia informaatiota ja arvioida sen luotettavuutta, vaikket terveysalan ammattilainen olisikaan.
Patino, B. (2020). Levottomat: Huomiotalous ja keskittymiskyvyttömyys. Tampere: niin & näin.
Patino lähtee liikkeelle yhdeksästä sekunnista eli siitä, mitä yleisesti pidetään kultakalan muistin pituutena. Vaikka kirjan premissi on lähtökohtaisesti virheellinen on myönnettävä, että Patino puhuu asiaa: markkinoinnin ja mainonnan periaatteet ovat siirtymässä myös muuhun verkkosisältöön. Huomiotaloudessa ajasta on tullut myyntituote, ja kilpailtaessa kuluttajan huomiosta ovat kaikki keinot käytössä.
Criado Perez, C. (2020). Näkymättömät naiset: Näin tilastot paljastavat miten maailma on suunniteltu miehille. Helsinki: WSOY.
Tämä yllättävä kirja on silmät avaava näkökulma meitä ympäröivään maailmaan – myös muille kuin naisille. Useilla esimerkeillä Criado Perez osoittaa, että miehet ovat rakentaneet maailman omasta näkökulmastaan, osaamatta huomioida naisten tarpeita. Eivät miehet tee sitä tahallaan, he eivät vain tule ajatelleeksi että heille luonnollinen ei olekaan sitä kaikille. Siksi naiset jonottavat vessaan, käyttävät kännykkää kahdella kädellä ja liukastuvat auraamattomilla kävelyteillä.
Niiniluoto, I. (2020). Tekniikan filosofia. [Helsinki]: Gaudeamus.
Tätä kirjaa ei ole kirjoitettu vain insinööreille, vaan meille kaikille: tekniikka on erottamaton osa arkeamme. Mutta onko se vastaus kaikkiin ongelmiimme, vai tuhoaako se meidät? Ilkka Niiniluoto osoittaa, miten kautta historian tekniikkaan on yhdistetty kysymys hyvästä ja pahasta. Aina on ollut niitä, jotka suhtautuvat tekniikkaan yltiö-optimistisesti, mutta myös niitä, jotka uskovat sen aiheuttamaan lopulliseen tuhoon. Niiniluoto itse edustaa maltillista linjaa ja korostaa monitieteisen yhteistyön merkitystä jo teknisen kehityksen alkuvaiheessa. Tekniikka on hyvä apulainen, mutta sekä kehittäjillä että ylläpitäjillä ja kuluttajilla on siitä oma vastuunsa. Tekniikan mahdollinen huonous tai hyvyys ratkaistaan eri tieteenalojen edustajien yhteisissä keskusteluissa.
Koskiranta, E., Uusivirta, M. & Kerttuli, J. (2020). Vaikuta!: Maailmanparantajien kirja. Helsinki: Kustantamo S&S.
Greta Thunberg todisti, että kuka tahansa voi aloittaa vallankumouksen. Vallankumouksesta haaveileville tämä kirja toimii inspiraatiokirjana: mukana on 18 tarinaa nuoresta aktivistista ja yhteisöstä ympäri maailmaa. Tarinat osoittavat hyvin, ettei ole olemassa yhtä oikeaa aktivismin muotoa: jokainen voi löytää oman tapansa vaikuttaa. Kirjaa lukiessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana: osaa henkilöistä on haastateltu, mutta osa kertomuksista on koostettu somesta ja muista tiedonlähteistä. Muutenkin kriittinen näkökulma henkilöihin ja heidän toimintaansa puuttuu: tarinat kerrotaan sellaisenaan ja kantaa ottamatta. Kokonaisuutena kirja on kuitenkin varsin tutustumisen arvoinen kokonaisuus, joka innostaa toimintaan: ellei aivan anarkismiin, niin ainakin ottamaan asioista itse selvää.