Hakusanojen valinta on tärkein osa tiedonhakua: se määrittelee sen, miten tiedonhaku onnistuu ja miten hyviä tiedonlähteitä löytää. Tässä artikkelissa annamme viisi vinkkiä hyvien hakusanojen valintaan.
1 Ota huomioon aineistolaji, jota haluat löytää: kirjoja löydät laajoilla käsitteillä, artikkeleissa toimivat tarkat hakusanat
Ihan ensimmäiseksi sinun kannattaa päättää se, mitä haluat löytää. Se määrittelee paitsi sen, mistä tietokannasta hakea, myös sen, millaisia hakusanoja kannattaa käyttää. Jos etsit HAMKin Finnasta kirjoja, käytä suhteellisen laajoja käsitteitä. Tämä siksi, että kirjoista ei Finnassa ole paljonkaan tietoa: kirjan nimi, tekijä- ja julkaisutiedot sekä muutama kirjan sisältöä kuvaava asiasana.
Artikkeleita taas kannattaa etsiä tarkemmilla käsitteillä: artikkelin koko sisältö saattaa olla haettavissa, ja artikkeleiden kuvaus tietokantaan tehdään tarkemmilla termeillä. Otetaan esimerkki: jos olet kiinnostunut aumakompostoinnista, kirjoja kannattaa etsiä laajemmalla käsitteellä kompostointi. Artikkeleiden haussa tarkempi termi aumakompostointi tuo paremmin tiedontarvettasi vastaavia tuloksia.
Mieti myös, haluatko löytää yleistietoa, ammatillista tietoa vai tieteellistä tietoa – tekstilaji määrittelee sen, millaista terminologiaa siinä on käytetty. Esimerkiksi sana ruis on hyvä yleistermi, jolla löydät kaiken tyyppistä tietoa rukiista ja sen käytöstä ja viljelystä. Termi kevätruis esiintyy todennäköisesti ammatillisessa tekstissä, kun latinankieliset secale tai secale cereale löytävät lähinnä tieteellistä tietoa.
2 Etsi yksi hyvä tietolähde ja katso, miten se on kuvattu tietokantaan
Aina ei ehdi tai jaksa miettiä, mitä haluaa löytää. Tai saattaa olla, että aihe on sinulle vieras etkä oikein tiedä, millaista tietoa tarvitset. Tällöin kannattaa kirjoittaa yksi tai kaksi aiheeseen liittyvä hakusana ja katsoa mitä löytää. Valitse tuloksista yksi joka vaikuttaisi kiinnostavalta, ja katso sitä lähemmin: millaisia sanoja löytyy sen nimestä? Entä millaisilla sanoilla sitä on kuvailtu? Löytyykö kirjan sisällysluettelo tietokannasta? Näistä saat vinkkejä toimiviksi hakusanoiksi.
3 Katso, mitä vastaavia lähteitä tietokanta ehdottaa
Moni tietokanta tarjoa keinon löytää tulostasi vastaavia muita lähteitä, esim. HAMKin Finnassa Katso myös, ProQuest–tietokannassa Related items, Science Directissä Recommended articles. Ne ovat yksinkertainen ja nopea tapa löytää lisää samanlaisia lähteitä. Ne ovat kuitenkin tietokannan automaattisesti laskemia suosituksia, joten niiden todellinen vastaavuus tiedontarpeeseesi vaihtelee suuresti – kuten tämäkin esimerkki osoittaa:
4 Hyödynnä tietokannan omia indeksejä
Hakusanojen onnistunutta valintaa voi auttaa tietokantojen omilla indekseillä, jotka ovat listoja tietokannoissa käytetyistä asiasanoista ja käsitteistä. Indeksit ovat erityisen käyttökelpoisia ulkomaisissa artikkelitietokannoissa kuten Cinahl ja Ebsco Academic. Myös kotimaisessa Elektrassa voit hyödyntää indeksejä: tarjolla on selaus artikkelin nimen, tekijän, julkaisuajan tai aihetta kuvaavan asiasanan mukaan.
5 Käytä sanakirjoja ja sanastoja löytääksesi hakusanoja
Parhaan ja kattavimman tuloksen saat, kun hyödynnät hakusanojen synonyymeja sekä suppeampia ja laajempia termejä. Omaa mielikuvitusta voi täydentää erilaisilla ammattialojen sanakirjoilla ja asiasanastoilla. Yleisin Suomessa käytetty asiasanasto on Yleinen suomalainen asiasanasto.
Lisää tietoa hakusanoista, niiden valinnasta ja käytöstä löydät kirjaston kotisivuilta Opi tiedonhakua -osiosta.