Monimuotoinen kerrosviljely

1

Kerrosviljelyllä tarkoitetaan viljelyä useissa päällekkäisissä kerroksissa. Viljelytapaa käytetään yleensä lämpöeristetyissä rakennuksissa tai konteissa, joissa valo tuotetaan LED-valaisimilla ja ilmastoa säädetään tarkasti ilmastonsäätöautomatiikan avulla. Satoa voidaan saada jopa yli 1 000 t/ha/v/kerros. Veden, ravinteiden ja hiilidioksidin tarve tuotettua kiloa kohti on vähäinen.

Huikeita satoja

Viljelyolosuhteet vaikuttavat suuresti kasvien kasvuun. Kasvihuoneviljelyssä perinteisesti viljellyillä lehtivihanneksilla, kuten salaateilla ja vihanneshedelmillä – esimerkiksi tomaateilla ja kurkuilla – on suuri sadontuoton potentiaali. Kun kasvit saavat riittävästi valoa, hiilidioksidia ja oikean määrän vettä sekä ravinteita, ne kasvavat hyvin. Salaateilla voidaan saada satoa yli 1 000 t/ha/v/kerros ja kurkulla jopa yli 2 500 t/ha/v/kerros.

Käytännön kerrosviljelyssä viljellään lehtivihanneksia. Energiankäyttö tuotettua kiloa kohti pysyy kohtuullisena, kun kasvi voidaan käyttää kokonaan juuristoa lukuun ottamatta. Tilan käytön kannalta on merkittävää, kuinka korkeita viljelykasvit ovat. Monia lehtivihanneksia, kuten salaatteja, voidaan viljellä alle metrin hyllyvälillä.

Ilmaston säädön tekniikka

Kasveja valotetaan LED-valoilla, jotka takaavat riittävän valon määrän ja valitulle viljelykasville sopivan valon spektrin.

Kerrosviljelmää ei tarvitse juurikaan lämmittää. Valojen päällä ollessa niistä tulee niin paljon lämpöä, että jäähdytystä tarvitaan myös pakkaspäivinä. Kasvien ilmaan haihduttama vesihöyry tiivistyy jäähdytyslaitteeseen ja osin erilliseen kosteudenpoistolaitteeseen.

Kastelujärjestelmä on suljettu. Kasteluvesi kierrätetään, eikä ravinteita sisältävää vettä päädy lainkaan ympäristöön. Ilmasta talteen otettu vesi käytetään uudelleen kasteluun. Vettä poistuu lähinnä sadon mukana. Viljelmä ei voi olla täysin suljettu ilman epäpuhtausriskin takia. Osa vedestä poistuu vähäisen ilmanvaihdon kautta.

Ulkoilman hiilidioksidipitoisuus on noin 420 ppm. Hiilidioksidipitoisuuden nostaminen kaksinkertaiseksi ulkoilmaan nähden parantaa satoa merkittävästi. Koska kerrosviljelyssä ilmanvaihto on vähäistä, hiilidioksidia tarvitaan vähän hiilidioksidipitoisuuden ylläpitämiseen.

Kontissa, tarkoitusta varten rakennetussa rakennuksessa tai käyttöä vailla olevassa tilassa

Kerrosviljelyyn voi käyttää hyvin monenlaisia tiloja. Se voi olla tarkoitukseen suunniteltu siirrettävä kontti tai rakennus. Myös käyttöä vaille jääneitä tiloja voidaan hyödyntää, kunhan ne kestävät riittävän hyvin kosteusrasitusta.

Tilassa pitää olla vettä kestävät lattiat ja lattiakaivot, jotta tila voidaan siivota helposti. Koska kasvit haihduttavat runsaasti vettä, kosteudenpoistosta huolimatta ilmankosteus on viljelytilassa korkea, mikä aiheuttaa merkittävää kosteusrasitusta rakenteille.

Monimuotoinen kerrosviljely

Kerrosviljely voidaan ymmärtää myös yllä kuvattua laajemmin. Se ei välttämättä edellytä kaikkien kasvuolosuhteiden tarkkaa automaatista säätöä. Kesäkukkia viljelevillä viljelmillä on pitkään viljelty kasveja useissa kerroksissa.

Lähempänä päiväntasaajaa, missä aurinko on korkeammalla, voidaan kasvihuoneessa ilman valotustakin viljellä hyvinkin monissa kerroksissa. Kerrosten sijaan voidaan käyttää torneja, jossa kasvit kasvavat päällekkäin.

Tietoa kirjoittajasta

Mika Järvinen toimii HAMK Bion tutkimuspalvelupäällikkönä Lepaan kampuksella.

Discussion1 kommentti

  1. Pingback: Kasvien kemiaa kerroksittain - HAMK Bio

Leave A Reply