Panama – unelmiemme maa

0

Tiedätkö sadun, jossa Pikku Karhu ja Pikku Tiikeri lähtevät etsimään Panama -nimistä paikkaa, unelmien maata, jossa heidän ajatuksissaan kaikki on upeaa ja ihanaa? Siinä sadussa lähdetään määrätietoisesti kohti Panamaa ja monien mutkien kautta löydetään perille.

Viime talvena me aloimme HAMK Design Factoryn ja HAMK Edun LearnWell -tutkimusryhmän kesken kuvitella, miten ihanaa olisi kohdata opiskelijoita arjessa niin, että kaikki olisimme samoissa tiloissa ja luontevasti yhdessä. Samaan aikaan kampuksen käytävillä opiskelijat puhuivat, miten ihana olisikaan sellainen paikka, jossa voisi viettää vapaa-aikaa koulupäivien sisällä ja ilta-aikaan, katsella leffoja tai tehdä ryhmätöitä tai ihan vaan käpertyä sohvalle pienille päivätorkuille hyppytunnin aikana.

Sanoista tekoihin

Tiedätkö sen sadun, jossa kaikki toteutuu kuin taikaiskusta? Sellaisen sadun, jossa ei tule mutkia matkaan ja jossa ei ensin nukuta sataa vuotta ja sitten vasta herätä suunnittelemaan ehkä jotain tekemistä? Viime talven keskustelujen jälkeen ryhdyttiin sanoista tekoihin. Etsittiin tekijöitä, järjestettiin tehokkaita kokouksia ja kohdattiin useita iloisia kasvoja, jotka paloivat halusta toteuttaa opiskelijoille sitä, mitä he kaipaavat. ”Onpas kiva tehdä opiskelijoille” sanoi eräskin kiinteistöpuolen mukava herrasmies. Ennen kesälomia DF:llä suoritettiin yhteistyössä kiinteistöpalvelujen kanssa yhden työtilan suursiivous (kaikki kiertoon!) ja loman aikana remonttimies laittoi pensselit ja vasaran viuhumaan ja loi meille upean tilan, johon elokuussa kannettiin uudet kalusteet sisään. Kaikki ei käynyt kuin taikaiskusta, mutta kyllä vain päättäjiä ja tekijöitä löytyi ja toden totta, tila on nyt auki ja sohvilla istuu ihan oikeita, eläviä opiskelijoita!

Aitoja kohtaamisia ja yhdessä tekemistä

Tiedätkö sen sadun, jossa kehittäminen johtaa konkretiaan ja pyörivä kivi ei koskaan sammaloidu? Sellaisen sadun, joissa yksi saavutettu unelma vain ruokkii kymmeniä uusia? Meillä täällä HAMK Design Factorylla ollaan nyt aidosti tilanteessa, jossa mahdollistamme kohtaamiset arjessa niin opiskelijoiden välillä kuin myös työntekijöiden ja opiskelijoiden välillä. E-rakennuksen avoimet ovat toimivat kuin symbolina sille, että yhteisömme haluaa aidosti mahdollistaa jokaisen osallistumisen, osallistamisen ja sen, että teemme asioita aidosti yhdessä ja monialaisesti. Täällä on tilaa olla eri mieltä, puhua jopa tunteista ja sanoa se, kun ihan kaikki ei koko ajan huvita tai mene ihan putkeen. Naamastahan sen aina näkee, mutta voi sen sanoa myös ääneen, täällä meillä.

Vielä siitä sadusta, jossa Pikku Karhu ja Pikku Tiikeri etsivät Panamaa. Lopulta he sen löysivätkin ja selvisi, että Panama olikin heidän oma kotinsa. Joskus asioita täytyy katsoa vähän kauempaa, jotta voimme huomata kaikki ne mahdollisuudet, joita meillä on ympärillämme koko ajan. Me täällä E-rakennuksessa uskomme, että kaikki unelmat on tehty toteutettaviksi. Välillä täytyy kulkea synkempiä polkuja, tiheitä metsiä ja virtaavia (jopa vastavirtaan) koskia pitkin, mutta aina on mahdollisuus päästä perille ja löytää tie määränpäähän. Ja ellei perille, niin ainakin sellaiseen paikkaan, jossa uudet unelmat voivat syntyä ja johtaa kohti uusia polkuja. Pikku Karhu tarvitsi rinnalleen ystävän ja meistäkään kukaan ei olisi onnistunut tässä yksin. Ei ole mitään pelättävää, kun on ystävä, joka jakaa pelkosi ja unelmasi.

Mitä seuraavaksi?

Paikkana uusi opiskelijatila Panama on ensimmäinen askel kehityksessä, joka on nyt alkanut. Miltä kehitys voi vuosien päästä näyttää, siitä voi saada jonkinlaista kuvaa vierailemalla tai tekemällä virtuaalikierros NHL Stendenissä, jossa opiskelijat ovat aidosti keskiössä ja tilojen suunnittelu opiskelijalähtöisesti on koko korkeakoulua läpileikkaava toimintamalli. Seuraava askel on jo suunnitteilla, pysy kuulolla tai tule mukaan!


Kirjoittajat

Riikka Tuominen, HAMK Edu

Jari Jussila, Design Factory

Leave A Reply