Opiskelijatila Panama – yhteisöllisyyttä opiskelijoiden arkeen

0

Opiskelijatila Panama avattiin elokuussa Hämeenlinnan ammattikorkeakoulun (HAMK) Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksen E-taloon, ja nyt vuoden vaihtuessa onkin aika tarkastella, miten tilan ensimmäinen lukukausi on mennyt ja miten opiskelijat ja henkilökunta ovat ottaneet uuden tilan vastaan.

Panama tehtiin tarpeeseen, kun opiskelijahyvinvointihankkeen aikana huomattiin, ettei korkeakoulukeskuksella ole opiskelijoiden mielestä riittävästi yhteisöllisiä tiloja ryhmätöiden tekemiseen ja vapaa-ajan viettämiseen. Myös E-talon henkilökunta kaipasi arkeen välittömiä kohtaamisia opiskelijoiden kanssa ja sellaista “yhdessä tekemisen meininkiä”, joka voi syntyä vain aidossa vuorovaikutuksessa. Panama kalustettiin viihtyisillä sohvilla, korituoleilla, matoilla ja valaisimilla, ja osittain tulevaisuuteen käyttäjien päätettäväksi jätettiin se, mitä kaikkea tilaan tarvittaisiin. Seinät maalattiin kirkkailla väreillä ja ikkunoihin asennettiin pimennysverhot elokuvailtoja varten. Opiskelijat toivotettiin tervetulleiksi, ja mitä tapahtuikaan? He tulivat!

Panama on iloksemme löytänyt käyttäjänsä, ja edelleen viikoittain tänne tulee myös uusia kävijöitä. Ruuhkaisinta täällä Panamassa on ruokatuntien aikaan ja iltapäivän päätteeksi. Harvoin on kuitenkaan oikeasti ruuhkaa, vaikka on sellaisiakin päiviä, kun osa opiskelijoista jää työskentelemään myös yhteiseen kahvihuoneeseen. Aamupäivisin E-talon henkilökunta on usein valloittanut viihtyisät sohvat, mutta siirtyvät kyllä joutuisasti pois, kun ensimmäiset opiskelijat saapuvat. Tämä tila on aidosti tarkoitettu niille tärkeimmille!

Kehitystä opiskelijalähtöisesti

Suunnittelimme Panamaan aluksi jonkinlaista palautelaatikkoa, johon opiskelijat voisivat jättää toiveita ja kehitysehdotuksia. Koska tavoitteena oli rakentaa yhteisöllinen ja monialainen tila, jossa myös opiskelijat ja henkilökunta kohtaavat, palautelaatikkoideasta luovuttiin ja päätettiin panostaa perinteisempään ”mitä kuuluu” -metodiin. Tässä tavassa parasta on ollut kuulla opiskelijoiden arjesta, opintojen onnistumisista ja haasteista sekä siitä, miten pienillä asioilla voidaan vaikuttaa opiskelijoidemme arjen sujuvuuteen. ”On ihan uskomatonta, että meillä on paikka, jossa voi keittää kahvia ja vaan olla!” on ehkä paras palaute, mitä syksyn aikana on kuultu.

Kehitysehdotuksiakin on tullut, ja niitä on myös toteutettu; tilaan on hankittu käyttäjien toiveesta mm. kokovartalopeili, pelikortit, ompelutarvikkeet haalarimerkkien ompelua varten ja torkkupeitto. Pelikonsolikin on luvattu heti, kun tätä pyytäneet muotoilun opiskelijat saavat lupaamansa telineen konsolille rakennettua. Telineen rakentamiseen saatiin myös opettajan lupa, apu ja tuki. Aika kivaa, eikö?

Tapahtumia laidasta laitaan

Panamassa on järjestetty myös toimintaa opiskelijoilta opiskelijoille. Syksyn aikana Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksen tuutorit ovat järjestäneet yhteistyössä HAMKOn asiantuntijan kanssa yhteensä kuusi erilaista tapahtumaa. Etenkin erilaiset peli-illat ovat olleet opiskelijoiden suosiossa. Klassikkolautapelien lisäksi myös JackBox-onlinepelit olivat kovassa käytössä. Iltoihin on mahtunut herkkuja, taidetta vesiväreillä sekä pientä jouluista tekemistä. Tunnelma Panamassa on ilta toisensa jälkeen ollut avoin ja kevyt. Kävijät ovat kuvanneet, kuinka tärkeää on tavata muita opiskelijoita eri aloilta, muuallakin kuin opiskelijabileissä.

Päihteetön opiskelijakulttuuri on toivottua, ja mahtavien tuutoreiden ansiosta opiskelijat ovat saaneet paikan viettää yhdessä tavallista tiistai-iltaa. Tuutoreiden lisäksi myös muut opiskelijat ovat toteuttaneet toimintaa. Aktiivinen ensimmäisen vuoden tietojenkäsittelyopiskelija on tuonut omaa osaamistaan HAMKiin ja luonut yhteisöllisyyttä säännöllisten lautapeli-iltojen muodossa. Syksyn Panama-illat päätti 13.12. sosionomiopiskelijan suunnittelema sanataidepaja. Olemme olleet onnekkaita, kun Panaman toimintakautta on saatu tukemaan huikea määrä lahjakkaita ja innokkaita opiskelijoita.

Tule mukaan tekemään HAMKista entistä hyvinvoivempi

Kannustamme opiskelijoita, ja miksei henkilökuntaakin, järjestämään jatkossakin omannäköistä toimintaa Panamassa. Ideoista tapahtumiin voi olla yhteydessä HAMKOn asiantuntijaan Elli Seppälään, joka auttaa myös käytännön järjestelyistä opiskelijoiden toivomalla tavalla. Tammikuussa järjestetään työpaja, jossa opiskelijat pääsevät tutustumaan ja luomaan Panamaan turvallisen tilan säännöt. Opiskelijoiden omana tilana Panama tarjoaa aina opiskelijalähtöistä, matalan kynnyksen toimintaa. Paikalle saa tulla kaverin kanssa tai tekemään uusia kavereita, juttukaveri löytyy aina! Kun opiskelijat voivat hyvin, HAMK voi hyvin. Tätä työtä tehdään yhdessä.


Kirjoittajat

Riikka Tuominen, Projektiasiantuntija, HAMK Edu

Elli Seppälä, Asiantuntija, opiskelijakunta HAMKO

Leave A Reply