Maastopyöräillen Hämeen sydämessä

0

”Hei, pois tieltä, risut ja männynkävyt!” Topeliuksen Myrsky ja Päivänpaiste -satu mielessä viiletämme alas Komionvuoren neulaspolkua Lopen Poronpolun upeissa maisemissa.  

Kanta-Hämeen kattavat polkuverkostot tarjoavat vaihtelevia ajokokemuksia kahdeksalla eri tasoisella ja pituisella maastopyöräreitillä. Hämeen Ilvesreittiä seurailevat järviylängön kuivat kangaspolut, Aulangon kansallismaisemat, Hattulan komea harjureitistö, tunnelmallinen Liesjärven kansallispuisto, Kiipulan perheystävällinen maastopyöräreitti sekä Kalvolan historiallinen kirkkopolku tarjoavat kaikki monipuolisia luontoelämyksiä pyöräilijöille ja muille luonnossa liikkujille.  

 Maastopyöräreitit

Hämeen ammattikorkeakoulun ja Vanajavesikeskuksen yhteinen Suunta luontoon -hanke kehitti digitaalisia ja vihreitä luontoliikunta- ja matkailupalveluja ja paransi niiden toimintaedellytyksiä. Hankkeessa mm. tuotteistettiin kahdeksan digitaalista maastopyöräreittiä. Reittikuvauksista tehtiin mahdollisimman houkuttelevat, jotta eritasoisten liikkujien olisi helppo tarttua niihin. Kaikilla kahdeksalla maastopyöräreitillä on tarjolla palveluita kulkijoille ja lähtöpaikat ovat helposti saavutettavissa. Reitit tehtiin ladattaviksi digitaalisessa muodossa, jotta niiden tiedot ja palvelut olisivat pyöräilijän matkassa reaaliaikaisesti. Maastopyöräreittien esittelyt, tulostettavat esitteet sekä gpx-jäljet vietiin Vanajavesikeskuksen verkkosivuille. 

Tässä kolme esimerkkiä reittikuvauksista. 

Kalvolan kirkkopolku 

Kalvolan kirkkopolku kulkee Kanta-Hämeen historiallisissa maisemissa mukaillen vanhaa kulkureittiä Tammelasta Kalvolan kirkolle. Monipuoliselle 52 km:n mittaiselle reitille mahtuu sekä soratietä, asfalttia että polkua metsän keskellä ja se sopii myös gravel-pyöräilyyn. 

Kirkkopolun lähtöpiste alkaa Tammelan keskiaikaiselta kivikirkolta, josta matka jatkuu ohittaen Mustialan kartanon jatkuen kohti Tammelan ylänköä. Matkalla on monia hyviä levähdyskohteita, kuten Kaitalammilla sijaitseva Likorannan laavu sekä Kalvolan Keikkalan ja Hattulan rajalla sijaitseva Saarnakivi. Lähemmäksi Kutilaa tultaessa alkaa varsinainen kirkkopolku, joka lähtee vanhalta Kirkonmäeltä, jatkuen sorastettuna metsäautotienä vähitellen poluksi muuttuen. Polun keskiväliltä lähtee hieman sivuun poikkeava reitti Murhalammille, josta löytyy kota ja nuotiopaikka. Ennen Kalvolan kirkkoa voi vielä hengähtää Äimäjärven ylittävällä Unosten sillalla.

Hämeen Ilvesreitti Hattula  

Maastopyöräilyreitti kulkee Hattulan kauniissa kangasmetsissä sekä harjumaisemissa ja on pääosin helppokulkuista metsäpolkua tai hiekka- ja asfalttitietä. Reitin varrella voi tutustua Hämeen vaiheikkaaseen historiaan Keisarinmännyn luona, poiketa Parolan panssarimuseossa, kavuta jo rautakaudella käytössä olleen Tenholan Linnavuoren huipulle ihastelemaan alla aukeavaa Vanajanselkää tai löytää Marttaristin synkkä salaisuus. Reitin edestakainen pituus on noin 38 km.  

Parolanharjun jylhään maisemaan on tehty Kanta-Hämeen ensimmäinen talvikunnossapidettävä maastopyöräilyreitti. Merkityllä reitillä talvipyöräilyyn tutustuminen on helppoa ja hauskaa. Lähtöpaikkana talvipyöräilyyn on Tenholan portti ja reitti jatkuu aina Tenholan linnavuoren laavulle saakka. Pituutta reitillä on 6,5 km / suunta.

Poronpolku 

Legendaarinen Poronpolku on yksi eteläisen Suomen suosituimmista maastopyöräreiteistä. Reitin monipuolinen luonto, helpot polut sekä monet taukopaikat tarjoavat loistavat puitteet koko päivän kestävälle maastopyöräseikkailulle.  

Poronpolku on saanut nimensä vuonna 1965 Pirttiniemen metsäalueelle porojen keinoruokinnan tutkimusten takia tuotujen, ja sieltä vuonna 1974 poistuneen 9 poron tokan vuoksi. Reitti kulki poroaitauksen vieressä, jossa ihmiset kävivät ihailemassa eläimiä. 

Maastopyöräilyreitti kulkee kuivien hiekkakankaiden, harjujen, neulaspolkujen sekä Komion luonnonsuojelualueen vanhojen kuusikoiden läpi. Reittikokonaisuus on myös hyvin merkattu maastoon, joten sitä on helppo seurata. 

Räyskälän lentokentän parkkipaikka toimii reitin lähtöpisteenä mutta 43 km:n mittaisen reitin varrelle mahtuu paljon eri levähdyspisteitä ja parkkipaikkoja, josta oman retken voi aloittaa.

Lisää reittejä

Kantahämäläinen maastopyöräreitistö on löydetty hyvin, ja uusia reittiehdotuksia on tullut paljon. Syksyllä on tarkoitus käynnistää Hämeen virkistysalueyhdistyksen ja LAB-ammattikorkeakoulun pyörämatkailuhanke, jossa muun muassa tuotetaan Kanta-Hämeen kiinnostavimpiin nähtävyyskohteisiin tukeutuva Häme by Cycle -runkoreitti sekä siihen liittyviä paikallisia päiväretkireittejä.  

Uskomme, että pyöräily on houkuttelevampaa entistä useammalle liikkujalle tai liikkumisesta haaveilevalle ja että risut ja männynkävyt saavat kyytiä metsäpoluilla jatkossakin.


Kirjoittajat

Mika Soramäki, projektipäällikkö, HAMK 

Paavo Vartiainen, projektityöntekijä, HAMK 

Suunta luontoon -hanketta rahoitettiin REACT EU -rahoituksella, jolla tuetaan erityisesti PK-yrityksiä digitalisaation ja vihreän siirtymän näkökulmasta osana Euroopan unionin koronapandemian tukitoimenpiteitä. Yrittäjät lähtivätkin aktiivisesti mukaan reittien palvelumarkkinointiin ja hyödyntämään hankkeessa tuotettua materiaalia omassa markkinoinnissaan. Rahoituksesta vastasivat myös hanketoteuttajat ja -kumppanit, joita olivat Hämeenlinnan kaupunki ja Hämeen virkistysalueyhdistys. Suunta luontoon -hankkeen toteutusaika oli 1.6.202131.5.2023.

Leave A Reply