Tutustu henkilökuntaamme: Aija Lundahl

0

Aija Lundahl päätyi HAMKiin vahvan työelämäkokemuksensa vuoksi: ”Perustimme  kokeilevan palveluntarjoajan  ja yrittäjämäisesti toimiva oppimisympäristön Tekstiiliverstaan osaksi muotoilun koulutusta. Olen ylpeä siitä, se elää yhä yrittäjävetoisena Visamäen korkeakoulukeskuksen alueella. Nykyisin opettajana minulle on tärkeää oman substanssini laaja-alainen osaaminen, vaikka varsinainen tekstiilin koulutus onkin hiipunut vapaastivalittavien opintojen kategoriaan. Opetan nyt digitaalisia pinnansuunnittelun menetelmiä, digitaalista tulostusta, laserleikkuuta, painamisen ja värjäyksen perusteita. Laaja-alainen osaaminen tarkoittaa minulle muotoilijan työn mahdollisuuksien ja verkostojen hyödyntämistä opetuksessa, opintojen ohjaajan ja ura-ohjaajan työssä. Toimin mielelläni hankkeissa ja kehittämisprojekteissa.”, kertoo Aija.

Kuka olet ja mitä teet HAMKissa?

Olen Aija Lundahl ja toimin lehtorina ja opintojen ohjaajana muotoilun koulutuksessa. Teen myös hanketyötä Ammatillisen opettajakorkeakoulun Osaaminen ratkaisee -hankkeessa ja vastaan siinä Uraverstaiden sisällöstä ja toteutuksesta.

Mikä on vahvinta osaamisalaasi? Mitä opetat HAMKissa?

Olen tekstiilin ammattilainen ja opetan tekstiilin toimialaan liittyviä osaamisia: värjäyksen perusteita, digitaalisia suunnittelumenetelmiä sekä yhä digitaalisempia tekniikoita kuten laserleikkaamista, tulostusta. Se tarkoittaa materiaaliosaamista ja materiaalin prosessointia kaikilla mahdollisilla tavoilla.  Ilman tätä osaamista ei voi tehdä ”mekkoja”.  Opetan muotoilijan ammattiosaamiseen liittyviä, teemoja: tuotteistamista, projektiosaamista ja -hallintaa, muotoiluprosessin osaamista ja bisneksen ymmärtämistä. Toimintakykyisyys yrittäjävalmiuksineen – pidän näitä tärkeänä.

Kuinka päädyit HAMKiin? Mikä on taustasi työelämässä?

Työtaustani on yrityselämässä huolimatta opettajakoulutuksesta vuodelta X. Toimin tekstiilisuunnittelijana, tuotekehittäjänä ja tuotepäällikkönä. Mallistojen hankinta, koordinointi, valmistuttaminen ja markkinoinnin toimet olivat osa työtäni. Päädyin HAMKiin perustamaan yrittäjämäisesti toimivaa oppimisympäristöä Tekstiiliverstasta muotoilun koulutukseen.

Mikä on parasta opettamisessa?

Tykkään kovasti liikkuvasta junasta. Tarkoitan sillä projekteja, niissä tasavertaista toimimista, valmentamista, ohjausta ja toteuttamista osana tiimiä. Projekteissa on aina ammatillisia haasteita opettajallekin.

Mikä on parasta muotoilun koulutuksessa?

Ihan mielettömät mahdollisuudet kehittää, kokeilla ja valmistaa tuotteita.

Mitä haluaisit sanoa ihmisille, jotka harkitsevat hakemista muotoiluun?

Muotoiluosaamista tarvitaan paljon ja yhä enemmän. Oman osaamisen selkeä viestintä on olennaista, brändäys ja kiinnostus bisneksiin vie eteenpäin. Usko itseesi, visioi, kokeile, tunnista kuitenkin muidenkin tarpeet. Tämä ei ole kässää, ei taidetta, eikä terapiaa.

Mitä teet mielelläsi vapaa-ajalla? Tai kerro jotain muuta, mitä haluat itsestäsi mainita!

Katselen horisonttia ja valoa, nautin ympäristön seesteisyydestä ja kirjavuudesta. Juoksen rauhassa ja pitkään, mutta silti tulee hiki. Vastapainoksi sille uin Tammerkoskessa ja muissakin vesissä.

Leave A Reply