Liiketalouden monimuoto-opiskelija Jemina: parasta on, että aikataulun saa rakentaa itse

0

Jemina Ojala opiskelee toista vuotta liiketaloutta HAMKissa monimuoto-opintoina ja suunnitelmissa on valmistua tänä vuonna. Jemina on tänä vuonna mukana myös Markkinointirenkaassa. Kyse on opiskelijoista kootusta ryhmästä, joka kiertää muun muassa kouluilla kertomassa opiskelusta HAMKissa. Tässä blogijutussa monimuoto-opiskelija Jemina kertoo opinnoistaan ja avaa monimuoto-opiskelun saloja.

Liiketalouden monimuoto-opiskelija Jemina
Lähdössä Markkinointirenkaan kouluvierailulle VAAOon.

Kerro itsestäsi

Moikka! Olen Jemina Ojala; aiemmin olen ollut myyjä, palveluneuvoja, assistentti ja sihteeri ja nyt olen kohta valmis taloushallintoon suuntautunut liiketalouden tradenomi. Opiskelen monimuotona, vaikka olenkin päätoiminen opiskelija. Koska monimuoto- ja päätoiminen opiskelu sopivat niin saumattomasti yhteen, olen toisen, mutta samalla myös viimeisen vuoden opiskelija.

Miten päädyin HAMKiin

Joskus lukiolaisena luulin haluavani sosionomiksi varhaiskasvatukseen ja kauas kotikaupungista Hämeenlinnasta. Ennen kuin opiskelupaikka piti ottaa vastaan, oli elämäntilanteeni muuttunut, enkä enää halunnutkaan lähteä toiselle puolen Suomea ja toisaalta työharjoittelussa päiväkodissa huomasin, etten oikeastaan edes halua työskennellä lasten kanssa. Luin myyjän ammattitutkinnon jotain tehdäkseni ja sillä paperilla sain töitä. Olin yli kymmenen vuotta työssä samalla työnantajalla, ensin vakituisessa työssä ja työtehtäviä vaihdettuani opintovapaan sijaisena määräaikaisena.

Sijaistuksen aikana tein taloushallinnon sihteerin ammattitutkinnon, että sain pätevyyden omiin tehtäviini. Sihteerin opintoja tehdessäni ymmärsin, että taloushallinto on minun tulevaisuuteni ja juuri opintovapaata sijaistaessani aloin todella kaipaamaan kouluun. Määräaikainen työsuhteeni päättyi syksyllä 2017, enkä löytänyt uusia töitä. Laurea tarjosi silloin syksyn yhteishaussa liiketalouden tradenomiopintoja. Edellisistä pääsykokeistani oli aikaa ja jännitin niitä paljon, eikä minulla ollut varsinaisesti opiskelutekniikkaakaan pääsykoemateriaaleille ja niinhän siinä kävi, etten opiskelupaikkaa saanut.

Seuraavan kevään yhteishaussa halusin jäädä kotipaikkakunnan omaan AMKiin, vaikka monimuoto-opintoihin hainkin, eikä paikkakunnalla siksi olisi ollut niin väliä. Nyt tiesin, mitä pääsykokeilta voi odottaa ja osasin vähän myös jo ajatella, mitä asioita materiaaleista kannattaa erityisesti lukea. Pääsykokeissa tapasin vielä entisen työkaverin ja oli kaksinkertainen ilo, kun molemmat otimme vastaan opiskelupaikan syksylle 2018.

Miltä opiskelu on vaikuttanut?

Lukiolaisena käytin todennäköisesti kaikki sallitut poissaolot, eikä koulunkäynti kiinnostanut. Nyt tuntuu, etten saa uuden oppimisesta tarpeekseni. Liiketalouden monimuoto-opinnot HAMKissa tapahtuvat melkein täysin verkossa (vain orientaatiopäivä ja loppuseminaari on oltava läsnä koululla) ja aina joskus huomaan kaipaavani perinteisen päiväopiskelun metodeja, jossa tulee läksyjä, jotka tarkistetaan ja kokeisiin luetaan ja kokeen aikana ympäriltä kuuluisi, ei ehkä lyijykynän, mutta edes näppäimistön rapina. Varmasti se on myös yhteisöllisyyden kaipuuta, olen yli kahdeksastakymmenestä kanssani samaan aikaan aloittaneesta opiskelijasta tehnyt ryhmätöitä neljän kanssa, enkä oikein viitsi lähteä edes opiskelijabileisiin, kun ei ole ketään tuttua luokkakaveria ottaa mukaan.

Muuten opinnot ovat sitä mitä halusin ja odotin: taloushallinnon laaja-alaista osaamista ja muihin liiketalouden osa-alueisiin tutustumista. Varsinkin monimuoto-opiskelijana omalla aktiivisuudella ja halulla oppia on suuri merkitys, kun oppiminen tapahtuu hyvin paljon itseoppimalla.

Tulevaisuuden suunnitelmasi?

Olen etsinyt töitä koko opintojen ajan, koska monimuoto-opinnot olisivat mahdollistaneet työssä käynnin. Olen kuitenkin hakenut vain paikkoja, jotka todella kiinnostavat. Nyt pikkuhiljaa olen aktivoitunut, osittain pakostakin, hakemaan laajemmin kaikkia tradenomille sopivia tehtäviä. Esimiestehtävät minua kuitenkaan eivät kiinnosta. Opinnäytetyön tultua valmiiksi huomasin, että olen kiinnostunut tutkimuksesta, ja olen vähän alkanut haaveilla maisterin opinnoista. Toisaalta pikkutyttönä ajattelin alkaa opettajaksi ja AOKK:hon pyrkiminen voisi toteuttaa tuon haaveen. Mutta haaveiden toteuttamista ennen on löydettävä töitä.

Parasta ja haasteellisinta opiskelussa

Parasta opiskelussa on oppiminen. Suomalaista maksutonta opetusta kehutaan maailman laajuisesti, mutta minulla kesti näin kauan ymmärtää, että se todella on rikkaus ja mahdollisuus oppia ja saada tietoa on onnellisuutta. Monimuotona opiskelussa parasta on, että aikataulun saa rakentaa itse ja opinnot hoituvat kotona, eikä tarvitse lähteä aamulla mihinkään.

Monimuoto tekee opinnoista myös haasteellisen: opettajat vastaavat kyllä kysymyksiin, kun laittaa sähköpostia tai kun kysyy verkkoistunnoilla, mutta paljon tietoa pitää löytää itse ja soveltaa käytäntöön. Kuten jo aiemmin sanoin, joskus tarvitsisin selkeitä kysymyksiä ja niille tietoa oikeista ja vääristä vastauksia, silloin opiskelu olisi helpompaa.

Tyypillinen opiskeluviikkoni

Olen melkein koko opintojen ajan tehnyt kahta moduulia tai yhtä moduulia ja toista pienempää toteutusta päällekkäin. Olen päätoiminen opiskelija, joten minulla on ollut aikaa tehdä opintoja sekä normaaliin työaikaan, niin kuin päiväopiskelijoillakin ja myös ilta-aikaan, niin kuin työnohessa opiskelevillakin. Olen jakanut päivät niin, että haasteellisemmalta tuntuvaa moduulia teen päivällä, kun perheeni on töissä ja koulussa ja helpommalta tuntuvaa moduulia iltaisin ja viikonloppuisin, kun perhekin on kotona. Näin siksi, että helpompaa moduulia tehdessä voi joustaa helpommin ja viettää aikaa perheen kanssa.

Verkkoistuntoja on viikossa 1-3 aina ilta-aikaan. Niille olen pyrkinyt osallistumaan aina livenä, vaikka kaikki tallennetaankin. Jos kuitenkin henkilökohtainen meno tai istuntojen päällekkäisyys estää osallistumisen, kuuntelen sen aina heti seuraavana päivänä joko illalla tai päivällä riippuen siitä kumpaan moduuliin se on liittynyt. Siinä sivussa hoidan kodin ja perheen. Eli kun ajatus takkuaa, laitan pyykit, ja kun motivaatio on hukassa, imuroin. Koska kotityöt eivät ole lempipuuhaani, alkaa opiskelu tuntua taas nopeasti helpolta. Ja kahvia juon aivan liikaa.

Terveiset heille, jotka suunnittelevat hakevansa liiketalouden opintoihin

Lukiossa englannin opettajani piti joka tunnin alussa sanakokeen niin, että kaikki nousivat ylös pulpetista ja istumaan pääsi, kun osasi sanoa oikean käännöksen. Minulle tuli sana kestävä kehitys, en päässyt istumaan. Vannoin, etten koskaan tule tarvitsemaan sanaa sustainable development. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää: kestävä kehitys kuuluu HAMKin brändiin ja englannin kurssilla kirjoitin siitä kokonaisen esseen. Ole avoin oppimiselle ja ota vastaan mitä tarjotaan, milloinkaan ei voi tietää, mikä on se tieto, joka vie elämässä eteenpäin.

Leave A Reply