Nuoruusiän kiinnostus sneaker-kulttuuriin antoi innostusta jalkinemuotoiluun ja siivitti Iivo Evijärven jalkinemuotoilijaksi tunnetulle urheilubrändille

0

Muotoilun alumni Iivo työllistyi työharjoittelun kautta jalkinemuotoilijaksi Adidakselle. Opiskeluaikojen parhaimpia asioita olivat hänen mielestään oman luovuuden toteuttaminen sekä konkreettinen tekeminen. Iivo kannustaakin muotoilun opiskelijoita ja opiskelijoiksi haluavia olemaan rohkeita ja tarttumaan tilaisuuksiin.

Esittele itsesi

Olen Iivo Evijärvi ja vasta valmistunut jalkinemuotoilija Hämeen ammattikorkeakoulusta. Tällä hetkellä työskentelen Adidaksen Stella McCartney brändin junior jalkinemuotoilijana Saksassa.

Mitä olet opiskellut?

Usean välivuoden varastotöitä tehden ja pohtien tulevaisuutta ja uravalintoja, kiinnostukseni heräsi jalkinemuotoilun opiskeluita kohtaan. Olin koko nuoruusikäni ollut todella kiinnostunut sneaker/lenkkari -kulttuurista ja aloin pohtia, olisiko nyt hyvä aika lähteä opiskelemaan. Lopulta päätin hakea HAMKin jalkinemuotoilun koulutusohjelmaan, josta valmistuin muotoilun artenomiksi vuoden 2020 lopulla.

Miten päädyit nykyiseen työhösi?

Päätyminen nykyiseen työhöni oli pitkäkestoinen prosessi. Opintoni alkoivat olemaan loppua kohden ja edessä oli vielä viimeinen työharjoittelujakso. En halunnut kuitenkaan hätäillä harjoittelupaikan löytymisen kanssa ja tavoitteenani oli löytää työharjoittelupaikka, johon voisi mahdollisesti työllistyä opintojen jälkeen. Hain useita paikkoja ja vuoden 2019 lopussa huomasin, että Adidaksella oli haku käynnissä vuoden 2020 kevään työharjoittelujaksoihin ja onnekseni minut valittiin Adidaksen Statement -yksikköön jalkinemuotoilun työharjoittelijaksi, jossa pääsin työskentelemään mielenkiintoisten Adidaksen exclusiivisien yhteistyömallistojen kanssa.

Kuva on napattu Herzogenaurachin pääkonttorilta Saksasta Iivosta ja Adolf ”Adi” Dasslerin patsaasta.

Mitä työnkuvaasi kuuluu?

Arkeni kuluu työskennellen designien, moodboardien ja konseptien luomisen parissa. Työnkuvani on kuitenkin hieman rajoittunutta vallitsevan Covid-19 tilanteen vuoksi ja työskentely täytyy hoitaa kotoa käsin. Tämän vuoksi työskentelen tällä hetkellä oikeastaan vain tietokoneella suunnitellen, eikä konkreettiselle ja kokeilulliselle jalkineiden rakentelulle ja protoamiselle ole tarvittavia resursseja.

Onko opiskelustasi HAMKissa ollut sinulle hyötyä urallasi?

Opiskelujen alkuaikoina pääsin hyvin vauhtiin omien projektien kanssa ja sain hyviä kansainvälisiä kontakteja koulun kautta, joiden kautta sain kartutettua tärkeää materiaalia portfolioon. Myöskin suorittamani työharjoittelut ovat olleet tärkeässä roolissa, joiden kautta sain tärkeää työkokemusta. Nämä asiat ovat auttaneet minua eteenpäin jalkinemuotoilijan uralla.

Mikä oli parasta opiskeluaikana?

Opiskeluiden alkuaikana oli mahtavaa, kun ensimmäisiä kertoja pääsi toteuttamaan luovuutta ja muuntamaan piirrettyjä luonnoksia konkreettisiksi jalkineiden prototyypeiksi. Alkuajan jalkineiden kokeellinen testailu ja rakentelu avarsi hyvin näkemyksiä jalkinemuotoilijana ja oman luovan suuntauksen hiominen oli todella antoisaa. Myöskin alkuajan kehittymistä oli kiva seurata. Parhaat kokemukset kuitenkin pääsin kokemaan työharjoittelujaksojen aikana Pariisissa sekä Saksassa.

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Tulevaisuutta varten suunnitelmissa olisi kehittyä jalkinemuotoilijana kokonaisvaltaisesti eli työskennellen mielenkiintoisten projektien parissa ja kartuttaa työkokemusta jalkinemuotoilijana. Haaveena olisi myöskin päästä suunnittelemaan esimerkiksi Ranskalaisille muotitaloille.

Mitä haluaisit sanoa oman alasi opiskelua suunnittelevalle? Vinkkejä?

Vinkkejä HAMKin jalkinemuotoilun opintoihin tähtäävälle ovat mielestäni rohkea asenne kokeilla ja tutkia uusia, erilaisia ja tunteita herättäviä designeja ja konsepteja. Myöskin osaamista kannattaa laajentaa eri suuntiin ja lähteä rohkeasti mukaan erilaisiin projekteihin. Realististen tavoitteiden asettaminen ja itsensä haastaminen auttaa viemään eteenpäin opintojen aikana. Myöskin varhaisessa vaiheessa portfolion kasaaminen on tärkeä ja hyvä apuväline oman kehityksen seuraamista, sekä työharjoittelupaikkojen hakemista varten.

Leave A Reply