Eleganssia metsästämässä – Jalkineopiskelija Nikon tarina

0

Kiinnostus tarve-esineiden valmistamiseen vei Niko Räsäsen ensin suutariopintoihin ja sieltä HAMKin jalkinemuotoilun opiskelijaksi. Muotoilun opinnot kuljettivat hänet myös Milanoon Italiaan suurille MICAM-jalkinemessuille, jossa hänen ja neljän muun HAMKin jalkineopiskelijan kengät olivat esillä Vivid North -osastolla. Kuluneena keväänä Niko esitteli oman mallistonsa yhteisessä näytöksessä toisen muotoilun opiskelijan kanssa. Niko palkittiin myös Jalkineteollisuuden ammattikoulutuksen edistämissäätiön stipendillä. Stipendien saajat ovat ansioituneet jalkineopinnoissa sekä suomalaisen jalkinemuotoilun edistämisessä.

lähikuvassa niko räsänen
Kuva: Pilar Rautiainen

Olen Niko Räsänen, aloitan nyt 2021 syksyllä neljännen lukuvuoteni HAMKin jalkinemuotoilussa. Valmistuin Kaurialan lukiosta ylioppilaaksi, jonka jälkeen hoidin armeijan alta pois. Tein myös muutamia vuosia töitä ravintola-alalla, mutta totesin etten sovellu sille.

Sukellus jalkineiden maailmaan

Olen aina pitänyt tarve-esineiden valmistamisesta ja kun kuulin, että Hämeenlinnassa koulutetaan suutareita, hakeuduin kurssille. Jalkineista ja asusteista löytyikin maailma, jossa aion elää lopun aikaani. Suutareiden koulutus tapahtui silloin samassa rakennuksessa kuin HAMKin jalkinemuotoilu, jolloin pääsin seuraamaan muotoilijoiden toimintaa sivusta. Suutarin perustutkinnon suoritettuani hain muotoilun AMK-koulutukseen ja tilanne on nyt tämä.

jalkineita ja puukko
Kuvat vas. ja oik.: Pilar Rautiainen. Kuva keskellä: Niko Räsänen.

Jalkineissa minua kiinnostaa sekä syvä historia että tulevaisuus, jota kukaan ei voi ennustaa. Kengät ovat rakenteensa vuoksi hankalimpia kierrätettäviä esineitä, mutta samalla mekaanisesti vahvimpia vaatteita. Taide-esineen ja suojavarusteen välinen kompromissi on kiehtova. Järeimpien työsaappaiden jokainen ominaisuus on tarkkaan harkittu, ja hentoisimmilla korkokengilläkin tulee pystyä kävelemään koko päivä ja pitkälle yöhön. Oma ristiretkeni on eleganssin metsästäminen uusista suunnista. Haen rakenteita, jotka voisivat olla jo keksittyjä ja käytössä, mutta joita ei vain ole tullut ajatelleeksi.

Messuilla Italiassa ja oman malliston esittely

Kolmannen vuoden tehtäviin kuuluva mallisto oli suoritus, jota olin odottanut ensimmäisestä vuodesta lähtien. En halunnut tehdä siitä kaupallista, harkittua kokonaisuutta, vaan ilmaista itseäni jalkineiden ja asusteiden kautta. Ennustin tulevaisuutta, ja suunnittelin kolme paria jalkineita ja kaksi asustetta suojaksi käyttäjälleen. Tyyli on videopelimäinen, kulmikas ja tumma.

jalkineita
Kuvat: Pilar Rautiainen.

Mallisto perinteisesti esitellään muotinäytöksessä. Tiesin hyvin varhain, että halusin näytöksestä itseni näköisen. Toteutin malliston esittelyn yhdessä toverini Elli Viitasen kanssa. Meillä oli hyvin samannäköiset maailmat.

Näytöksen pääset katsomaan täällä.

Antoisinta muotoilun opiskelussa ovat olleet ne projektit, jolloin olen päässyt suunnittelemaan omia tuotteitani, totta kai. Esimerkiksi tullessani valituksi yhdeksi vuoden 2020 kevään MICAM-messuille Italiaan lähetettävistä opiskelijoista, päätin suunnitella jotain aivan uutta, ja siinä mielestäni onnistuinkin. MICAM-messujen tunnelmista voit lukea lisää täältä.

messuosasto, jalkineet
MICAM-messuilta Milanosta. Kuvat: Janne Lax

Haastavimpia hetkiä ovat olleet yhteistyöprojektit yritysten kanssa, jolloin tavoitteena on päästä sisälle olemassa olevaan maailmaan ja kehittää sitä. Yhteistyöprojekteissa toimitaan useimmiten ryhmässä, jolloin olen voinut olla ainakin jollakin tavalla avuksi, vaikken tuotteita saisikaan suunnitelluksi.

Tulevaisuuden suunnitelmia ja terveisiä tuleville jalkinesuunnittelijoille

Toimin viime vuoden opiskelija-assistenttina, HAMKin työntekijänä. Työnkuva jalkinekeskittymän jokapäiväisten asioiden hoitamisessa ja muiden opiskelijoiden apuna on antanut arvokasta kokemusta jalkineiden teknisen toteutuksen ohjaamisesta. Aion suuntautua jalkineen alalle opettajaksi tai vaihtoehtoisesti perustan yrityksen, jossa ohjaisin käsityökursseja. Kaikki pitävät käsitöistä. Käsillä olevan tiedon määrä on valtava, mutta videon kautta kaikki tieto ei pääse välittymään. Tuotteiden valmistus yhdessä on elämys, jota pystyn muuttamaan yritystoiminnaksi.

Hakijalle painottaisin kiinnostuneisuutta jalkineisiin yleisesti. Useimmin, kun kerron koulutuksestani, törmään mielikuvaan, että jalkineita tehdessä ompelu olisi tärkein taito, ja että se pitäisi osata jo kouluun tullessa. Se on kyllä tärkeä taito, mutta jalkineet voi pilata viidessäkymmenessä muussakin eri vaiheessa, jotka tulevat ompelun jälkeen. Kun ompelee nopeasti, ei ole aikaa edes tehdä virheitä.

Leave A Reply