Hei taas me liinattiin

4

Palvelut eivät ole yleensä koskaan ilmaisia (eivätkä lounaat). Eivät edes julkiset palvelut. Julkisten palvelujen ytimessä koulutuksen järjestäjänä HAMK on omalta osaltaan kokenut tehostamisen vaikutuksen arjessaan. Lounaat siis maksavat ja ovat kehvelit vielä pienempiä kuin aiemmin. Suomeksi: olemme joutuneet tinkimään palvelujen määrästä tai ainakin muuttamaan palvelujen tarjontatapaa. Kun tällaista työtä tehdään myös palvelujen parantuminen mielessä, niin voidaan puhua liinauksesta (lean).

HAMKin kirjastopalvelut ovat tehneet hyvää työtä palvelujen modernisoinnissa. Yhtenä haasteena on ollut meidän monikampusmallimme. Kuinka taata kirjasto- ja tietopalvelut kaikilla kampuksilla? Ratkaisua on haettu ajan hengen mukaan digitaalisuudesta ja itsepalvelujen kehittämisestä. Kun aineiston lainaaminen ja palauttaminen automatisoitiin, mahdollistui itsepalvelun merkittävä lisääntyminen (Kuva 1.). Palvelumalli toimii, koska asiakaspalaute on säilynyt hyvällä tasolla. Liinaus siis onnistui. Korkeakoulukirjasto on seurannut yleisten kirjastojen tiellä. Ei ole ollut vaihtoehtoja.

HAMKin kirjaston palvelutavan muutos

Kuva 1. HAMK korkeakoulukirjaston itsepalveluasteen muutos. Kuva kertoo, kuinka monta prosenttia lainauksista tehdään itsepalveluna ja palvelutiskillä vuosina 2013 (29 500 lainausta) ja 2016 (28 000 lainausta).
No, jos koneet tekevät työt, niin mitä tekee kirjastoammattilainen? He kehittävät kirjasto- ja tietopalveluja HAMKin tulevaisuuden haasteisiin. He tekevät töitä kansainvälisen ja ammatillisesti profiloituneen HAMKin eteen. Kilpailukykyinen korkeakoulu tarvitsee lisää dataa, dataa ja taas dataa. Tarkoitan, että tarvitaan lisää kirjoja (myös e-), käytössä olevia julkaisusarjoihin, avoimia aineistoja jne. ajantasaisen tietopohjan rakentamiseen eri alojen työelämän ammattilaisille.

Hyvää kevään jatkoa, luovaa lukukautta ja lukekaa paljon.

Janne Salminen

Janne Salminen, vararehtori, HAMK
Janne Salminen, vararehtori, HAMK

Discussion4 kommenttia

 1. Lotta Linko

  Hyvä esimerkki hyvästä työstä. Voisiko tätä käyttää opiksi ja ojennukseksi eli kehitysprosessin tavoitteet, vaiheet ja toimenpiteet auki myös meille muille liinaajille?

  • Johanna Siuro

   Täälläkin liinataan. Missä kaikkialla on HAMKissa menossa Lean -toimintamallin läpivientiä tai LEAN -projekteja? Haluaisin viedä syksyllä starttaavaa hanketta läpi LEAN -menetelmin ja mietin, että joko joku on vastaavaa tehnyt meillä HAMKissa?

   • Janne Salminen

    Tosi kiinnostavaa kuulla tuosta hankeajatuksesta. Olisiko Yammer hyvä paikka kysellä hamkilaisilta lisää?

  • Janne Salminen

   Hyvin voi käyttää esimerkkinä. Prosessin syvällinen tuntemus on tässä tapauksessa liinanneessa yksikössä eli kirjastossa.

Leave A Reply