Einstein, etiikka ja atomipommi

0

Olen ilmeisestikin profiloitumassa pommibloggaajaksi. Tällä kertaa on vuorossa atomipommi, josta kyllä nopeasti siirryn rauhanomaisempiin ympyröihin.

Huhtikuun puolivälissä kokoonnuttiin LAMKissa FUAS-ammattikorkeakoulujen (HAMK, LAMK, Laurea) eettisen toimikunnan seminaariin. Se herätti monia kiinnostavia ajatuksia, joista päällimmäiseksi jäi teoreettisen fysiikan dosentti, kansalaisaktivisti Syksy Räsäsen (http://www.helsinki.fi/~syrasane/) käynnistämä keskustelu asiantuntijan etiikasta.

Syksyn lähtöajatuksena oli tutkijan eettinen vastuu laajasti käsittäen – ei siis rajautuen tutkimuseettisen ohjeiston noudattamiseen. Syksy pohti, mikä on tutkijan vastuu tutkimustulosten julkaisijana, poliittisena toimijana ja kansalaisena. Kuten usein eettisissä dilemmoissa, kärjekkäät esimerkit avaavat tilannetta parhaiten. Syksyn esimerkki koski Albert Einsteinia atomien käyttäytymistä tutkineena fyysikkona. On kuitenkin kohtuutonta pitää Einsteinia vastuullisena Hiroshiman uhreista, vaikka ydinaseen valmistus perustui hänen tutkimustuloksiinsa. Vastuu on heillä, jotka Manhattan-projektissa sovelsivat tutkimustuloksia epäinhimilliseen tarkoitukseen.

Siirtymä ammattikorkeakoulutukseen saattaa tuntua rajulta tai kohtuuttomalta, mutta teen sen kuitenkin.

Ammattikorkeakouluissa tehtävä tutkimustyö on luonteeltaan käytäntölähtöistä eli sitä tehdään jollekin ulkopuoliselle taholle, usein yritykselle, jolla on tietty tarve ja käyttötarkoitus tutkimushankkeen tuloksille. Eettiset perustelut päätöksillemme ja toiminnallemme näissä tilanteissa löytyvät allekirjoittamastamme yhteiskuntavastuusitoumuksesta, jonka keskeisiä sitoumuksia ovat tasa-arvoisuus ja yhteisöllisyys, resurssiviisaus ja luonnon kantokyvyn huomioiminen. Tukea löytyy myös omista eettisistä ohjeistamme Reilu Korkeakoulu. Kannattaa myös muistaa ihan yleisiä ja globaaleja sopimuksia kuten ihmisoikeussopimus ja lasten oikeukeuksien julistus.

Tästä linkistä löydät Outi Kallioisen, Jari Hautamäen ja Syksy Räsäsen tutkimusetiikkaseminaarin esitysdiat:
http://www.fuas.fi/ajankohtaista/Sivut/Tutkimusetiikkaseminaarista-tukea-tutkimustyön-eettisiin-kysymyksiin-ja-arkeen.aspx

Mervi Friman, Strategiapäällikkö, Verkosto-, viestintä- ja kv-palvelut
Mervi Friman, Strategiapäällikkö, Verkosto-, viestintä- ja kv-palvelut

Leave A Reply