Videostreamaus (Video live streaming)

Streamaus Visamäen auditoriossa

Videostremaus voidaan toteuttaa missä vaan Visamäen C-rakennuksen auditorio lohkoista (A, B, C). A- ja C lohkoissa on käytössä yksi kamera ja B-lohkossa kaksi kameraa, joilla kuvataan puhujia. Ruututallenne otetaan joko auditorion omalta esitystietokoneelta tai vaihtoehtoisesti puhujan/puhujien omilta kannettavilta tietokoneilta.

Streamaukset Visamäen auditorion ulkopuolella

Tietohallinnolta löytyy myös liikuteltava streamauskokoonpano, jolla voidaan tehdä streamauksia myös auditorion ulkopuolella. Liikuteltavalla kokoonpanolla pystytään ottamaan esityskoneelta ruututallenne ja kuvaamaan yhdellä tai tarvittaessa kahdella kameralla puhujaa/puhujia.

Ennakkovalmistelut streamausta varten

Tee tiketti HAMKin Servicedeskiin kategoriaan ”Videointi -ja AV-palvelut”. Toivoisimme, että kaikki kommunikaatio tilaustasi koskien tapahtuisi Servicedeskin kautta yksittäisten sähköpostien sijaan. Striimauksen ennakkovalmisteluihin sekä toteuttamiseen osallistuu aina monta eri henkilöä, jolloin kaikkien kannalta on helpointa, että keskustelu käydään julkisesti kaikkien järjestäjien kesken.

Koska striimaukseen liittyvät ennakkovalmistelut vievät aikaa toivomme, että olet ajoissa tämän asian suhteen (vähintään viikko ennen tapahtuman ajankohtaa).

Jos lomakkeen teon jälkeen ilmenee tapahtuman suhteen muutoksia, toivomme että ilmoitat näistä viipymättä meille Servicedesk tiketin kautta.

Haluamme painottaa kuvaus- ja tekijänoikeuksien tärkeyttä. Varmista että jokaiselta esiintyjältä on kysytty lupa esityksen striimaukseen ja tallentamiseen. Myös kaikki tapahtuman aikana esitettävään materiaaliin liittyvien tekijänoikeuksien pitää olla kunnossa. Voit lukea lisätietoja tekijänoikeuksista tästä.

Striimauksen tekninen toteutus & vaihtoehdot

Striimaaminen voidaan toteuttaa parilla eri tavalla, jotka ovat selitettyinä tässä:

Verkkoluento (ZOOM tai MS TEAMS):

Jos tilaisuus on luento, joka halutaan lähettää verkon yli tai kyseessä on esim. henkilöstön sisäinen tapahtuma, hoituu tämä parhaiten käyttämällä joko ZOOM-järjestelmää tai Teamssia. ZOOM ja Teams on käytössä jokaisella HAMKilaisella ja niiden avulla pystyt tilasta riippuen, jopa täysin itsenäisesti hoitamaan lähetyksen. Molemmat sovellukset pystyvät  jakamaan esitettävän tietokoneen ruutua, siihen kytketyn mikrofonin äänet ja myös Web-kameran kuva, mikäli koneesta sellainen löytyy. Eli mikäli kameran kuva esittäjästä/tapahtumasta ei ole tärkeä, vaan esityskoneenkuvan ja äänen jakaminen riittää, on tämä oiva vaihtoehto. Lisää ohjeita näiden järjestelmien  käytöstä löydät: https://blog.hamk.fi/ohjeet/tag/zoom/ ja https://blog.hamk.fi/ohjeet/?s=stream

(Teamssin taustalla pyörivä MS Stream -järjestelmä on se, joka hoitaa varsinaisen Teams -tallenteen ylläpidon, tästä ei tarvitse käyttäjän kuitenkaan niinkään valittää, mutta on hyvä tiedostaa mikä Stream on jos se ohjeissa vilahtaa)

Muistilista:

  • Teknistä tukea saatavilla, toteutettavissa kuitenkin itsenäisesti
  • Huomattavasti alla olevaa kevyempi ja helpompi ratkaisu.
  • Riittävä silloin, kun jaettu kuvaruutu ja ääni halutaan jakaa.
  • Tarjoaa paremmat mahdollisuudet kaksisuuntaiseen kommunikaatioon.

Tapahtumastriimaus (Youtube):

Tapahtuma on mahdollista myös striimata Youtubeen HAMKin omalle kanavalle. Tämä optio on tarkoitettu lähinnä isoille tapahtumille, jotka ovat myös suunnattu HAMKin ulkopuoliselle yleisölle. Visamäen auditoriossa on valmius hoitaa tämän tyyppinen striimaus, mutta tilanteen niin vaatiessa, onnistuu myös muualtakin. (tietyin rajoituksin). Jotta saat täyden hyödyn irti, tulee järjestäjän hoitaa ajoissa videolinkin jakaminen ja markkinointi, sillä 0 katsojan takia ei kannata striimiä tehdä. Tämän tyyppinen tekninen toteutus aiheuttaa aina paljon työtä, ja tilaukset olisikin hyvä tulla vähintään paria viikkoa ennen tapahtumaa.

Muistilista:

  • Saat hyvissä ajoin ennen tapahtumaa linkin Youtubeen, josta tapahtumasi on  aikanaan katseltavissa (jos teknikko on unohtanut jostain syystä laittaa linkin, kannattaa sitä kysäistä).
  • Jos haluat lähetykseen jotain grafiikoita tai muuta ”erikoista”, tulee sinun toimittaa ne materiaalit ajoissa.
  • Sopiva ratkaisu isompiin tapahtumiin.
  • Ei juurikaan vuorovaikutusta, yleisö vain seuraa (Youtube mahdollistaa chat-ikkunan käyttämisen, mutta halutessa sekin voidaan poistaa käytöstä. Chattiin kommentointi vaatii Google-kirjautumisen).

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.