Videointiohjeita

HAMKilla tuetaan laadukkaan videomateriaalin tuotantoa ja tämän tukemiseksi, on henkilökunnalla mahdollisuus lainata videointikalustoa (lue tarkemmin laitteiden lainaamisesta täältä), sekä varata tähän tarkoitukseen tehtyjä tiloja. Tälle sivulle on pyritty kasaamaan kattava tietopaketti, miten valita oikea välineistö, paikka ja miten tehdä itse kuvaus.

Mikä kamera ja miksi?

HAMKin eri yksiköistä löytyy paljon kirjavaa kamerakalustoa, mutta varsinaisia lainalaitteita, jotka sijaitsevat Visamäessä on kahta eri tyyppistä:

 • Videokamera Canon XA-20 ohje
 • Järjestelmäkamera Canon EOS 80D ohje

Kummallakin kameralla saadaan tuotettua laadukasta videokuvaa, mutta käyttäjille jotka eivät aiemmin ole käyttäneet vastaavia kameroita, suosittelemme käyttämään Canonin videokameraa XA-20. Videokameran käyttö on suoraviivaisempaa, kuin järjestelmäkameran käyttö ja asetuksia on vähemmän, joita pitäis ottaa huomioon kuvatessa. Lisäksi mikrofonit saadaan liitettyä videokameraan huomattavasti helpommin.

Haulikkomikrofoni, kaulusmikki vai molemmat?

Haulikkomikrofoni on hyvä valinta silloin, kun halutaan taltioida suuremman ryhmän ääntä / halutaan saada talteen yleisääntä.

Kaulusmikit ovat suositeltava vaihtoehto esimerkiksi haastatteluissa tai käytännössä aina, kun puhujia ei ole neljää ihmistä enempää. Äänenlaatu kaulusmikeissä on kuitenkin huomattavasti selkeämpi, kuin haulikkomikrofonissa. Kaulusmikkejä on saatavilla niin langattomana kuin langallisena.

Videokameraan on kytkettävissä suoraan kaksi mikrofonia ja järjestelmäkameraan yksi mikrofoni. Jos tarve on taltioida enemmän kuin kahden ihmisen äänet, on käytettävä erillistä äänentallenninta (Zoom), johon saat maksimissaan neljä äänituloa liitettyä. Äänentallentimen käyttö on yksinkertaista, mutta vaatii enemmän jälkieditointia, koska äänitiedostot täytyy erikseen editoida videoon mukaan kuvauksien jälkeen.

Molempien mikrofonien hyödyntäminen kuvaustilanteissa

Kuvaustilanteissa saattaa tulla vastaan tilanteita, missä syystä tai toisesta mikrofoni ei välttämättä toimi oletetulla tavalla. Se voi hajota kesken tapahtuman tai paristot voivat loppua kesken. Tästä syystä on suositeltavaa käyttää kuvaustilanteissa käytännössä aina kun mahdollista sekä haulikkomikkiä, että kaulusmikrofonia. Tällöin pystytään varmentamaan äänen taltiointi, vaikka toinen mikrofoneista pettäisikin kesken kaiken.

Toinen syy on kaulusmikkien herkkyys. Esimerkiksi. Haastattelu tilanteessa haastateltava saattaa vahingossa osua mikrofoniin, josta syntyy häiriöääntä sekä mahdollista puheen epäselvyyttä. Jos tilanteessa hyödynnetään kahta eri mikrofonia, on tässä tilanteessa mahdollista jälkieditoinnissa miksata näitä kahta ääntä keskenään, jolloin saamme äänestä selkeätä virheistä huolimatta.

Kuvauspaikan valinta

Kuvauspaikan valinnassa on hyvä ottaa muutama asia huomioon:

Mikrofonit ottavat herkästi taustahälyä mukaan, jos tarkoituksenasi on esimerkiksi kuvata haastattelua, kannattaa kuvauspaikka valita siten, ettei taustahälyä / muita taustahäiriöitä olisi.

Varmista ettei tilassa ole vilkkuvia kattovaloja (loisteputket ja jotkin LED-valot saattavat näkyvä vilkkuvana kameralle), tai ettei luonnonvalo tule häiritsevästi suoraan kuvattavan kasvoille tai vastavaloon kuvattavan taustalta.

Vältä kirjavia taustoja ja älä aseta kohdettasi kiinni taustaan, jotta kuvatta kohde erottuisi edes jonkinverran omaksi elementikseen.

Ota huomioon mahdolliset valon ja äänen heijastumiset pinnoilta, kuten esim. ikkunoista.

Visamäessä on myös kuvausstudio, josta löydät enemmän infoa täältä: Videointitilat Visamäessä

Kuvauksen valmistelu

Kun välineistö ja kuvauspaikka on löydetty, seuraavana vaiheena on välineiden kasaaminen kuvauspaikalla. Kameran asentaminen jalustaan sekä mikrofonin kytkeminen kameraan käydään kummissakin kameroiden ohjeissa yksityiskohtaisesti lävitse kuvien kera, joten tässä ei asiaa käydä enää yksityiskohtaisemmin lävitse.

Muistilista, ennen kuin aloitat kuvaamisen (kuvaaja)

 • Kun kamera on jalustallaan, korkeus kannattaa säätää siten, että se on vähintään kuvattavan kohteen kanssa samalla tasolla, jos mahdollista niin jopa hieman ylempänä kuin kuvattava/kuvattavat.
 • Varmista kameran akun riittävyys, jos mahdollista kytke kamera laturiin.
 • Tarkista kameran desibelimittarista, että mikkien äänet toimivat.
 • Varmista, että kuvattava/kuvattavat näkyvät selkeästi ja että valaistus on riittävä.
 • Varmista, että tarkennus ei ole kohdistunut väärin, vaan on puhujan/puhujien kasvoissa.

Muistilista kuvattavalle

 • Pyri olemaan rento ja luonteva
 • Harjoittele/mieti valmiiksi miten ja mitä aiot puhua
 • Puhu kameraan päin. Jos kyseessä on haastattelu voit huoletta välillä vilkaista kameraa kohti, mutta pidä pääasiallinen katsekontakti haastattelijaan päin
 • Ota rauhassa ja pysy paikoillasi vielä hetki puheen päättymisen jälkeen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.