VDI – virtuaalinen työasema

VDI-palvelun pääideana on HAMKissa käytettävien sovellusten etäkäyttö ja/tai oman koneen hyödyntäminen opiskelussa. Kaikkia sovelluksia ei voida jakaa opiskelijoiden omille koneille asennettavaksi, eikä kaikista sovelluksista ole olemassa selainkäyttöistä versiota. Palvelua ylläpitää HAMKin tietohallinto.

VDI opetuksessa

VDI-järjestelmän avulla voidaan vähentää opetuksen riippuvuutta tietystä ATK-luokasta, sekä mahdollistaa VDI-palveluun asennettujen ohjelmistojen etäkäyttö. VDI-palveluun asennettuja sovelluksia voidaan käyttää kaikilta HAMKin tietokoneilta sekä opiskelijoiden omilta tietokoneilta. Palveluun kirjaudutaan omilla henkilökohtaisilla käyttäjätunnuksilla. Käytettävän VDI työpöydän nimi on HAMK Student Win10.

VDI etätyöskentelyssä

Henkilökunta voi käyttää VDI-palvelua tietoturvalliseen etätyöskentelyyn, oli käytössä sitten työkannettava tai oma kotikone. Palveluun kirjaudutaan omilla käyttäjätunnuksilla sekä tietyissä tilanteissa lisäksi työpuhelimeen lähetettävän kertakäyttösalasanan avulla. Käytettävä virtuaalityöasema on nimeltään HAMK Staff Win10.

VDI-käytössä huomioitavaa

VDI-palvelun käyttö tapahtuu VMware Horizon View client-ohjelmalla, jolla otetaan yhteys osoitteeseen https://vdi.hamk.fi.
Kaikki tehdyt työt pitää tallentaa HAMKin verkkolevyille (P:, S:, U:) tai OneDrive for Business pilvitallennuspalveluun, sillä tallentamattomat työt häviävät VDI-käytön päättyessä, eikä niitä voida palauttaa.

Käyttöohjeet: asennus

Jos käytät palvelua HAMKin koneilta, on tarvittava ”Horizon View Client” -sovellus jo valmiiksi asennettu koneelle. Mikäli taas käytät palvelua omalta koneeltasi, tulee sinun ensin ladata ja asentaa sovellus.

Asentaaksesi sovelluksen siirry osoitteeseen: https://vdi.hamk.fi/

Klikkaa ”Install VMware Horizon Client” -linkkiä, tämä siirtää sinut Vmwaren sivuille, josta avautuu mahdollisuus ladata ohjelma niin, Windows, Mac OS tai Linux alustalle. Valitse haluamasi alusta ja klikkaa ”Go to downloads” -linkkiä, jonka jälkeen avautuvalla sivulla vielä kertaalleen ”Download”

Asenna ladattu asennuspaketti koneellesi. Asennuksen päätteeksi ohjelma pyytää sinua uudelleen käynnistämään tietokoneesi, tämän jälkeen asennus on valmis.

Käyttöohjeet: etätyöpöytäyhteyden käynnistäminen

Ensimmäisen kerran ohjelmaa käynnistettäessä, sinun tulee määritellä VDI-palvelimen osoite. valitse vasemmasta ylänurkasta ”New server” ja kirjoita laatikkoon: vdi.hamk.fi. Kun kirjaudut sisään HAMKin käyttäjätunnukissalsi, muista valita ”Domain” -vetovalikosta ”HAMK” ehdotetun ”AD” sijaan.

Seuraavaksi näet kaikki virtuaalityöpöydät, jotka sinulle on määritelty. Henkilökunnalla oletuksena näkyy ”HAMK Staff Win10” ja ”HAMK Student Win10”, opiskelijoilla luonnollisesti näkyy ainoastaan student -kone. Klikkaa haluamasi työpöytä auki ja aloita käyttö.