Moodle: käyttäjien lisääminen työtiloihin

Moodle-työtilaan voi asettaa useita avaimia/liittymistapoja. Ensisijaisesti käyttäjät tulevat työtiloihin Pepin toteutusten kautta, ohje. Muita tapoja ovat metalinkitys ja kurssiavain.

Metalinkityksellä toisessa työtilassa mukana olevat opiskelijat pääsevät automaattisesti käyttämään myös toisen työtilan sisältöjä. Metalinkityksen tekemällä voidaan määrittää tietyn työtilan opiskelijat jo suoraan kuulumaan tiettyyn ryhmään linkitetyssä, uudessa työtilassa.

Työtilaan pääsemiseksi opettaja voi määrittää myös avaimen, eli salasanan, jonka syöttämällä opiskelija pääsee työtilan käyttäjäksi. Jos työtilassa on ryhmätehtäviä tai vastaavia, pitää opiskelijan tavalla tai toisella olla mukana ryhmässä – joko tehdä ryhmänvalinta itse tai opettajan pitää se tehdä. Lue lisää: Moodle: Ryhmät ja ryhmittelyt sekä Moodle: Ryhmätyöt.

Alikurssi luo linkin toiseen työtilaan ja mahdollistaa toisen työtilan työskentelystä muodostuvan arvosanan suoran siirron toisen työtilan alaisuuteen.

Siirtyminen Osallistujien lisäämistavat -sivulle

Kun olet työtilassa, valitse Navigaatio-valikosta Osallistujat. Osallistujat-sivulla on ratas-painike, josta painamalla saat auki valikon. Valitse Osallistujien lisäämistavat.

moodle osallistujien lisäämistavaat

Avautuu uusi sivu, josta näkee käytössä olevat lisäämistavat ja tarvittaessa näitä voi muokata (ratas-ikoni) tai lisätä alasvetovalikosta. Silmä-ikonilla lisäämistavan voi ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä.

1. Metalinkitys

Siirry Osallistujien lisäämistavat -sivulle. Lisää metalinkitys alasvetovalikon kautta (Valitse > Työtilan meta-linkki).

moodle osallistujan lisääminen alasvetovalikko

1. Valitse työtila, jonka opiskelijat haluat tuoda tähän työtilaan mukaan.
  2. Jos haluat heidät liitettävän automaattisesti johonkin tiettyyn ryhmään, voit tehdän valinnan Lisää ryhmään -kohdasta.
    • Jos luot uusia ryhmiä, lisää ryhmille myös tämän jälkeen ryhmittely, jotta voit helposti myöhemmin hallita työtilan eri ryhmiä. Ohje: https://blog.hamk.fi/ohjeet/moodle-ryhmat-ja-ryhmittelyt/#ryhmittelyjen-luominen-ty%C3%B6tilaan

Työtilan meta-linkki -sivu

2. Avain opiskelijalle

A. Siirry Osallistujien lisäämistavat -sivulle. Jos osallistujien lisäämistavoista löytyy jo valmiiksi Itserekisteröityminen (Opiskelija), muokkaa sitä ratas-ikonin kautta ja vaihda haluamasi kurssiavain. Jos osallistujien lisäämistapa näkyy himmeän harmaana, ei lisäämistapa ole käytössä. Paina silmä-kuvakkeesta lisäämistapa aktiiviseksi.

Moodle itserekisteröitymisen asetukset

Ratas-ikonia klikkaamalla avautuu asetussivu, jossa voidaan muokata myöhemminkin asetuksia.

1. Anna rekisteröitymistavalle kuvaava nimi.
  2. Määritä kurssiavain. HUOM. Avaimessa on oltava vähintään yksi iso kirjain, yksi pieni kirjain ja yksi erikoismerkki.
  3. Määritä rooli -asetuksella määritetään rekisteröityvien käyttäjien rooli. Oletuksena on opiskelija.
  4. Halutessasi voit myös laatia opiskelijoille tervetuloviestin, jonka he näkevät liittyessään työtilan jäseneksi.

Muista tallentaa aina muutokset.

B. Jos Itserekisteröityminen (Opiskelija) -rekisteröitymistapaa ei löydy listalta, voit lisätä sen alasvetovalikon kautta (Valitse > Itserekisteröityminen). Määritä tiedot kohdan A mukaisesti.

moodle osallistujan lisääminen alasvetovalikko

moodle itserek tiedot

HUOM! Jos haluat sallia kenen tahansa Moodlen käyttäjän rekisteröityvän työtilaan, ota käyttöön itserekisteröityminen, mutta älä lisää kurssiavainta. Jos kurssi halutaan rajata tietylle joukolle, avain tulee määrittää ja ilmoittaa heille erikseen.

3. Yksittäisen käyttäjän lisääminen

Yksittäinen käyttäjä (esim. vieraileva opettaja) voidaan lisätä työtilaan myös manuaalisesti. Kun olet työtilassa, valitse Navigaatio-osiosta Osallistujat. Paina Osallistujat-sivulla Lisää osallistujia -painiketta.

moodle osallistujat lisaa

Kirjoita hakuruutuun lisättävän käyttäjän nimi ja lisää haluamasi käyttäjä Moodlen ehdottamien käyttäjien joukosta oikean käyttäjän tietojen päältä painamalla. Käyttäjästä näkee nimen lisäksi sähköpostiosoitteen. Henkilöitä voi olla saman nimisiä tai kyseessä voi olla jo vanhentunut tunnus, joten ole tarkkana. Voit lisätä samalla kertaa niin monta käyttäjää, kuin tarpeen.

Valitse lopuksi Lisää osallistujia.lisää käyttäjä