Kaltura

Briefly in English

HAMKissa tarjotaan videoiden jakeluun ja yksinkertaiseen tuottamiseen Kaltura-palvelua. Palvelu on HAMKin opiskelijoiden ja henkilökunnan käytössä. Pääset kirjautumaan Kalturaan osoitteessa kaltura.hamk.fi​ HAMKin tunnuksilla. Kalturaan tuotu sisältö on käytettävissä myös Moodlessa.

Käytä Kaltura-palvelua, kun

• haluat tuottaa esittely- tai ohjevideoita
  • haluat jakaa Zoom-tallenteen tai muun videon
  • haluat julkaista videoita HAMKin sisäisesti
  • haluat nostaa videoita Moodlen työtiloihin helposti
  • haluat opiskelijoiden tuottavan oppimistehtäviä videomuodossa
  • haluat virkistää videoita pienillä testeillä ja kysymyssarjoilla

Perustoiminnot

Kaltura-videopalvelussa sisältöä voidaan tuottaa ja jakaa lataamalla videotiedosto suoraan palveluun tai Moodlen kautta, luomalla kuvaruututallenne, linkittämällä Youtube-video tai luomalla erillinen videotesti.

Ominaisuus Mitä voi tehdä? Millä tuotetaan (tekniset vaatimukset) Toiminnallisuus Käyttöoikeus
Media upload Video-, ääni- tai kuvatiedoston jakaminen palvelun kautta halutulle kohderyhmälle. Video kuvattu etukäteen mm. kameralla tai tallennettu verkkokokouksesta videotiedosto. Videon lataamisen jälkeen: liitetiedostot, tykkäys, kommentointi, testi (quiz).

Videon editointi sivuston Video editorilla.

Henkilöllä, joka lataa median palveluun, pitää olla oikeudet jakaa mediaa.

Latauksen yhteydessä videolle asetetaan lisenssi.

Kaltura Personal Capture Tallentaa jotakin näistä:

• Powepoint-esitys, videokuva & ääni
  • tietokoneen näyttö, videokuva & ääni
  • tietokoneen näyttö & ääni
  • videokuva & ääni
  • ääni, videokuva tai näyttö
Tietokone + webkamera tai muu liitetty kamera. Erikseen asennettava ohjelma. Toimii uusimmissa Windows ja Mac-koneissa. Kun olet ladannut videon Kalturaan: liitetiedostot, tekstitys, kommentointi, testi (quiz).

Videon editointi sivuston Video editorilla.

Ennen julkaisua videolle tulee asettaa käyttölisenssi.
Kaltura Express Capture
Web-kameratallenteen tekeminen Web-kamera tallenteen tekeminen. Ei vaadi asennuksia, toimii suoraan tietokoneen selaimessa. Kun olet ladannut videon Kalturaan: liitetiedostot, tekstitys, kommentointi, testi (quiz).

Videon editointi sivuston Video editorilla.

Ennen julkaisua videolle tulee asettaa käyttölisenssi.
Captions
Tekstitysten lisääminen videoon Tietokone Tekstitys ladataan tiedostoon .srt, .xml tai .dfxp -muotoisena tiedostona. Tekijällä pitää olla oikeudet videon käyttöön
Video Quiz Quizin (kyselytehtävän, testin) lisääminen videoon Tietokone Quiziin voi tehdä useita kysymyksiä ja vastausvaihtoehtoja (yksi oikea vastausvaihtoehto/kysymys). Jälkikäteen videosivustolla: liitetiedostot, tykkäys, kommentointi Kyselytehtävän tekijällä pitää olla oikeudet videon käyttöön
Video editor
Kalturaan ladatun videon kevyt editointi Tietokone Alun/lopun leikkaus (trim / set in, set out), videon keskeltä leikkaus (chop) ja poisto (delete) sekä häivytykset leikkausten keskellä (fade in, fade out). Tekijällä pitää olla oikeudet videon käyttöön
Timeline
Videon väliotsikot, joiden perusteella voi helposti etsiä videolta sisältöjä Tietokone Toimii kaikilla laitteilla. Tekijällä pitää olla oikeudet videon käyttöön
Hotspots
Linkkipainikkeiden liittäminen videon päälle Tietokone Toimii muilla laitteilla, paitsi iPhonella. Tekijällä pitää olla oikeudet videon käyttöön
YouTube YouTubessa olevan julkisen videon julkaisu/liittäminen esim. kanavalle, jolloin aiheeseen liittyvät videot löytyvät samasta paikasta. Linkittäminen ja julkaisu tehdään tietokoneella. Jälkikäteen videosivustolla: liitetiedostot, tekstitys, kommentointi Videon pitää olla julkinen YouTubessa.

Mobiilikäyttö

Kalturaa voi käyttää mobiilisti selaimen kautta, jolloin ulkoasu mukautuu aina käytettävän ruudun koon mukaan. Lisäksi on mahdollista käyttää Kalturan omaa mobiilisovellusta ”Kaltura MediaSpace Go”, joka on saatavilla sekä Androidille että iOS-laitteisiin

Voit suorittaa tähän liittyen osaamismerkin (vain HAMKin henkilökunta): Videot opetuksessa -osaaja

3 thoughts on “Kaltura