Kaltura

Briefly in English

HAMKissa tarjotaan videoiden jakeluun ja yksinkertaiseen tuottamiseen Kaltura-palvelua. Palvelu on HAMKin opiskelijoiden ja henkilökunnan käytössä. Pääset kirjautumaan Kalturaan osoitteessa kaltura.hamk.fi​ HAMKin tunnuksilla. Kalturaan tuotu sisältö on käytettävissä myös Moodlessa.

Käytä Kaltura-palvelua, kun

• haluat tuottaa esittely- tai ohjevideoita
  • haluat jakaa Zoom-tallenteen tai muun videon
  • haluat julkaista videoita HAMKin sisäisesti
  • haluat nostaa videoita Moodlen työtiloihin helposti
  • haluat opiskelijoiden tuottavan oppimistehtäviä videomuodossa
  • haluat virkistää videoita pienillä testeillä ja kysymyssarjoilla

Perustoiminnot

Kaltura-videopalvelussa sisältöä voidaan tuottaa ja jakaa lataamalla videotiedosto suoraan palveluun tai Moodlen kautta, luomalla kuvaruututallenne, linkittämällä Youtube-video tai luomalla erillinen videovisailu.

Videoita voit ryhmitellä eri tavalla. Kannattaa hyödyntää My media -listauksen hakutoimintoa.

OminaisuusMitä voi tehdä?Millä tuotetaan (tekniset vaatimukset)
Media upload

Video-, ääni- tai kuvatiedoston jakaminen palvelun kautta halutulle kohderyhmälle kaltura.hamk.fi-sivustolta tai upotettuna muualle.Videon lataaminen Kalturaan Moodlen kautta

Video kuvattu etukäteen mm. kameralla tai tallennettu verkkokokouksesta videotiedosto.
Kaltura Personal CaptureTallentaa jotakin näistä:
  • Powepoint-esitys, videokuva & äänitietokoneen näyttö, videokuva & ääni
  • tietokoneen näyttö & ääni
  • videokuva & ääni
  • ääni, videokuva tai näyttö
Tietokone + webkamera tai muu liitetty kamera. Erikseen asennettava ohjelma. Toimii uusimmissa Windows ja Mac-koneissa.
Kaltura Express Capture
Web-kameratallenteen tekeminenSelain+web-kamera. Ei vaadi asennuksia, toimii suoraan tietokoneen selaimessa.
Captions
Tekstitysten lisääminen videoon. Tekstitys ladataan tiedostoon .srt, .xml tai .dfxp -muotoisena tiedostona.Tietokone
Video QuizQuizin (kyselytehtävän, testin) lisääminen videoon. Quiziin voi tehdä useita kysymyksiä ja vastausvaihtoehtoja (yksi oikea vastausvaihtoehto/kysymys)Tietokone
Video editor
Kalturaan ladatun videon kevyt editointi. Alun/lopun leikkaus (trim / set in, set out), videon keskeltä leikkaus (chop) ja poisto (delete) sekä häivytykset leikkausten keskellä (fade in, fade out).Tietokone
Timeline
Videon väliotsikot, joiden perusteella voi helposti etsiä videolta sisältöjäTietokone, katsoa voi kaikilla laitteilla.
Hotspots
Linkkipainikkeiden liittäminen videon päälleTietokone, katsoa voi muilla laitteilla, paitsi iPhonella.
YouTubeYouTubessa olevan julkisen videon julkaisu/liittäminen esim. kanavalle, jolloin aiheeseen liittyvät videot löytyvät samasta paikasta.Linkittäminen ja julkaisu tehdään tietokoneella. Videon pitää olla julkinen YouTubessa.

Kalturan käyttö Moodlen kautta

Mobiilikäyttö

Kalturaa voi käyttää mobiilisti selaimen kautta, jolloin ulkoasu mukautuu aina käytettävän ruudun koon mukaan. Lisäksi on mahdollista käyttää Kalturan omaa mobiilisovellusta ”Kaltura MediaSpace Go”, joka on saatavilla sekä Androidille että iOS-laitteisiin

Voit suorittaa tähän liittyen osaamismerkin (vain HAMKin henkilökunta): Videot opetuksessa -osaaja

3 thoughts on “Kaltura