Kaltura: videon lataus ja jakaminen

Kaltura-videopalveluun voidaan ladata videoita lukuisissa eri tiedostomuodoissa Media Upload -toiminnolla.

Käytä Media Upload -toimintoa, kun:

• haluat ladata ja jakaa videon Kalturassa.

Pika-ohje:

1. Valitse kaltura.hamk.fi -osoitteessa Add New > Media Upload. Kirjaudu sisään palveluun.
  2. Hyväksy käyttöehdot ja valitse ladattava tiedosto.
  3. Täytä videon tiedot (vähintään nimi, kuvaus, lisenssi) ja tallenna.
  4. Hyödynnä jakolinkkiä tai julkaise video kaltura.hamk.fi-sivustolla.

1. Valitse kaltura.hamk.fi -osoitteessa Add New > Media Upload. Kirjaudu sisään palveluun tarvittaessa HAMKin lyhyttunnuksella.

kaltura media add new

2. Lue ja hyväksy käyttöehdot. Valitse ladattava tiedosto tiedostokansiosta. Valitse oikea tiedosto ”Choose a file to upload”-painikkeesta.

3. Täytä videon tiedot (vähintään nimi, kuvaus, lisenssi) ja tallenna Save-painikkeella. Voit tallentaa videon ensin vain itsellesi tai piilotettuna videona.

kaltura video metadatea

4. Videon jakaminen

• Voit tuoda videon Moodlen kurssialueelle näkyviin Kaltura Video Resource -aineistona. Videon julkisuusaste voi olla mikä tahansa. Sivun alaosassa on tarkempaa tietoa julkisuusasteista
  • Voit linkittää tai upottaa videon Kalturan Share-toiminnolla. Videon täytyy olla Unlisted tai Published -tilassa, jotta muut voivat katsoa videon esimerkiksi www-sivulle vietynä.
    • Linkittäminen tarkoittaa videon tekstimuotoisen linkin liittämistä haluamaasi paikkaan, upottamalla saat videon näkymään omassa ikkunassaan haluamaasi paikkaan, eikä varsinaiselta sivulta tarvitse siirtyä muualle.

Videon julkaisu kaltura.hamk.fi-sivustolle

Voit asettaa videon julkiseksi, voit julkaista sen sen julkisessa kategoriassa tai julkisella kanavalla Kalturassa.

Latauksen yhteydessä

Kun olet ladannut videon palveluun ja tallentanut videon yksityisenä tai piilotettuna, voit tämän jälkeen julkaista videon vaihtamalla sen julkisuusasteen Published-tilaan.

Julkaiseminen kategoriaan tai kanavalle: oit valita aiemmin himmennetyn Published-vaihtoehdon ja avautuvasta kategorialistasta valita tai hakea haluamasi kategorian. Voit vastaavasti julkaista videon myös kanavalla.

kaltura video category

Videon julkaisu kategoriassa tai kanavalla myöhemmin

Valitse alareunasta tai oman nimen takaa My Media. Rastita oikea video ja valitse Actions-valikon takaa Publish.

Valitse Unlisted tai Published haluamasi julkisuustason mukaan. Paina Save-painiketta.

Voit tässä yhteydessä myös tehdä julkaisun kategoriaan tai kanavaan. Täydennä tässä tapauksessa valitsemalla julkiset kategoria(t) ja julkaisukanava(t). Tallenna painamalla Save.

Tämän jälkeen voit julkaista videon julkisissa kategorioissa (esim. Education) tai käyttäjien kanavilla (esim. HAMK Open). Kanavista näytetään ensin omat kanavasi ja sen jälkeen muut. Voit myös hakea kanavia nimien perusteella.

• HUOM. Opiskelija pystyy julkaisemaan vain kanaville.

Videoiden julkisuusasteet:

• Private tarkoittaa videota, jonka vain sinä itse voit nähdä Kalturassa. Se ei myöskään löydy Kalturan hakutyökalun kautta hakemalla. Vaikka jakaisit linkin videoon, sitä ei siltikään voi nähdä kukaan muu. Moodlen kurssialueelle aineistona nostetut yksityiset videot näkyvät silti kurssialueen osallistujille.
  • Unlisted tarkoittaa piilotettua videota: video ei näy Kalturassa julkisten videoiden joukossa, eikä sitä löydy hakutyökalun kautta hakemalla tai verkon hakukoneilla. Videota pääsevät katsomaan vain ne, joilla on saatavilla videon url-osoite.
  • Public tarkoittaa videota, joka on näkyvillä Kalturassa muiden julkisten videoiden joukossa. Videon voi löytää verkon hakukoneilla ja Kalturan hakutyökalulla.

7 thoughts on “Kaltura: videon lataus ja jakaminen