Kaltura: kanavat

Kaltura-videopalvelussa on eri tapoja luokitella ja ryhmitellä videoita. Yksi tapa on hyödyntää kanavia. Kanavat voivat olla julkisia, osittain rajoitettuja tai vain rajatulle käyttäjäjoukolle tarkoitettuja.

Kanavat, jotka olet itse tehnyt tai joihin sinulla on käyttöoikeus, löytyvät My Channels -otsikon alta. Muut kanavat löytyvät User Channels -otsikon alta.

Käytä kanavia, kun

• haluat rakentaa videokokonaisuuden tietyn aiheen ympärille yksin tai yhdessä opiskelijoiden tai kollegojen kanssa.
  • haluat jakaa videokokonaisuuden ylläpitovastuun muiden käyttäjien kanssa tai hyödyntää muuten yhteiskäyttöä.
    • haluat rakentaa kanavan sisällöistä kanavasoittolistoja, ohje.
  • haluat, että videokokonaisuus löytyy helposti Kalturasta.
  • haluat hyödyntää katselusta kertyvää analytiikkaa.

Pika-ohje kanavan luomiseen

1. Kirjaudu palveluun kaltura.hamk.fi.
  2. Siirry My Channels -sivulle. Valitse oma nimesi > My Channels
  3. Valitse Create Channel ja täytä kanavan tiedot: nimi, kuvaus, tagit, julkisuustaso ja lisäasetukset. Tallenna painamalla Save.
  4. Liitä videoita kanavalle klikkaamalla kanava auki ja käyttämällä Add to Channel –toimintoa.
  5. Muokkaustilassa pääset editoimaan kanavan asetuksia ja lisäämään kanavalle muita jäseniä Add Members –toiminnolla.
  6. Voit tehdä soittolistan kanavan videoista, ohje.
Kanavien julkisuusasteet ja käyttäjien roolit

Kanavien julkisuusasteet

Kanavan julkisuusaste Katseluoikeudet Muokkausoikeudet Käyttöesimerkit HUOM.
Open Kaikki kirjautuneet käyttäjät Kaikki kirjautuneet käyttäjät Avoin kanava johonkin teemaan liittyen, johon kaikki kirjautuneet käyttäjät voivat tuottaa materiaalia, esim. osaamisalue tai tapahtuma. Kanava näkyy mahdollisena julkaisupaikkana Publish in Channel -osiossa kaikille kirjautuneille käyttäjille.
Restricted Kaikki kirjautuneet käyttäjät Kanavan luoja ja erikseen kutsutut käyttäjät.* Videokokonaisuus, joka halutaan jakaa sellaisenaan HAMKin sisällä. esim. kielenoppimisen strategia Lisäoikeudet annetaan käyttäjille yksittäin käyttäjätunnuksen tai nimen perusteella.
Private Kanavan luoja ja erikseen kutsutut käyttäjät.* Kanavan luoja ja erikseen kutsutut käyttäjät.* Tietylle pienelle joukolle rajattu videokokonaisuus. Esim. sisäiset tallenteet palavereista. Lisäoikeudet annetaan käyttäjille yksittäin käyttäjätunnuksen tai nimen perusteella.
Public Kaikki (myös ulkopuoliset anonyymikäyttäjät) Kanavan luoja ja erikseen kutsutut käyttäjät.* Täysin julkisen videokokonaisuuden jakaminen koko maailmalle. Lisäoikeudet annetaan käyttäjille yksittäin käyttäjätunnuksen tai nimen perusteella.

Kanavan jäsenroolit (lisäoikeudet)

Rooli Member Contributor Moderator Manager
Oikeudet
  • näkee kanavan sisällön
  • näkee kanavan sisällön
  • voi lisätä mediaa kanavalle
  • näkee kanavan sisällön
  • voi lisätä mediaa kanavalle
  • voi moderoida kanavaa (hyväksyä contributoreiden lisäämät sisällöt)
  • näkee kanavan sisällön
  • voi lisätä mediaa kanavalle
  • moderoi kanavaa
  • hallitsee kanavan yleisiä asetuksia (esim. jäsenten lisääminen ja muokkaus)

1. Kirjaudu palveluun osoitteessa kaltura.hamk.fi HAMKin tunnuksella (lyhyt muoto)

kaltura login

2. Kanavan luominen ja asetukset

Siirry My Channels -sivulle. Valitse oma nimesi > My Channels

kaltura my channels

3. Valitse Create Channel.

4. Lisää kanavan nimi ja kuvaus. Valitse sopiva julkisuusaste. Jos haluat kanavan jonkun sivuston yläotsikon alaisuuteen, valitse kategoria, kuten Research (kanava voi olla silti sisäiseen käyttöön). Paina lopuksi Save-nappia luodaksesi kanavan.

5. Kanavan muokkaus

My Channels -sivulla näkyvät kaikki luomasi kanavat ja niihin liittyvät tiedot: kanaviin liitettyjen videoiden määrä, julkisuusaste ja kanavan jäsenten lukumäärä.

Kanavan julkisuusasteen symbolit:kaltura channel privacy

Kanavan muokkaus, poistaminen ja jäsenten lisääminen tapahtuu editointitilassa, johon pääset kahta reittiä pitkin:

My Channerls -sivulta kanavan kuvakkeen oikean alakulman kynä-kuvaketta painamalla. Kynä tulee näkyviin, kun viet kursorin kanavan kuvakkeen päälle.

kaltura edit channel

Vaihtoehtoisesti My Channels -sivullaavaa kanava kanavan kuvakkeesta klikkaamalla. Avaa asetus-valikko ja valitse Edit.

kaltura edit channel

Kun kanavan asetuksia on muutettu,  paina Save-nappia sivun alareunasta. Alareunasta löytyy myös kanavan poistotoiminto Delete Channel

Jäsenten lisääminen

Kanavan jäsenillä on oikeuksia muokata kanavan sisältöä. Kanavan jäsenet näkyvät kanavan muokkaustilan Members -välilehdellä. Jäsenten lisääminen tapahtuu Add Members –toiminnolla.

6. Kanavasoittolistat

Ohje Kanavasoittolistojen käyttämiseen, linkki.

Tutustu myös Kalturan soittolistojen käyttöön, ohje sekä Moodlen Media Gallery -toimintoon, ohje.