Kaltura: kanavat

Kaltura-videopalvelussa on eri tapoja luokitella ja ryhmitellä videoita. Yksi tapa on hyödyntää kanavia. Kanavat voivat olla julkisia, osittain rajoitettuja tai vain rajatulle käyttäjäjoukolle tarkoitettuja.

Jos julkaiset suljetulla kanavalla videon, ja se tulee näkyviin Kalturan etusivulla, niin älä säikähdä: se tulee näkyviin vain niille harvoilla, joilla on oikeus katsella sitä. Ohje videon julkaisemiseksi kanavalle: Kaltura: videon lisääminen kanavalle

Videon julkisuus: vaikka videon tila näyttää olevan ”Published”, ei se tarkoita automaattisesti, että se on koko maailmalle julkinen. ”Published” tarkoittaa sitä, että video on julkaistu tietyssä kategoriassa tai kanavalla.

• Jos video on julkaistu kategoriassa, on se julkisesti nähtävillä Kalturassa ja hakukoneiden löydettävissä.
  • Jos video julkaistaan kanavalla, voi se olla julkinen, mutta kanavan näkyvyydestä riippuen näkyvillä vain sisään kirjautuneille käyttäjille tai pelkästään vielä rajatummalle käyttäjäjoukolle.
  • Videota ei voi määrittää ”Published”-tilaan, jos sille ei aseta kategoriaa tai kanavaa.

Kanavat, jotka olet itse tehnyt tai joihin sinulla on käyttöoikeus, löytyvät My Channels -otsikon alta. Muut kanavat löytyvät User Channels -otsikon alta.

Kanavan omistaja voi sallia käyttäjille kanavan seuraamisen, jolloin seuraajille tulee sähköposti, kun kanavalle tulee uusi video.

Käytä kanavia, kun

• haluat rakentaa videokokonaisuuden tietyn aiheen ympärille yksin tai yhdessä opiskelijoiden tai kollegojen kanssa.
  • haluat jakaa videokokonaisuuden ylläpitovastuun muiden käyttäjien kanssa tai hyödyntää muuten yhteiskäyttöä.
  • haluat, että videokokonaisuus löytyy helposti Kalturasta.
  • haluat hyödyntää katselusta kertyvää analytiikkaa.
  • haluat käyttäjien voivan saada automaattisesti tiedon, kun lisäät kanavalle videon.

Pika-ohje kanavan luomiseen

1. Kirjaudu palveluun kaltura.hamk.fi.
  2. Siirry My Channels -sivulle. Valitse oma nimesi > My Channels
  3. Valitse Create Channel ja täytä kanavan tiedot: nimi, kuvaus, tagit, julkisuustaso ja lisäasetukset. Tallenna painamalla Save.
  4. Liitä videoita kanavalle klikkaamalla kanava auki ja käyttämällä Add to Channel –toimintoa. Voit myös lisätä videoita My Media -listan kautta.
  5. Muokkaustilassa pääset editoimaan kanavan asetuksia, lisäämään kanavalle muita jäseniä Add Members –toiminnolla sekä voit sallia subscribe-mahdollisuuden.
  6. Voit tehdä soittolistan kanavan videoista, ohje.

1. Kirjaudu palveluun osoitteessa kaltura.hamk.fi HAMKin tunnuksella (lyhyt muoto)
kaltura login

Kanavan luominen ja kanavan tiedot

2. Siirry My Channels -sivulle. Valitse oma nimesi > My Channels

kaltura my channels

3. Valitse Create Channel

1. Lisää kanavan nimi ja kuvaus.
  2. Valitse sopiva julkisuusaste.
  3. Jos haluat kanavan jonkun sivuston yläotsikon (Education, HAMK, Research) alaisuuteen, valitse kategoria, kuten Research (kanava voi olla silti sisäiseen käyttöön). Paina lopuksi Save-nappia luodaksesi kanavan.

4. Lisää haluamasi videot, ohje: Kaltura: videon lisääminen kanavalle

Kanavan muokkaus

My Channels -sivulla näkyvät kaikki luomasi kanavat ja niihin liittyvät tiedot: kanaviin liitettyjen videoiden määrä, julkisuusaste ja kanavan jäsenten lukumäärä.

Kanavan julkisuusasteen symbolit, merkitys avattu sivun alaosan taulukossa:kaltura channel privacy

5. Kanavan muokkaus, poistaminen ja jäsenten lisääminen tapahtuu editointitilassa, johon pääset kahta reittiä pitkin:

My Channels -sivulta kanavan kuvakkeen oikean alakulman kynä-kuvaketta painamalla. Kynä tulee näkyviin, kun viet kursorin kanavan kuvakkeen päälle.

kaltura edit channel

Vaihtoehtoisesti My Channels -sivulla avaa kanava. Avaa  kolmen viivan asetus-valikko ja valitse Edit.

kaltura edit channel

Kun kanavan asetuksia on muutettu,  paina Save-nappia sivun alareunasta. Alareunasta löytyy myös kanavan poistotoiminto Delete Channel

Jäsenten lisääminen

Kanavan jäsenet näkevän kanavan sisällön, vaikka se olisikin suljettu ulkopuolisilta. Kanavan jäsenet ja heidän roolinsa näkyvät kanavan muokkaustilan Members -välilehdellä. Jäsenten lisääminen tapahtuu Add Members –toiminnolla.

MemberContributorModeratorManager
  • näkee kanavan sisällön
  • näkee kanavan sisällön
  • voi lisätä mediaa kanavalle
  • , nämä sisällöt vaativat hyväksynnän.
  • näkee kanavan sisällön
  • voi lisätä mediaa kanavalle
  • voi moderoida kanavaa (hyväksyä contributoreiden lisäämät sisällöt)
  • näkee kanavan sisällön
  • voi lisätä mediaa kanavalle
  • moderoi kanavaa
  • hallitsee kanavan yleisiä asetuksia (esim. jäsenten lisääminen ja muokkaus)

Subscribe-toiminnon käyttöönotto

Valitse Options-valikosta Enable subscription to channel. Voit myös hyödyntää suoraa linkkiä, jolla pääsee kanavan seuraajaksi.

kaltura channel subscribe

Kanavasoittolistat

6. Ohje Kanavasoittolistojen käyttämiseen, linkki.

Tutustu myös Kalturan soittolistojen käyttöön, ohje sekä Moodlen Media Gallery -toimintoon, ohje.

Kanavien julkisuusasteet

Kanavan julkisuusasteKatseluoikeudetMuokkausoikeudetKäyttöesimerkitHUOM.
OpenKaikki kirjautuneet käyttäjätKaikki kirjautuneet käyttäjätAvoin kanava johonkin teemaan liittyen, johon kaikki kirjautuneet käyttäjät voivat tuottaa materiaalia, esim. osaamisalue tai tapahtuma.Kanava näkyy mahdollisena julkaisupaikkana Publish in Channel -osiossa kaikille kirjautuneille käyttäjille.
RestrictedKaikki kirjautuneet käyttäjätKanavan luoja ja erikseen lisätyt käyttäjät.Videokokonaisuus, joka halutaan jakaa sellaisenaan HAMKin sisällä. esim. kielenoppimisen strategiaLisäoikeudet annetaan käyttäjille yksittäin käyttäjätunnuksen tai nimen perusteella.
PrivateKanavan luoja ja erikseen lisätyt käyttäjät.Kanavan luoja ja erikseen lisätyt käyttäjät.Tietylle pienelle joukolle rajattu videokokonaisuus. Esim. sisäiset tallenteet palavereista.Lisäoikeudet annetaan käyttäjille yksittäin käyttäjätunnuksen tai nimen perusteella.
PublicKaikki (myös ulkopuoliset anonyymikäyttäjät)Kanavan luoja ja erikseen lisätyt käyttäjät.Täysin julkisen videokokonaisuuden jakaminen koko maailmalle.Lisäoikeudet annetaan käyttäjille yksittäin käyttäjätunnuksen tai nimen perusteella.

Kanavan jäsenroolit (lisäoikeudet)