Kaltura Captions: tekstitysten lisääminen ja muokkaus

Kaltura Captions –toiminnon avulla voidaan tehdä videosta saavutettavampi tuomalla siihen tekstitys. Tekstitystiedostona tuotu tekstitys näkyy myös isokokoisempana, kuin videoon ns. kiinni poltettu tekstitys.

Käytä Kaltura Captionsia, kun:

• Haluat lisätä tekstityksen videoon
  • Haluat muokata lisättyä tekstitystä helposti
  • Haluat lisätä useita erikielisiä tekstityksiä samaan videoon
  • Haluat edistää videon saavutettavuutta ja mahdollistaa videon seuraamisen esim. meluisassa ympäristössä.
  • Haluat varmistaa, että tehdyt tekstitykset näkyvät videsoittimessa aina luettavan kokoisina.
  • Katselija voi valita haluamansa tekstityksen CC-painikkeesta tai katsoa videon ilman tekstitystä.

Huom! Varmista, että olet leikannut videon valmiiksi ennen kuin lähdet lisäämään tekstitystä.

Pikaohje:

1. Valitse kaltura.hamk.fi -osoitteessa Login-painikkeen tai oman nimesi alta My Media. Kirjaudu sisään palveluun tarvittaessa.
  2. Lataa video Kalturaan, ohje tai valitse jo aiemmin lataamasi video, johon haluat lisätä tekstityksen. Ohje tekstitystiedoston tekemiseen Screencast-O-Maticilla.
  3. Klikkaa Actions –valikosta Edit. Captions näkyy välilehdellä videosoittimen alapuolella.
  4. Lisää tekstitystiedosto (.srt, .xml ja .dfxp -formaatit). Voit lisätä useita erikielisiä tiedostoja halutessasi.
  5. Voit muokata tekstitystä Captions-näkymän Edit Captions -painikkeella.

Kaltura My Media
  1. Valitse kaltura.hamk.fi -osoitteessa Login-painikkeen tai oman nimesi alta My Media. Kirjaudu sisään palveluun tarvittaessa.
  2. Valitse My Media –kohdasta videosi, jonka haluat tekstittää. Tämä tapahtuu klikkaamalla videon nimeä.

3. Tekstitystiedoston lisääminen

Klikkaa videon alapuolelta löytyvästä Actions –valikosta Edit. Captions-näkymään päästään videosoittimen alapuolella olevasta Captions-välilehdestä.

kaltura edit video captions tab

4. Lisää tekstitys (.srt, .xml ja .dfxp -muotoisen tiedoston avulla Upload captions file –painikkeella.

kaltura edit captions button
  • Valitse oikea tiedosto sekä valitse kieli.
  • Halutessasi muodosta itse nimiö (Label). Nimiö tulee näkyviin tekstityksen valintatoimintoon, josta videon katsoja valitsee tekstityksen päälle tai pois.
    • Jos et lisää nimiötä, valintatoiminnossa näkyy Language-kohdassa valitun kielen nimi. Tallenna.

5. Tekstitiedosto tulee näkyviin videon Captions-näkymän alaosaan. Voit lisätä useita erikielisiä tiedostoja halutessasi.

kaltura edit captions button

6. Tekstityksen muokkaus

Tekstityksen tietoja ja tekstitystä voidaan muokata tai tekstitys voidaan poistaa Captions-näkymässä.

• Tekstityksen tiedot: kynä-painike tekstityksen Actions-otsikon alla.
  • Tekstityksen sisältö: Edit Captions -nappi.
kaltura edit captions button

Tekstityksen sisällön muokkaaminen

kaltura edit captions
  1. Valitse muokattava tekstitys
  2. Etsi ja korvaa -toiminto
  3. Voit lisätä repliikkeihin sisältöä, jossa on aaltosulut. Pistä muokattavan repliikin ruutuun rasti ja kirjoita Add Speaker to selected items -tekstikenttään haluamasi teksti. Lisää Add-painikkeella.
  4. Repliikin ajoituksen käsisäätö. Huom. Jos repliikeissä on päällekkäisiä ajoituksia, saat siitä huomautuksen tallentaessasi.
  5. Repliikin muokkaaminen
  6. Repliikin lisääminen. +painike tulee näkyviin, kun viet kursorin repliikin päälle.
  7. Repliikin poistaminen
  8. Esikatselu
  9. Muutosten kumoaminenTallennus
  10. Paluu videon tietojen muokkaukseen

7. Videon katsoja pääsee valitsemaan haluamansa tekstityksen päälle ja pois videon katselutilan CC-painikkeesta. Nappi tulee näkyviin videon toiston alkaessa.

.srt-formaatti tekstityksissä

Voit tehdä .srt-muotoisia tekstitystiedostoja helposti ScreenCast-O-Matic -sovelluksella. Voit hyödyntää puheentunnistusta tekstitysten tuottamisessa, käyttää sovelluksen omaa työkalua tekstitysten ajoittamiseen tai hyödyntää sovelluksen scriptaus-toimintoa jo ennen varsinaisen videon laatimista. Ohje tekstitysten tekemiseen: https://blog.hamk.fi/ohjeet/screencast-o-matic-auttaa-videon-tekstityksessa/

Voit tuottaa.srt -muotoisia tiedostoja käsin myös esimerkiksi Notepadilla. Jokaista tekstinpätkää varten tiedostoon lisätään indeksinumero, kesto ja itse teksti omille riveilleen.

Tiedosto tallennetaan .srt -päätteellä.