Kaltura: Captions ja tekstitysten lisääminen

Kaltura Captions –toiminnon avulla voidaan tehdä videosta saavutettavampi tuomalla siihen tekstitys.

Käytä Kaltura Captionsia, kun:

• Haluat lisätä tekstityksen videoon
  • Haluat lisätä useita erikielisiä tekstityksiä samaan videoon
  • Haluat edistää videon saavutettavuutta ja mahdollistaa videon seuraamisen esim. meluisassa ympäristössä.
  • Haluat varmistaa, että tehdyt tekstitykset näkyvät videsoittimessa aina luettavan kokoisina.

Huom! Varmista, että olet leikannut videon valmiiksi ennen kuin lähdet lisäämään tekstitystä.

Pikaohje:

1. Valitse kaltura.hamk.fi -osoitteessa Login-painikkeen tai oman nimesi alta My Media. Kirjaudu sisään palveluun tarvittaessa.
  2. Lataa video Kalturaan, ohje tai valitse jo aiemmin lataamasi video, johon haluat lisätä tekstityksen.
  3. Klikkaa Actions –valikosta Edit. Captions näkyy välilehdellä videosoittimen alapuolella.
  4. Lisää tekstitys .srt-muotoisen tekstitiedoston avulla. Voit lisätä useita erikielisiä tiedostoja halutessasi.
  5. Tallenna Details -näkymässä.
  6. Katselija voi valita haluamansa tekstityksen tai katsoa videon ilman tekstitystä.

1. Valitse kaltura.hamk.fi -osoitteessa Login-painikkeen tai oman nimesi alta My Media. Kirjaudu sisään palveluun tarvittaessa.
  2. Valitse MyMedia –kohdasta videosi, jonka haluat tekstittää. Tämä tapahtuu klikkaamalla videon nimeä.

Kaltura My Media

3. Klikkaa videon alapuolelta löytyvästä Actions –valikosta Edit. Captions-näkymään päästään videosoittimen alapuolella olevasta Captions-välilehdestä.

4. Lisää tekstitys .srt-muotoisen tekstitiedoston avulla Upload captions file –toiminnolla. Valitse oikea tiedosto sekä valitse kieli. Halutessasi muodosta itse nimiö (Label). Nimiö tulee näkyviin tekstityksen valintatoimintoon, josta videon katsoja valitsee tekstityksen päälle tai pois.  Jos et lisää nimiötä, valintatoiminnossa näkyy Language-kohdassa valitun kielen nimi. Tallenna.

5. Tekstitiedosto tulee näkyviin videon Captions-näkymän alaosaan. Voit lisätä useita erikielisiä tiedostoja halutessasi. Tallenna lopuksi Details–näkymästä.

6. Videon katsoja pääsee valitsemaan haluamansa tekstityksen päälle ja pois videon katselutilan CC-painikkeesta. Nappi tulee näkyviin viimeistään videon toiston alkaessa..

7. Tekstityksen tietoja voidaan muokata tai tekstitys voidaan poistaa Captions-näkymässä.

.srt-formaatti tekstityksissä

Voit tehdä .srt-muotoisia tekstitystiedostoja helposti ScreenCast-O-Matic -sovelluksella. Voit hyödyntää puheentunnistusta tekstitysten tuottamisessa, käyttää sovelluksen omaa työkalua tekstitysten ajoittamiseen tai hyödyntää sovelluksen scriptaus-toimintoa jo ennen varsinaisen videon laatimista. Ohje tekstitysten tekemiseen: https://blog.hamk.fi/ohjeet/screencast-o-matic-auttaa-videon-tekstityksessa/

Voit tuottaa.srt -muotoisia tiedostoja käsin myös esimerkiksi Notepadilla. Jokaista tekstinpätkää varten tiedostoon lisätään indeksinumero, kesto ja itse teksti omille riveilleen.

Tiedosto tallennetaan .srt -päätteellä.