EXAM: Opiskelijan ohjeet

exam tenttiprosessi hamkissa

Jos tentin suorittaminen EXAM-tenttiakvaariossa on mahdollista, voit varata sopivan tenttiajan ja tehdä tentin valvotussa tenttiakvaariossa Forssassa, Hämeenlinnassa, Riihimäellä tai Valkeakoskella.

Tutustu ohjeisiin ja kirjaudu EXAMiin

 1. Tutustu EXAM-ohjeistukseen ja tarvittaessa tarkempiin ohjeistuksiin EXAMin omilla sivuilla.
 2. Ensimmäisellä EXAMin käyttökerralla hyväksy käyttöehdot, jossa annat myös suostumuksen tallentavaan kamera- ja äänivalvontaan.​
 3. Tutustu myös hyvin tenttiakvaarion tilaohjeisiin ja selvitä käytänteet.
 4. Tentin tekeminen tietokoneella on teknisesti helppoa ja suoraviivaista.

HUOM. Opiskelijan kannattaa kirjautua EXAM-järjestelmään vaikka heti, jotta opettaja pystyy kohdentamaan henkilökohtaisen tentin opiskelijalle.

Tenttiin ilmoittautuminen ja tenttiajan varaaminen

 • Opettaja ilmoittaa, jos tentin suorittaminen EXAM-tenttiakvaariossa on mahdollista.
  • Jos kyseessä on henkilökohtainen tentti (esim. kypsyysnäyte), opettaja voi määritellä tentin sinulle sähköpostiosoitteella, jos et ole aiemmin kirjautunut EXAM-järjestelmään. Saat tiedon sinulle osoitetusta tentistä suoraan sähköpostiisi.
  • Jos kyseessä on yleinen tentti, opettaja ohjeistaa sinulle sopivat hakusanat tentin löytämiseksi suoraan EXAM-järjestelmästä kohdasta Tentit.
 1. Tehdäksesi tenttivarauksen kirjaudu EXAMiin  osoitteessa exam.hamk.fi käyttämällä HAMKin tunnusta. Voit kirjautua kotikoneella tai puhelimella.
 2. Jos kyseessä on yleinen tentti, sinun tulee itse ensin ilmoittautua tenttiin ja sen jälkeen tehdä varsinainen tenttivaraus.
  • Henkilökohtaisessa tentissä ilmoittautumista ei tarvitse tehdä, tenttivaraus riittää.
 3. Ilmoittautumisen jälkeen voit varata halutun tenttitilan (Forssa, Hämeenlinna, Riihimäki tai Valkeakoski) ja sopivan tenttiajankohdan enintään 30 päivää etukäteen.
  • HUOM. Opettaja määrittää tentille ns. tenttiperiodin, jolloin tentti on suoritettavissa. Tentit alkavat aina tasatunnein.
 4. Saat sähköpostiisi vahvistuksen onnistuneesta varauksesta. Sähköpostissa on tarkat tiedot, mille koneelle sinun tulee kirjautua tentin ajankohtana.
  • Saat lisäksi toisen sähköpostin 20-30 min sisään, jossa sinulle varmistetaan kulkuoikeudet kyseiseen tenttitilaan.
  • Kulkuoikeudet liitetään joko henkilökohtaiseen kulkutunnisteeseen tai opiskelijakorttiin, tai jos tätä ei ole, opiskelija saa erillisen pin-koodin. HUOM. Varmista kulkuoikeutesi ajoissa.

Tenttivarauksen muuttaminen

Jos et pysty käyttämään tenttivaraustasi, sinun tulee perua varaus. Käyttämätön tenttivaraus lasketaan suorituskerraksi.

 1. Kirjaudu EXAMiin käyttämällä HAMKin tunnusta.
 2. Näet suoraan EXAM-työpöydältäsi tulevat varaukset. Kolmesta pisteestä pääset perumaan ja/tai vaihtamaan tenttivarauksen. Poistaaksesi koko varauksen sinun tulee ensin peruuttaa jo tekemäsi varaus.

Tentin tekeminen

EXAM-tentin tekeminen tenttiympäristössä (exam.hamk.fi) on teknisesti helppoa. EXAMilla tehtyä tenttiä koskevat samat säännöt ja ohjeistukset, kuin muitakin tenttejä tai opintosuorituksia. Mikä tahansa vilpillinen toiminta on ehdottomasti kielletty ja mahdolliset epäilyt käsitellään HAMKin virallisten ohjeistusten mukaisesti.

 1. Ota aina mukaasi virallinen henkilöllisyystodistus.
 2. Tilaan saa viedä ainoastaan vesipullon ja henkilöllisyystodistuksen (sekä mahdollisen kulkutunnisteen/opiskelijakortin).
  • Kaikki muut tavarat tulee jättää niille varattuihin lokerikkoihin tenttitilan ulkopuolelle.
 3. Tilaan saa mennä aikaisintaan 5 minuuttia ennen tentin alkua. Tilasta ei saa poistua ja palata takaisin jatkamaan tenttiä. Tentin palauttamisen jälkeen tilasta on poistuttava välittömästi. Tilassa on tallentava kamera- ja äänivalvonta.
 4. Tutustu tarkempaan ohjeeseen tenttiakvaariossa toimimiseksi.

Tentin arviointi ja palaute

Saat sähköposti-ilmoituksen, kun tenttisi on arvioitu. Näet arvioinnin ja mahdollisen palautteen suoraan EXAMista.

Usein kysytyt kysymykset

Katso yleiset opiskelijan ohjeet täältä. Huomioi, että HAMKin EXAM-versio tai käytänteet voivat erota hieman yleisistä ohjeista.

1 thought on “EXAM: Opiskelijan ohjeet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.