Liiketalouden tutkinnossa harjoittelulla on iso rooli niin opintopisteiden suhteen kuin työllistymisen näkökulmasta. Opiskelijan on mahdollista esimerkiksi tutustua täysin uusiin tehtäviin työelämässä tai mahdollisesti kokeilla siipiään sellaisessa työympäristössä, joka on kiinnostanut jo opintojen alusta. Parhaimmassa tapauksessa harjoittelupaikasta saa työpaikan joko jo opintojen aikana tai valmistumisen jälkeen. Joka tapauksessa se on mahdollisuus selvittää itselleen, minkälaiset työtehtävät itseään kiinnostavat. Itselleni oli alusta lähtien selvää, että haluan päästä harjoitteluun johonkin hieman isompaan yritykseen, koska uskoin näin saavani mahdollisimman monipuolisen harjoittelukokemuksen.
Määräaikainen työsuhde finance specialistina
Hain ensisijaisesti kesätöihin alkuvuodesta 2024 SSAB:lle ja haastatteluun päästessäni selvisi, että voisin valita kesätöiden sijasta määräaikaisen työsuhteen vuoden loppuun saakka SSAB:n taloushallintoa hoitavassa Global Business Servicessa. SSAB:lla on maine maailmanlaajuisesti toimivana teräsyhtiönä, joten tiesin tämän olevan ainutlaatuinen tilaisuus oppia kansainvälisesti toimivasta liiketoiminnasta ja onnekseni sain paikan. Huhtikuussa 2024 alkoi matkani taloushallinnon ammattilaisten opastamana.
Työtehtävät
Virallinen työnimikkeeni on finance specialist ja toimin ostoreskontraa käsittelevässä tiimissä. Tiimin työskentelyyn kuuluu ostoreskontran hoitamisen lisäksi viikoittaiset palaverit sekä erilaisten palvelupyyntöjen käsittely ostolaskutukseen liittyen sekä tarvittaessa pyyntöjen ohjaaminen oikeille tiimeille. Jatkuvaa yhteistyötä tehdään niin hankinnan kuin toimittajienkin kanssa. Vaikka työ sisältää paljon numeroita ja tarkkuutta vaativaa osaamista, on asiakaspalvelu myös tärkeässä roolissa. Työ on hybridimalli, joka sisältää osittain vapaaehtoisen etätyöskentelymahdollisuuden.
Mistä olen pitänyt erityisesti ja mikä motivoi?
Itseäni jo hakuvaiheessa ilahduttanut tieto oli, että työkielenä toimii englanti. Olen alusta lähtien ollut kiinnostunut kansainvälisyydestä osana työelämää, joten mahdollisuudet keskustella ja asioida työasioissa englanniksi on ollut merkittävä työmotivaatiota lisäävä tekijä. Ostoreskontran hoitamisen voisi mieltää helposti aika samanlaiseksi päivästä riippumatta, mutta yksikään päivä ei ole samanlainen. Päivittäin tulee vastaan tapauksia, joita en osaa ratkaista siltä istumalta, vaan se vaatii usein kollegoiden konsultointia ja asian pohdiskelua eri näkökulmista. Työ on antanut myös hirveästi tietoa sellaisista asioista, joita ei ole aiemmin tullut tarkasteltua niin perusteellisesti, kuten esimerkiksi veroasiat. Erilaiset tehokkuutta mittaavat mittarit toimivat ainakin itselleni motivaation lähteenä sekä totta kai toimittajilta ja muilta työntekijöiltä saatu palaute.
Rosa, liiketalouden 3. vuoden opiskelija