Toimeliaisuus, uutteruus, ahkeruus. Gummeruksen sanakirjan määritelmä yritteliäisyydelle sisältää vain osan niistä taidoista, joita yrittäjyyteen nykyisin liitetään. EU-tasolla luotu European Entrepreneurship Competence Framework listaa peräti viisitoista taitoa, jotka sisältyvät ns. yrittäjämäiseen ajatteluun ja jotka HAMKin opiskelijankin on tarkoitus omaksua.
Seuraavassa viisi kirjaa yritteliäisyydestä ja yrittäjyydestä. Lisää lukuvinkkejä on koottu HAMKin omaan suosikkilistaan.
Huhtala, M. (2017). Aikaansaajan asenne. Kauppakamari.
Kaikilla meillä on haaveita ja aikomuksia, mutta vain osan niistä viemme toimintaan asti. Huhtala osoittaa, millaiset asiat omassa asenteessamme ja ajattelussamme estävät meitä toteuttamasta aikeitamme. Teoriaa tukevat yritysjohtajien haastattelut: IVANA Helsingin Pirjo Suhonen, Skodan Maija Koskela, valmentaja Tuomas Sammelvuo ja moni muu kertoo, miten he tarttuvat toimeen ja saavat asioita aikaiseksi.
Kiviranta, A. & Mäenpää, M. (2019). Exit: 15 inspiroivaa tositarinaa suomalaisista yrittäjistä, jotka loivat menestyksen tyhjästä. Leap Investor.
Tämä kirja kannattaa lukea jos mietit, onko sinusta yrittäjäksi. Kiviranta ja Mäenpää ovat koonneet yhteen viisitoista tositarinaa suomalaisista yrittäjistä. Tarinoissa kerrotaan ilmeisen rehellisesti siitä, mitä yrittäjyys vaatii ja miten kalliiksi menestys voi käydä. Ääneen pääsevät mm. Onnibussin Pekka Möttö, Netraudsan Joni Meltoranta ja Jungle Juice Barin Noora Fagerström.
Kirja on saanut myös jatkoa: Exit 2 esittelee 16 muuta yrittäjää ja heidän tarinansa.
Sekki, A. & Härkönen, O. (2020). Kevytyrittäjyys: Opas sivutoimiseen yrittäjyyteen. Kauppakamari.
Laurean yliopettaja Antti Sekki ja Metropolian lehtori, yrittäjä Otto Härkönen ovat kirjoittaneet selkeän oppaan kaikille niille, jotka haaveilevat sivutoimisesta yrittäjyydestä. Heidän mukaansa kevytyrittäjyys on turvallinen tapa tutustua yritystoimintaan palkkatyön tai opiskelun ohella. Kevytyrittäjyys on myös yleistynyt työelämän muutoksen myötä, ja sen odotetaan vain lisääntyvät tulevaisuudessa: vuoteen 2030 mennessä enää 40% suomalaisista on palkkatyössä.
Järvinen, M. & Kari, M. (2017). Yritä, erehdy, onnistu: Helppo opas yrittäjyyteen. Otava.
Tästä oppaasta saa eniten irti silloin, kun itsellä on jo ideanpoikanen omalle yritykselle. Kirjassa on paljon hyviä tehtäviä, joiden avulla voi testata omaa yritysideaa ja sen toimivuutta. Yrittäjien tarinat havainnollistavat ohjeita käytännössä ja erityisesti epäonnistumisista oppii paljon. Lukujen lopussa on vinkkejä vältettävistä erehdyksistä. Mukava, rento opas tuleville yrittäjille.
Kaski, S. & Miettinen, M. (2018). Onnistumisen taidot: Löydä tie tavoitteisiin. Kirjapaja.
Positiivisen psykologian opit ovat yleisesti käytössä mm. urheiluvalmennuksessa, jonka parissa Satu Kaski ja Marianne Miettinen työskentelevät. Tässä kirjassa he kertovat, miten jokainen voi opetella onnistumista. Kaikki alkaa tavoitteista, mutta hyvä valmistautuminen on tärkeää. Meidän on varmistettava myös se, että meillä suunnitelma sen varalle, ettei kaikki menekään alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Kunnollinen valmistautuminen tuo varmuutta, joka heijastuu omaan tekemiseen ja siten edistää onnistumista.
Kuvasta kiitos Jill Wellington @ Pixabay