Viisi kirjaa vastuullisesta yritystoiminnasta

0

Huhtikuun lukuvinkkien innoittaja on vuosittainen FRUSH-tapahtuma, joka keskittyy vastuulliseen liiketoimintaan ja tulevaisuutta muovaaviin innovaatioihin ja strategioihin. Tänä vuonna Forssan tapahtuma järjestetään 23.-24.4.

Seuraavassa viisi kirjaa, jotka käsittelevät yritystoiminnan vastuullisuutta eri näkökulmista. Lisää lukuvinkkejä löydät kirjaston kokoamasta suosikkilistasta.

Niemi, J. K. (2024). Vastuullisuustyö pk-yrityksissä: Opas tuloksekkaaseen liiketoimintaan. Kauppakamari.

Niemen kirja on hyvä opas sekä vastuullisuustyötä vasta aloitteleville että sitä jo pidempään tehneille yrityksille. Peruskäsitteiden lisäksi Niemi avaa niitä konkreettisia keinoja, joilla vastuullisuustyöstä saadaan aidosti vaikuttavaa toimintaa. Hän käy läpi työn kaikki tärkeimmät näkökulmat: sidosryhmät, tavoitteet, viestinnän ja johtamisen, taloudellisia vaikutuksia unohtamatta.

Silvola, H., Peill, E., Aspholm, I. & Kaisanlahti, T. (2024). ESG kestävyysraportointi: Yritysjohdon vastuu ja mahdollisuus. ST-Akatemia Oy.

ESG-lyhenne tulee englanninkielisistä sanoista environmental, social ja governance. Käsitteellä viitataan ilmastoon ja ympäristöön, ihmisiin ja yhteisöön sekä hyvään hallintotapaan, jotka kaikki ovat osa yrityksen vastuullisuutta. Tässä kirjassa keskitytään lakisääteiseen kestävyysraportointiin. Tekijät sekä avaavat lainsäädännön taustoja että kertovat käytännön esimerkkejä, joten kirja on hyvä opas koko raportointiprosessiin.

Townsend, S. (2023). The solutionists: How businesses can fix the future. Kogan Page Limited.

Townsend on kirjoittanut hyvän opaskirjan niille, jotka haluavat rakentaa kestävää tulevaisuutta. Kirja on tarkoitettu siis sinulle, hyvä HAMKin opiskelija. Kirjassa käydään läpi niitä taitoja, ajattelutapoja ja strategioita, joita uuden sukupolven yrittäjä tarvitsee. Inspiroivien tarinoiden kautta kirja osoittaa, miten ratkaista ilmastokriisiä ja silti edistää innovaatioita ja yrityksen kasvua.

Nokelainen, P. (2023). Maailmanloppu peruttu: 7 väitettä kiertotaloudesta. Gummerus.

Nokelaisen pamfletti lähtee oletuksesta, että kiertotalous on ihmiskunnan paras mahdollisuus selvitä tulevaisuudesta. Tekniikka meillä alkaa jo olla riittävällä tasolla, mutta niiden hyödyntämistä hidastavat erityisesti ihmisten asenteet. Seitsemän väittämän avulla Nokelainen latelee faktoja ja tekee analyyseja, mutta kiinnostavasti ja toivoa unohtamatta. Vuoteen 2038 sijoittuvilla esimerkeillä Nokelainen näyttää, että ihminen voi elää hyvää elämää myös maapallon kantokyvyn rajoissa.

Halonen, T., Korhonen-Kurki, K., Niemelä, J., & Pietikäinen, J. (2022). Kestävyyden avaimet: Kestävyystieteen keinoin ihmisen ja luonnon yhteiseloon. Gaudeamus.

Näin totuudenjälkeisenä aikana viimeisen paikan viidessä lukuvinkissä saa kirja, joka kuvaa tämän vuosituhannen alussa syntynyttä tieteenalaa, kestävyystiedettä. Kestävyystieteen lähtökohtana on yhteiskunnan ja ympäristön vuorovaikutuksen ymmärtäminen koko järjestelmän kannalta. Kirjassa käydään läpi kestävyystieteen teorioita ja keinoja sekä kestävyyden viheliäisyyttä, monimutkaisuutta. Teoriaosuutta keventävät käytännön esimerkit, joista lukijan on helppo poimia kiintoisimmat nopeasti lukaistavaksi.

Kuva: Adobe Stock

Leave A Reply