Viisi kirjaa vammaisuudesta

0

Syyskuussa vietetään ensimmäistä vammaishistoriakuukautta Suomessa. Tämän kunniaksi olemme poimineet kirjaston kokoelmista viisi vammaisuutta käsittelevää kirjaa, jotka lähestyvät aihetta eri näkökulmista. Lisää kirjoja aiheesta löydät HAMK Finnasta.

Teittinen, A., Kivistö, M., Tarvainen, M., & Hautala, S. (2021). Vammaiset ihmiset kansalaisina. Vastapaino.

Vammaisuutta eri näkökulmista tarkasteleva kirja jakautuu kolmeen osaan: vammaisten oikeuksiin ja kansalaisuuteen, vammaisuuden ruumiillisuuteen ja osallisuuteen sekä vammaisten asemaan hyvinvointivaltion palvelujärjestelmissä. Vaikka tasa-arvossa on edistytty, kirjassa korostetaan, että vammaisten asemaa Suomessa on yhä parannettava.

Laitinen, M., & Pietilä, P. (2022). Vammaiset: Vaivaisista täysivaltaisiksi kansalaisiksi? SKS Kirjat.

Laitisen ja Pietilän kirja perustuu lähes 50 ihmisen haastatteluun. Siinä pääsevät ääneen eri elämänvaiheissa olevat vammaiset ihmiset, jotka kertovat omasta arjestaan ja kokemuksistaan. Vammaisilla on nykyään oikeuksia, mutta onko heillä vieläkään yhdenvertaisia mahdollisuuksia?

Tawast, S., & Leinonen, R. (2024). Suuri valhe vammaisuudesta. Tammi.

Tawastin ja Leinosen omakohtainen ja hauska tietokirja esittelee perusasiat vammaisuudesta ja siihen liittyvistä luutuneista käsityksistä sekä antaa käytösneuvoja ”meille normaaleille”. Kymmeneen lukuun jakautuvassa kirjassa käydään läpi esteettömyys, popkulttuuri, ihmissuhteet ja paljon muuta.

Nori, H., Lyytinen, A., Juusola, H., Kohtamäki, V., & Kivistö, J. (2021). Marginaaliryhmät korkeakoulutuksessa: Opiskelemaan hakeutuminen, opiskelukokemukset ja tulevaisuuden suunnitelmat. Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Suomessa ollaan oltu ylpeitä siitä, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet hakea koulutukseen. Mutta mitä tapahtuu sen jälkeen? Pääsevätkö ns. marginaaliryhmät koulutukseen, ja millainen kokemus heillä on itse opiskelusta? Norin ja kumppanien tutkimuksessa on tarkasteltu kolmen ryhmän (maahanmuuttajataustaisten, vammaisten ja mielenterveysongelmista kärsivien) kokemuksia korkeakoulutuksesta. Tutkimus perustuu nuorille vuonna 2019 lähetettyyn kyselyyn, johon saatiin yli 7000 vastausta.

Kivirauma, J., Eriksson, S., Leppälä, H., Teittinen, A., & Vehkakoski, T. (2015). Vammaisten elämä ja elämäkerta: Tulkintoja vammaisuudesta 1900-luvun Suomessa. Kynnys.

Historiakuukauden kunniaksi myös yksi teos vammaisten historiasta. Kirja perustuu yli kolmeensataan elämäkertaan, jotka on kerätty vammaisten kirjoituskilpailun yhteydessä. Viisi asiantuntija-artikkelia lähestyvät elämäkertoja eri näkökulmista, joita ovat vammaishuolto, työelämästä syrjäytyminen, koulukokemukset, seksuaalisuus sekä tunteet.

Katso myös englanninkieliset suositukset.

Kuva: Adobe Stock

 

 

 

Leave A Reply