Tavoitteena mielekäs tulevaisuus – viisi kirjaa mielenterveydestä

0

Tällä kertaa lukuvinkkien teema on valittu valtakunnallisen Mielenterveysviikon kunniaksi, jota tänä vuonna vietetään 17.-24.11. teemalla Mielekäs tulevaisuus. Teemalla halutaan muistuttaa siitä, että kaikilla ihmisillä tulee olla mahdollisuus ja oikeus tavoitella unelmiaan: vaikuttaa, osallistua, saada ja antaa vertaistukea. Jousto, empatia, myötätunto ja inhimillisyys ovat korkeakouluissakin tärkeitä, jotta kaikille voidaan taata yhtäläinen mahdollisuus hyvään tulevaisuuteen.

Lisää lukuvinkkejä teemasta löydät kirjaston kokoamasta suosikkilistasta. Listasta on myös englanninkielinen versio.

Honkatukia, P., Kallio, J., Määttä, M., Hartman, M., & Vastapaino. (2024). Elämää korona-ajassa: Poikkeusolot nuorten aikuisten kokemana. Vastapaino.

Korona-ajan myötä ihmisen henkinen hyvinvointi korostui, ja mielenterveys nousi keskusteluun aivan uudella tavalla. Tässä teoksessa 80 nuorta aikuista kertoo omista kokemuksistaan korona-ajasta ja maailmasta yleensä. Tutkijat lähestyvät nuorten kertomuksia neljästä eri näkökulmasta, joita ovat arki, elämänkulku, kansalaisuus ja tulevaisuus. Kriiseistä huolimatta nuorten suhtautuminen tulevaisuuteen on toiveikas, erityisesti hyvien ihmissuhteiden vuoksi. Muiden ihmisten merkitys omalle hyvinvoinnille onkin korostunut koronan myötä.
Julkaistu myös avoimessa verkossa.

Pessi, A. B., Martela, F., Paakkanen, M., & Aaltonen, T. (2017). Myötätunnon mullistava voima. PS-kustannus.

Myötätunto liittyy ihmisten väliseen kanssakäymiseen. Arjessa se näkyy usein pieninä tekoina, jotka palkitsevat sekä antajaa että kohdetta. Erityisesti läheisille kohdistettu myötätunto on helppoa sekä antaa että ottaa vastaan. Mutta entä kun kyseessä on työyhteisö? Tässä kirjassa myötätuntoa lähestytään erityisesti organisaation näkökulmasta. Johto ja esimiehet ovat avainasemassa silloin, kun luodaan myötätunnon mahdollistavaa turvallista ja yhteisöllistä ilmapiiriä.

Valkonen, J. (2019). Mies ja masennus: Nro 1, Paremman voinnin paluu! Tuuma.

Unohda supersankaruus ja myönnä, että mieskin voi masentua. Valkonen käy kirjassaan läpi masennuksen syntysyitä, mutta ennen kaikkea keinoja masennuksen kohtaamiseen ja voittamiseen. Yksin masennuksesta ei selviä, mutta omaa oloa voi hieman parantaa hyvin yksinkertaisilla keinoilla. Valkosen kuusi keinoa parantaa vointia ovat huumori, rationaalinen ajattelu, liikunta, luonto, sauna ja seksi.

Kukkonen, H. (2018). Tarinat kertovat: Opintoihin kiinnittymisen lähteet ammattikorkeakoulussa. Tampereen ammattikorkeakoulu.

Opettaja, haluatko tukea opiskelijaa opinnoissa ja tarjota merkityksellisiä oppimiskokemuksia? Kukkosen tutkimus pyrki selvittämään sitä, mitkä asiat ja tilanteet vaikuttavat opiskelijan oppimiseen ja opiskeluun sekä osaamisen kehittymiseen erityisesti opintojen alkuvaiheessa. Narratiiviseen tutkimukseen osallistui 53 opiskelijaa Tampereen ammattikorkeakoulussa. Kiireisille vinkkinä: tutkimuksen johtopäätökset löydät luvusta Aluksi (s. 129-132).

Rämö, S., & Valtari, H. (2017). Unelmahommissa: Tee itsellesi työ siitä mistä pidät. Werner Söderström Osakeyhtiö.

Vanha käsitys on se, että työtä tehdään virka-aikaa ja elämä tapahtuu illalla. Nykyisin työelämästään voi tehdä itsensä näköisen. Harrastuksesta voi tehdä ammatin, jolla pystyy elättämään itsensä ja kenties vielä perheenkin. Tässä kirjassa kaksi intohimonsa elannoksi muuttanutta nuorta yksityisyrittäjää kertoo, miten he siinä onnistuivat.

Kuva: Adobe Stock

Comments are closed.