Mistä suomalainen saa lisäenergiaa ja hyvää oloa? Metsästä tietysti! Syksy on parasta aikaa mennä metsään: voi marjastaa, sienestää, metsästää tai vaikka hortoilla. Sateella voi hyvällä omallatunnolla käpertyä sohvaan kirjan kanssa. Seuraavassa esittelemme viisi kirjaa, joiden ääressä on mukava muistella tehtyjä retkiä ja suunnitella uusia.
Lisää lukuvinkkejä ja tärkeitä opaskirjoja on koottu HAMKin omaan suosikklistaan.
Taivainen, J. (2017). Metsien kätköissä. Metsäkustannus.
Suomalaiset ovat aina eläneet metsässä ja metsästä, ja se myös näkyy niissä vaikka satunnainen kulkija ei kaikkea huomaakaan. Romahtaneet rakennukset ja perustusten jäämät erottaa helpommin, mutta esimerkiksi pyynti- ja nauriskuopat sekä pilkkapuut vaativat jo osaamista. Tämän kirjan luettuasi katselet omaa kotimetsää aivan uusin silmin.
Lumme, A. (2019). Metsästä: Pyyntionnea ja mielenrauhaa. Docendo.
Aleksi Lumme on reilu kolmikymppinen helsinkiläinen diplomi-insinööri, ei siis aivan perinteinen eräkirjailija. Metsästyksen pariin hänet houkutteli veli, ja metsissä hänet on pitänyt sieltä löytyvä rauha ja vastapaino pääkaupungin hälylle. Metsästä-kirjassa Lumme pohtii omaa suhdettaan luontoon ja metsästykseen.
Leinonen, S., Albrecht, A., Hallanaro, E., Kuusela, S., Juslén, A. & Ryttäri, T. (2016). Metsän salainen elämä. Gaudeamus.
Vuoden luontokirjaksikin valittu Metsän salainen elämä sai paljon näkyvyyttä jo ilmestyessään, ja syystä: se nostaa esiin pienimpienkin eliöiden suuren merkityksen luonnon monimuotoisuudelle. Selkärangattomat, sienet, sammalet ja jäkälät ovat pääosassa tässä mahtavassa fantasiakirjassa, joka on täyttä totta. Tiesitkö esimerkiksi, että on olemassa pistiäinen, jonka toukka muuttaa toisen pistiäisen toukan zombiksi ja sitten syö sen? Tämä ja monta muuta esimerkkiä melkein pakottavat sukeltamaan omaan lähimetsään puita tutkimaan ja sammalta kääntelemään.
Hoyer, S., Salmela, P. & Bonsdorff, T. (2014). Sieniä & ihmisiä. Tammi.
Tämä ei ole mikään sieniopas, eikä sellaiseksi sovi varsinkaan aloittelijoille. Jos sen sijaan etsit elämyksiä, tarinoita, ja tietoa vähemmän tunnetuista ruokasienistä, tästä kirjasta löydät ne kaikki. Upea kuvitus ja syljen suuhun nostavat reseptit täydentävät kokemuksen. Kirja on sieni-ihmisen lifestylekirja, ja sopii erinomaisesti kotisohvalla selailtavaksi syksyn pimentyvinä iltoina.
Orasmaa, S. & Kukkasniemi, O. (2018). Luonnon aika: Rentouttavia hetkiä luonnossa. Metsäkustannus.
Sanni Orasmaa etsii hyvinvointia monipuolisen luontosuhteen avulla. Orasmaa on itse laulaja ja Luontolaulu-metodin kehittäjä; hänen mielestään jokaisen ihmisen pitäisi lähteä luontoon laulamaan. Luonnon aika -kirjassa hän esittelee helppoja harjoitteita, joilla luonnossa saa vähennettyä stressiä ja parannettua oman mielen hallintaa. Ja jos metsässä laulaminen pelottaa, metsähyräily onnistuu myös ujoimmalta suomalaiselta.
Kuvasta kiitos bdcbethebest @ Pixabay