Lukuvinkeissä pienet toimijat, joilla on suuri vaikutus

0

Metsäluonto on käsittämättömän monimuotoinen. Tällä kertaa ohitamme puut ja pensaat, jätämme rauhaan linnut ja nisäkkäät. Sen sijaan kurkistamme kaarnan alle, nostamme sammalta ja siirrämme kasvin lehteä. Nämä viisi yleistajuista kirjaa kertovat kiehtovia tarinoista metsäluonnon pienistä toimijoista, joilla kaikilla on suuri vaikutus elämäämme.

Goulson, D. (2019). Kimalaisen kyydissä: Matka mesipistiäisten maailmaan. Gaudeamus.

Jos kimalaiset katoaisivat maailmasta, jopa kolmasosa ihmiselle tuotetusta ravinnosta katoaisi. Myös luonnon monimuotoisuus kärsisi merkittävästi, kun monet kukat ja marjat katoaisivat luonnosta. Goulsonin kiehtova kirja kertoo kimalaisten elintavoista ja ominaisuuksista, mutta myös niiden nykyisistä haasteista ja tehomaatalouden mukanaan tuomista ongelmista. Kirjan lopussa hän kuvailee kimalaisten suojelua ja niitä keinoja, joilla meistä jokainen voi edesauttaa kimalaisten selviämistä.

Hallanaro, E., Kuusela, S., Juslén, A., & Ryttäri, T. (2016). Metsän salainen elämä. Gaudeamus.

Kirjoittajat kutsuvat sinut seikkailuretkelle suomalaiseen metsään. Lue biologien kertomuksia metsän huomaamattomista mutta tärkeistä eliöistä: hyönteisistä, sienistä, kirvoista ja kotiloista. Tapaa liikkuva lima, kuule miksi mäkäräisiä on olemassa, auta harmaasulkukotiloa löytämään koti. Näiden tarinoiden jälkeen katsot lähimetsääsi aivan uudella tavalla.

Sheldrake, M. (2024). Näkymätön valtakunta: Miten sienet muokkaavat maailmaamme, mieliämme ja tulevaisuuttamme. Gummerus.

Tiesitkö, että jopa puolet maaperän elollisesta massasta on sienirihmastoa? Tai että yksi maailman suurimmista elollisista olennoista on lähes 31.000 tonnia painava mesisienikokonaisuus? Nämä ja monta muuta mielenkiintoista faktaa löytyvät Sheldraken kirjasta, joka tarkastelee luonnon symbioottisia suhteita ja etsii yksilön rajaa luonnossa.

Sverdrup-Thygeson, A. (2019). Jos hyönteiset katoavat.: Harvinaistuvat, hyödylliset pikkuötökät, joita ilman emme tule toimeen. Minerva.

Kirjan nimen perusteella voisi olettaa, että se käsittelee hyönteisten vähenemistä ja syitä siihen. Väärin. Tämä kirja on täynnä hauskoja ja yllättäviä tarinoita hyönteisistä, jotka elävät mursujen sieraimissa tai tietokoneissa, joilla on korvat polvissa, silmät peniksessä tai kielet jalkojen alla. Hyönteisiä on kaikkialla, eikä ihminen tule toimeen ilman niitä.

Keto-Tokoi, P. & Siitonen, J. (2021). Puiden asukkaat: Suomen puiden seuralaislajit. Gaudeamus.

Tämä 500-sivuinen järkäle ei ole kevyttä kesälukemista, mutta enemmän kuin tutustumisen arvoinen. Kirjoittajat osoittavat selvästi, miten tärkeitä puut ovat luonnon monimuotoisuuden kannalta. Pääsemme tutustumaan yhteensä 17 eri puulajiin ja niissä eläviin eliöihin: hyönteisiin, sieniin ja sammaleihin, mutta myös lintuihin ja nisäkkäisiin. Kirja voitti ansaitusti Vuoden tiedekirja 2021 palkinnon.

Artikkelikuva: Adobe Stock images

Comments are closed.