Hämeen ammattikorkeakoulun Hevosalan Liiketoiminnankoulutuksessa toisen vuoden asiakkuudet ja myynti- kurssilla tutustuimme Vantaanpuiston Ratsutallin toimintaan. Haastattelimme tallin asiakkuuksista vastaavaa Mira Kotoaroa. Kotoaro aloitti itse tallilla aikoinaan asiakkaana takaisin satulaan- kurssilla ja tätä nykyä hänellä on myös oma hevonen Vantaanpuiston Ratsutallilla.
Kysyimme Kotoarolta, milloin ja miten Vantaanpuiston Ratsutallin toiminta sai alkunsa. Ratsastuskoulu on aloittanut toimintansa vuonna 2000 Maatalousyrittäjä Leena Mäenpään toimesta. Alkuun tallin toiminta oli enemmän harrastusmuotoista, ryhmät olivat pieniä ja tunteja oli vain muutamana päivänä viikossa, Kotoaro kertoo.
Vuosien kuluessa toiminta on kasvanut, hevosten määrä tuplaantunut ja tunteja pyörii kevät- ja syyskaudella viikon jokaisena päivänä, kesäkaudella neljänä iltana viikossa. Lisäksi kesällä on panostettu junioritoimintaan erilaisten suosittujen ponipäiväleirien muodossa.
Vantaanpuiston Ratsutalli on keskittynyt pelkästään ratsastuskoulutoimintaan ja pienimuotoiseen valmennukseen, valmennustunteja pidetään pääosin tallin omille asiakkaille.
Asiakkaita tallilla käy viikkokohtaisesti n. 130 ja tämän lisäksi vielä satunnaisia yksityisasiakkaita ja ryhmiä. Ratsastuskoulun ja asiakkaiden välinen viestintä tapahtuu valtaosin jokaiselle ryhmälle perustetun What’s App-ryhmän kautta, toki henkilökunnan saa muutoin kiinni puhelimitse soitto-ajan puitteissa ja viestitse laajemminkin. Tallin pääsääntöiset asiakkaat ovat Vantaalaisia hevosharrastajia. Ratsastusharrastuksen voimakas profiloituminen naisten ja tyttöjen lajiksi näkyy myös Vantaanpuistossa, ratsastuskoulun asiakaskunta kun muodostuu pääsääntöisesti lapsista ja alle 50 – vuotiaista naisista, kertoo Kotoaro.
Vantaanpuiston Ratsutalli haluaa profiloitua nimenomaan matalankynnyksen ratsastuskouluna kaikille ratsastuksesta kiinnostuneille, niin aloittaville kuin jo pidempään lajin parissa viihtyneille. Hevostarjonnasta löytyy aivan varmasti jokaiselle jotakin, lisää Kotoaro.
Tallin erottaa alueella kilpailevista yrityksistä, Etelä-Vantaan Ratsastuskoulusta ja Tolkinkylän Ratsastuskoulusta markkinoinnin puolesta eniten se, että talli ei käytä hopoti-palvelua. Vantaanpuiston Ratsutalli on tavoitettavuudeltaan alueensa paras julkisen liikenteen ansiosta sen lisäksi, että yksityisautoilijoille on parkkitilaa runsaasti tallin välittömässä läheisyydessä.
Myynti tapahtuu siis b2c tyyppisesti suoraan henkilökohtaisena palveluna asiakkaille ilman välikäsiä. Ratsastuskoulu on halunnut pitää myynnin ja markkinointinsa henkilökohtaisena ja ehkä hieman vanhahtavana pystyäkseen vastaamaan asiakkaidensa tarpeisiin pieteetillä. Vantaanpuiston Ratsutallilla asioidessa siis käytännössä aina tuntivaraukset ja tiedustelut tehdään elävän ihmisen kanssa puhelimitse jotta voidaan varmistaa kaikkien asiakkaiden kohdalla juuri sopiva tuntipaikka ja oikeanlainen ratsu ensi kertaa ratsastamaan tulevalle. Facebookin kautta hoidetaan tallin toiminnan mainostaminen, koska se on nopeaa, edullista ja käytännöllistä kaikille -etenkin asiakkaille, kertoo Kotoaro.
Tallin toiminta on ollut jo vuosia nousujohteista ja tänä vuonna on jo saavutettu asiakasmäärän suhteen uusi ennätys ja tämän hetkiset asiakaspaikat ovat täynnä. Odotukset tuleville vuosille on selvät, toivotaan, että tässä nyt saavutetussa asiakasmäärässä pysytään, Kotoaro kuvaa tämän hetkistä tilannetta ja tulevia lähivuosia.
Myyntiin ja markkinointiin on haettu ja saatu vahvistusta opiskelujen kautta kun Kotoaro aloitti Hevosalan Liiketalouden Tradenomi opinnot Hämeen ammattikorkeakoulussa alkusyksystä 2021. Ammattikorkeakoulun tarjoamista käytännönläheisistä asiakkuuksia käsittelevistä markkinoinninkursseista on ollut Kotoaron mukaan konkreettista hyötyä esimerkiksi Sosiaalisen median alustojen, kuten Facebookin hyödyntämisessä. Lähitulevaisuudessa on tarkoitus käyttää myös Instagramia markkinoinnissa entistä enemmän ja saavuttaa tätä kautta uutta asiakaskuntaa, kertoo Kotoaro.
Tekijät: Teija Latosuo, Mira Kotoaro, Meri-Tuuli Hudson
Discussion1 kommentti
Teksti on helppolukuista ja sujuvasti kirjoitettua. Oli kiinnostavaa lukea tallin toiminnasta, asiakkuuksista ja myyntityöstä. Hienoa, että perinteisillä markkinointitoimilla toiminta saadaan nousujohteiseksi kovasti kilpaillulla alalla, asiakkaat arvostavat varmasti nykymaailmassa perinteistä keskustelua, joka tuo asiakkaan lähemmäksi yritystä ja sitä kautta luo erityisen asiakassuhteen. Hamk:n opinnot oli myös sujuvasti saatu otettua mukaan.
Kehityskohteena: Joitain konkreettisia lukuja myyntitoiminnasta oltaisiin vielä kaivattu kuvaamaan toiminnan kokoluokkaa ja tulevaisuuden tavoitteita. Muutaman kirjoitusvirheen korjaaminen viimeistelee tyylin.