Mistä löytää sponsorin hevosalan tapahtumaan, ja mitä sponsori odottaa tapahtuman järjestäjältä? Perehdyimme tapahtumasponsorointiin Asiakkuudet ja myynti -kurssin projektityössämme. Haastattelimme hevosalan tapahtumissa vahvasti näkyvillä olevan Nutrolinin markkinoinnista ja PR:stä vastaavaa Erja Anderssonia, ja tutustuimme Nutrolin-brändiin ja sen takana olevaan Oilin Oy-perheyritykseen.
Hevostapahtumat herättävät runsaasti huomiota, ja keräävät osallistujien lisäksi katsojia myös hevosalan ulkopuolelta. Mitä isompi tapahtuma, sitä enemmän näkyvyyttä saavat myös tapahtuman yhteistyökumppanit, esimerkiksi Forssan Kuninkuusravien (v. 2022) yleisömäärä oli lähes 50 000. Myös Helsinki International Horse Show on houkutellut paljon kävijöitä, yleisömäärän ollessa koko 2000-luvun ajan yli 40 000. Paikalla käyvän yleisön lisäksi moni tapahtuma on nykyisin vahvasti esillä myös sosiaalisessa mediassa, ja kilpailuja seurataan myös livestreamien kautta.
Onnistuneen tapahtuman takana on järjestävän tahon lisäksi joukko sponsoreita, joiden määrä kasvaa tapahtuman koon mukaan. Tapahtuman järjestäminen alkaa suunnittelulla ja sitä helpottaa, kun joku on mukana antamassa taloudellista turvaa tapahtuman toteuttamiseen. Suoran rahallisen tuen lisäksi tapahtumasponsoroinnin menetelmiä ovat palveluiden tai tuotteiden lahjoittaminen tapahtumaan esimerkiksi palkintoina tai ratsastuskilpailuissa esteinä, tai panostusta median kautta markkinointiin.
Kolme askelta sponsorihankintaa varten
Verkostoituminen samanmielisten yritysten kanssa luo valmiita suhteita, ja ne voivat poikia yhteistyökumppaneita tapahtuman järjestämiseen. Toinen tapa löytää sponsoreita on tutkia samankaltaisia tapahtumia ja niiden sponsoreita. Niistä voi löytää sponsoroivia yrityksiä, jotka tekevät mielellään uusia sponsorointiyhteistöitä tapahtumiin.
Kun potentiaalinen sponsori on tiedossa, otetaan yhteys yritykseen ja siihen tahoon, joka hoitaa sponsoriyhteistyötä. Yleensä yhteistyöstä vastaa yrityksen markkinointipuolen edustaja.
Yhteydenoton tuottaessa vihreää valoa lähetetään yritykselle tarjous. Tarjouksesta on käytävä ilmi, mikä tapahtuma on kyseessä, ajankohta, minkälaista yhteistyötä toivotaan, osanottajien ja yleisön odotettu määrä, mahdolliset sosiaalisen median kanavat seuraajalukumäärineen, ja tietenkin, minkälaista hyötyä tapahtuma tuo itse sponsorille.
Sponsorina Nutrolin
Pääsimme haastattelemaan Nutrolin-tuotteiden markkinointi- ja PR-vastaavaa Erja Anderssonia tapahtumasponsorointiin liittyen. Nutrolin on suomalaisen perheyrityksen Olini Oy:n kehittämä tuoteperhe. Nutrolin valmistaa erilaisia ravintoöljyjä koirille, kissoille sekä hevosille. Tuoteperheen pääkonttori sijaitsee Saukkolassa, ja Nutrolin-tehdas lyhyen matkan päässä Somerolla.
Nutrolin tekee sponsoriyhteistyötä koira- ja hevosharrastajien ja -ammattilaisten kanssa. Sponsoroitavat toimivat Nutrolinin brändilähettiläinä, ja yhteistyötä on monessa tapauksessa tehty jo vuosien ajan, aivan yrityksen alkuajoista saakka. Nutrolin on myös mukana tukemassa erilaisia tapahtumia ympäri vuoden.
Sponsoroitavana eri kokoisia tapahtumia
Nutrolin sponsoroi eniten koiriin liittyviä tapahtumia, kuten koiranäyttelyitä ja agilitykilpailuja, mutta myös paljon erityyppisiä hevostapahtumia. Erja Andersson kertoo, että tapahtumien koolla ei ole suurta merkitystä sponsoroinnin kannalta, vaan sponsoroitavat kohteet valitaan aina tilanteen mukaan. Koirien Match Show-näyttelyihin Nutrolin ei lähde mukaan, sillä niitä on yksinkertaisesti liian paljon, lukuunottamatta joitakin hyväntekeväisyyteen liittyviä poikkeustapauksia.
Hevostapahtumia on Nutrolinilla Anderssonin mukaan sponsoroitu laidasta laitaan, aina pienemmistä aluekilpailuista aina esimerkiksi Powerparkin kansallisiin estekilpailuihin saakka. Perinteisten lajien eli koulu-, kenttä- ja esteratsastuksen lisäksi on sponsoroitu mm. islanninhevosiin liittyviä tapahtumia ja suomenhevosten shownäyttelyä. Andersson kertoo, että Nutrolin oli mukana myös Haminassa järjestetyssä suuressa Hevoset Bastionissa-tapahtumassa.
Tapahtumia tuetaan Nutrolinin puolelta yleisimmin esinepalkinnoilla, suuremmissa tapahtumissa myös rahapalkinnoin. Lahjoitettavien palkintojen määrä riippuu tapahtuman osallistujamäärästä, ja tapahtumajärjestäjät pyytävät yleensä itse palkintoja.

Anderssonin mukaan yleisimmin tapahtumasponsorointi järjestyy niin, että tapahtuman järjestäjä ottaa itse yhteyttä Nutroliniin ja pyytää sponsoroimaan tapahtumaa. Nutrolinin verkkosivuilla onkin valmiina lomake tätä varten, ja runsaasti tietoa sponsoroinnista. Toisinaan myös Nutrolinin puolelta saatetaan ottaa ensin yhteyttä tapahtumajärjestäjään.
Tapahtumasponsoroinnin hyödyt yritykselle
Sponsorointi on aina yhteistyötä yrityksen ja sponsoroitavan välillä, josta molemmat hyötyvät. Sponsoroinnin tavoitteena on Nutrolinille kasvattaa myyntiä, saada uusia asiakkaita, jakaa tietoa yrityksestä sekä kasvattaa Nutrolin-brändiä. Sponsoroitaviin tapahtumiin ei ole vaatimuksia esimerkiksi osallistujamäärän suhteen, aina mennään tilanteen mukaan ja mahdollinen sponsorointi riippuu tapahtumasta itsestään.
Sponsorointia vastaan Nutrolin toivoo Anderssonin mukaan mahdollisimman laajaa näkyvyyttä. Helpointa tämä näkyvyys on toteuttaa sosiaalisen median kanavilla. Sponsoroitavan tapahtuman tai sen järjestäjän sosiaalisen median kanavilla voidaan vaikkapa julkaista kuvia, jossa näkyy Nutrolinin omia esteitä, kasseja tai tuotteita. Tapahtumien livelähetyksissä on myös ollut mukana Nutrolinin mainosvideoita. Andersson kertoo vielä, että ensi vuodelle on suunnitteilla suurempiin tapahtumiin enemmän pysyviä mainosbannereita.
Tekijät: Iida Nuorgam, Elina Riskilä, Milka Saarenpää
Lähteet:
Erja Andersson
https://www.nutrolin.fi/
https://helsinkihorseshow.fi/en/event-information/historia/
https://billetto.fi/blog/
https://www.kuninkuusravit.fi/
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/146749/Salla_Pirhonen.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Kuvat: (c) Maisa Hyttinen