Tutkimustyö Lepaan kerrosviljelykontissa muistuttaa suurta avaruusseikkailua

0

“Työnsin pääni sekaan kuin innokas seikkailija konsanaan; ilman kokemusta ja tietoa siitä mikä minua odotti. Ajattelin, että mikäpä ettei! Kuuhun en voi matkustaa, mutta voin auttaa tutkimuksessa, joka muistuttaa avaruusseikkailua”.

Olen kolmannen vuoden opiskelija, viittä vaille valmis puutarhatuotannon hortonomi. Sain tilaisuuden työskennellä opiskelija-assistenttina VETREÄ-hankkeessa keväällä 2021. VETREÄ-hankkeessa tutkitaan kaupalliseen kerrosviljelyyn soveltuvia alihyödynnettyjä kasveja ja niiden terveysvaikutteisten yhdisteiden tuottoa eri kasvuolosuhteissa. VETREÄ-hankkeen tuloksia hyödynnetään Arvoliike-hankkeessa, jossa selvitetään kerrosviljelyliiketoiminnan edellytyksiä maaseudun elinkeinona.

Hankkeessa työskennellessäni sain valtakunnakseni Lepaan kerrosviljelykontin. Kontin tekniikka on pitkälti samankaltaista kuin nykyaikaisissa kasvihuoneissa; valaistus on LED-tekniikkaa ja kasvuolosuhteita ohjataan tietotekniikalla. Kontin ilmastoa ja kastelua säädetään hallintajärjestelmällä ja kasvien kastelu tapahtuu vuoksiluode-menetelmällä viljelyhyllyille. Kontin suunnittelussa on huomioitu myös ympäristöä säästävät näkökulmat.

Ensimmäiseksi työtehtäväkseni siunaantui esikokeen perustaminen, jossa kokeilin muutaman valitun kasvilajin viljelyä kerrosviljelykontissa. Nämä kasvit kirjorevonhäntä (Amaranthus tricolor ´Early´), tarhaportulakka (Portulaca oleracea subsp. sativa), vihannessinappi (Brassica rapa Perviridis-Ryhmä) ja sareptansinappi (Brassica juncea)) valittiin VETREÄ-hankkeessa aiemmin tehdyn kirjallisuusselvityksen perusteella. Oli haastavaa löytää kyseisille kasveille viljelyohjeita, joten tiedonmurusten avulla yritin suunnitella kasveille otolliset kasvuolosuhteet. Eikä yritykseni kovin mönkään mennyt, sillä esikoe saatiin päätökseen aikataulun mukaisesti ja heti perään järjestettiin varsinainen koe kasvatuskisan pikajuoksijoille – Brassicaceae-suvun sinapeille.

Viljelykokeen hoitamisen lisäksi pääsin järjestämään kasvien ”maistelutilaisuuden”, virallisesti sanoen aistinvaraisen arvioinnin, jossa vapaaehtoiset osallistujat pääsivät tutustumaan vihannes-ja sareptansinapin makuihin. Osallistujat täyttivät arviointilomakkeet, joiden tuloksia analysoin opinnäytetyössäni.

“Itseäni kutkutti ajatus siitä, että konttiviljely voisi toimia alustavana konseptina tekniikalle, jota ihmiskunta tarvitsee tuottaakseen ravintoa Maan ulkopuolella. Ehkäpä kansainvälisellä avaruusasemalla viljellään tulevaisuudessa salaattia!”

“Kasvien kasvun seuraaminen on palkitsevaa puutarhurille, mutta harvoin pääsee kokemaan, mitä mieltä joukko ihmisiä on kasvattamiesi kasvien mausta. Miten hauskaa!”

Kirjoittaja
Miia Tuori

Leave A Reply