Matkoilla pyöräilyä ja pyörällä matkailua

0

Pyöräily voi olla monella tapaa osa matkailua. Jotkut matkailevat kohteesta toiseen pyöräillen. Yhä useammat pyöräilevät matkoillaan maastossa sähköpyörillä tai kiertelevät kaupungeissa kaupunkipyörillä. Pyörämatkailun suosio on lisääntynyt viime vuosina ja kulunut kesä osoitti pyörämatkailun mahdollisuuksia erityisesti Lapin matkailukeskuksissa. 

Pyörämatkailu elää vanhaa nousukautta Rambollin mukaan Suomessa, Euroopassa ja maailmanlaajusesti. Pyöräilyn liiketoimintapotentiaali tuli kesän aikana hyvin konkreettisesti esille. 4.9.2020 pidettiin maastopyöräilyn & pyörämatkailun verkkoseminaari, jossa kuultiin muun muassa Ylläksen, Levin, Saariselän ja Rukan kehityskuvioista. Mennyt kesä oli pyöräilyn kannalta huikea ja toi paljon uusia asiakkaita. Kaikki vuokrapyörät olivat käytössä lähes jatkuvasti. Kehitteillä on uusia reittejä, eri tasoisia mäkiä alamäkipyöräilyyn ja hissipyöräilyyn, BikePark -kuvioita, opasteita ja ympärivuotisia pyöräily-ystävällisiä palveluita (mm. vuokraus, opastetut retket ja koulutus).  Käynnissä on laajoja suunnittelu- ja investointihankkeita yhdessä kuntien kanssa maakuntien rahoituksella. Esimerkiksi Rukalla hankkeiden budjetti on lähes 1 000 000 €. Rahoitusta hankkeisiin on saatu EAKR – ja Maaseuturahastoista.

Jyväskylän kaupungilla on käynnissä laaja maastopyöräilyn reittikehityshanke, jota on tarkoitus laajentaa jatkossa myös ympäröiviin kuntiin. Oulussa rakennetaan parhaillaan Kaakkurin Liikuntamaahan pyöräilymäkeä reitteineen. Uudellemaalle ja Kymenlaaksoon on haettu rahoitusta 250 km ’bike packing’ -reitille. Lappiin suunnitellaan 1 500 km Artic Bike Packing -reittiä Suomen Pyöräilykuntien verkoston hankkeessa. Ympäri Suomen on useita hankkeita, joissa kehitetään ja rakennetaan reittejä, tuotteistetaan palveluita ja valmistaudutaan markkinoimaan pyörämatkailua niin kotimaisille kuin ulkomaisillekin matkailijoille. 

Vaan jotain puuttuu? Selkeä ja käyttäjäystävällinen verkkopalvelu, josta saisi tietoa näistä kaikista palveluista. Nykyisin tieto eri pyöräilyreiteistä ja palveluista on hajallaan ympäri erilaisia sivustoja, ja on sattumanvaraista löytääkö matkailija ne. Tilanne on samanlainen kuin Uudessa-Seelannissa vuonna 2009, jonka jälkeen Uuteen-Seelantiin on suunniteltu, rakennettu ja merkitty maastoon yli 2 500 km pyöräilyreitistö. Reittien ja palveluiden tiedot on kattavasti koottu NZ Cycle Trail -sivustolle, karttoihin ja esitteisiin. Laajassa sidosryhmäyhteistyössä olivat mukana kauppa-, teollisuus- ja liikenneministeriöt, suojelijana pääministeri. Kehitystyö Uudessa-Seelannissa jatkuu maaseutureittien “heartland rides” parissa. Koronan aikana maassa saatiin nopeasti parannettua pyöräilyinfraa “pop up” -pyöräilykaistojen avulla. Hienoja konkreettisia tuloksia ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia on saatu aikaan kautta koko maan. Meillä on paljon opittavaa kiwien toimintamalleista.

Vuoden 2019 eduskunnan lisäbudjettirahoituksella vuonna 2020 kesällä perustettu Pyörämatkailukeskus koostaa jatkossa yhteen Suomen erilaisia pyörämatkailun kuvioita, reittejä ja palveluita. Ylläksen seminaarissa elokuussa Pyörämatkailukeskuksessa aloittanut Jari Kaaja painotti puheessaan avoimuutta ja yhteistyötä sekä tarvetta nostaa jo olemassa olevia palveluita ja reittejä esille paremmin. Nykyään tarjontaa kehitetään yhä enemmän, mutta sen löytäminen pyöräilijöille on edelleen valitettavan hankalaa, koska yhteistä tapaa koota ja jakaa tietoa pyöräilyn retiteistä, palveluista ja tapahtumista ei edelleenkään ole. Visit Finland on tehnyt kehitystyötä digitaalisen hubin parissa ja sitä toivottavasti päästään hyödyntämään myös pyörämatkailussa.

Hämeenlinnalaisessa Matin ja Maijan majatalossa on kesän aikana käynyt monenlaisia pyöräileviä asiakkaita. Osa on saapunut paikalle pyöräillen maantiepyörillä, osa retkeillen. Maastopyörät ovat myös kulkeneet asiakkaiden mukana auton perässä ja vierailun aikana on käyty polkemassa reitit Aulangolla ja hienot harjupolut Ahvenistolta Tenholan linnavuorelle tai Kalpalinnaan. Osa asiakkaista on lepposasti kierrellyt kaupungin lähikohteita majatalon “vintage” lainapyörillä. Palaute on ollut hyvää, ja kauniit maisemat ovat saaneet kehuja. Merkittyjä reittejä ja esitteitä kysellään.

Pyörämatkailu on myös lähimatkailua. Hämeenlinnassa on tarjolla taidepyöräilyreitti, jonka voi käydä ajamassa itselleen mieluisaan aikaan. Nyt viikonloppuna 12.-13.9. voi käydä pyöräillen tutustumassa vaikka Konstrundan -taidekierroksen kohteisiin. Pyöräillen lähiympäristöt tarjoavat elämyksellisiä ympärivuotisia pyöräilymahdollisuuksia kaikille.

Uuden liikennelain mukaisia opasteita on asennettu kesällä 2020 kaupunkeihin ja ensimmäinen valtakunnallinen pyöräilyreitti on merkitty Helsingistä Turkuun. Turun seudulla on merkitty seudullisia pyöräilyreittejä erillisessä hankkeessa. Toivottavasti  Suomen pyörämatkailun kehitys pääsee pian entistäkin parempaan nosteeseen. 

Pyörä nojaa katuvaloon leveän hiekkatien varrella, jossa ainoastaan pyöräily sallittu
Pyöräily sallittu. Kuva: Petri Takala.

 

Valkoisella isolla paperilla paljon eri värisiä post it- lappuja, joissa pyöräimatkailun kehittämiseen liittyviä tekstejä
Pyörämatkailun kehittämisessä on paljon mahdollisuuksia ja taivas rajana. Kuva: Minna Takala.

#Hämepyöräilyohjelma 
#pyöräilyviikko2020
#tawastcc 


Kuva Minna Takalasta

Minna Takala

Tawast Cycling Clubin puheenjohtaja ja Pyöräliiton perustajajäsen 

Leave A Reply