Yritysyhteistyöllä kohti tehokkaampaa ja kestävämpää tulevaisuutta

0

Oletko koskaan pohtinut, miten pienillä, mutta suunnitelmallisilla teoilla voi saavuttaa suuria muutoksia kiertotalouden edistämisessä? Forssalainen lasinjalostusyritys Tambest, jonka päätuotteita ovat erilaiset turvalasit ja muut korkean jalostusarvon tuotteet, on tästä hyvä esimerkki. Yhteistyö Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) kanssa on tuonut uusia mahdollisuuksia kehittää toimintaa, vähentää hävikkiä ja kasvattaa vastuullisuutta samalla tarjoten opiskelijoille arvokkaita oppimiskokemuksia aidosta työelämästä. Konkreettiset projektit, kuten materiaalikatselmukset, Lean-menetelmiin liittyvät kehityshankkeet ja opiskelijatyöt, ovat tuoneet yritykselle käytännön hyötyjä ja opiskelijoille kosketuksen työelämän todellisuuteen.

Materiaalivirtojen tehostamista ja datan analysointia OPTIMA-hankkeessa

Yhteistyö käynnistyi keväällä 2023 Forssan Yrityskehityksen avulla. Yhteistyön puitteissa HAMKin asiantuntijat vierailivat Tambestin tuotantotiloissa osana OPTIMA-hanketta. Hankkeen tavoitteena oli analysoida yrityksen materiaalivirtoja, tunnistaa hukkaa ja löytää keinoja vähentää sitä.

Materiaalikatselmus on käytännönläheinen työkalu, jolla yritys voi tehostaa tuotantoaan. Sen avulla selvitetään, missä prosessin vaiheissa syntyy eniten hukkaa, mitä se maksaa ja mitä toimenpiteitä voidaan tehdä tilanteen parantamiseksi. (Motiva, 2024)

HAMKin asiantuntijat ja Tambestin avainhenkilöt loivat kokonaisvaltaisen kuvan tuotantoprosessin haasteista ja mahdollisuuksista. Myös nykyaikaiset data-analytiikan työkalut nousivat tärkeään rooliin materiaalivirtojen tarkastelussa. Esimerkiksi hävikin määrää, syitä ja kustannusvaikutuksia analysoitiin datan avulla. Näiden havaintojen pohjalta kehitettiin suosituksia, jotka auttavat Tambestia ohjaamaan toimintaansa yhä tehokkaampaan ja kestävämpään suuntaan.

Data-analytiikan avulla löydetyt tärkeimmät kehityskohteet sisälsivät seuraavat asiat:

  • Prosessikohtainen hävikki: Data paljastaa, missä tuotantoprosessin vaiheissa syntyy eniten hukkaa.
  • Kustannusvaikutukset: Mitkä kehitystoimenpiteet ovat taloudellisesti merkittävimpiä?
  • Kausivaihtelut: Miten toimintoja voidaan sopeuttaa vuoden eri ajanjaksoihin?

Materiaalikatselmus antoi yritykselle tiedolla johtamisen työkaluja jatkuvaan kehittämiseen ja avasi ovia uudenlaisiin toimintamalleihin. 

Opiskelijaprojektit oppimisen ja kehittämisen tukena

HAMKin toiminnassa opiskelijaprojektit ovat tärkeä osa oppimista. Ne tarjoavat opiskelijoille mahdollisuuden päästä aitojen työelämän haasteiden äärelle, oppia tiimityötä ja vahvistaa asiakaskohtaamisen taitoja. Yrityksille ne tuovat puolestaan uusia ideoita ja konkreettisia kehitysehdotuksia.

Keväällä 2025 ensimmäisen vuoden tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat ja kiertotalouden insinööriopiskelijat tutustuvat Tambestin tuotantoprosesseihin ja sen sivuvirtoihin. Projektin tavoitteena on selvittää, miten yrityksen tuotannossa syntyviä sivuvirtoja voitaisiin hyödyntää entistä tehokkaammin esimerkiksi uusien tuotteiden tai palveluiden muodossa. Materiaalivirralla tarkoitetaan tuotannossa käytettyjen materiaalien tai tuotteiden kuljettamista ja säilyttämistä. Valmistusprosessissa syntyviä sivutuotteita, kuten leikkuussa muodostuvaa lasihävikkiä tai pesuvettä, kutsutaan sivuvirroiksi, jotka kannattaa myös hyödyntää uudelleen.

Projektin alkuvaiheessa opiskelijat perehtyvät Tambestin toimintaan yrityksen verkkosivujen ja yritysvierailun kautta. Tämän pohjalta he laativat arvoketjukaavion tuotantoprosessista ja ideoivat, miten sivuvirtoja voisi käyttää hyväksi. Lisäksi opiskelijat tarkastelevat Forssan alueen muita yrityksiä ja miettivät, miten niiden ja Tambestin välille voisi syntyä teollisia symbiooseja.

Projektin loppuhuipentumana opiskelijat esittelevät työnsä Tambestin edustajille. Tämä on tärkeä oppimiskokemus, joka antaa opiskelijoille mahdollisuuden harjoitella esiintymistaitoja ja saada suoraa palautetta aidolta asiakkaalta.

Lean-menetelmät apuna kehityksessä

Yhteistyö ulottuu myös syvemmälle opiskelijoiden erikoistumisopintoihin. Lean-menetelmien soveltaminen on yksi opiskelijoiden valittavissa olevista suuntautumisvaihtoehdoista. Lean on johtamisfilosofia, jonka tavoitteena on turhan työn eli tuottamattoman toiminnan poistaminen. Leanilla pyritään parantamaan muun muassa asiakastyytyväisyyttä, laatua sekä lyhentämään tuotannon läpimenoaikoja ja kustannuksia.

Tambestille löydettiin sopiva opiskelija toteuttamaan opinnäytetyö, joka keskittyy lasinjalostuksen kehittämiseen Lean-menetelmien avulla. Opiskelija on perehdyttänyt yrityksen työntekijöitä Leaniin ja kartoittanut yrityksen toimintaprosesseja, ja hän toteuttaa työympäristöön liittyvää toimivuuden parantamista Leanin 5S-menetelmällä.

Konkreettisia tuloksia ja inspiraatiota tulevaisuuteen

HAMKin ja Tambestin yhteistyö on tuottanut merkittäviä tuloksia, jotka hyödyttävät molempia osapuolia. Yhteistyön kautta opiskelijat ovat voineet soveltaa oppimaansa käytännössä, saaneet kosketuksen työelämään ja päässeet verkostoitumaan. Samalla Tambest on saanut käyttöönsä tuoreita näkökulmia ja konkreettisia työkaluja tuotantonsa kehittämiseen.

Kuten Tambest Oy:n toimitusjohtaja Joni Kaski tiivistää:
”Yritysten tulisi nähdä yhteistyö osana oman liiketoiminnan kehittämistä. Oppilaitosyhteistyö tuo innovaatioita, tuoretta osaamista ja auttaa myös tulevaisuuden osaajien rekrytoinnissa. Yritysten tulisi myös huomioida yhteiskuntavastuunsa. Vahva suositus, me aiomme jatkaa yhteistyötä.”

HAMK jatkaa innolla yritysyhteistyötä. On inspiroivaa nähdä, miten tämänkaltaiset kumppanuudet voivat luoda kestävää kasvua ja tarjota uusia mahdollisuuksia – ei vain yrityksille, vaan myös tulevaisuuden osaajille. Yhdessä olemme vahvempia ja valmiimpia kohtaamaan tulevaisuuden haasteet!


Kirjoittajat:

Johanna Salmia, lehtori, HAMK / Tieto- ja viestintätekniikka, kiertotalous sekä ICT, Circular Economy
Antti Äikäs, projekti-insinööri, HAMK / Tieto- ja viestintätekniikka, kiertotalous sekä ICT, Circular Economy

Lähteet:

Motiva Oy. (2024). Materiaalikatselmukset. Haettu 15.10 osoitteesta https://www.motiva.fi/ratkaisut/materiaalitehokkuus/materiaalikatselmukset

 

Comments are closed.