Hämeen ammattikorkeakoulussa (HAMK) toteutetaan jatkuvana teemana yritysyhteistyötä. Yritys tuo opiskelijoille oikean työelämän haasteen, josta muovataan projekti opiskelijoille ratkottavaksi. Projekti kestää pääsääntöisesti 8 viikkoa eli yhden moduulin (kurssijakson) verran. Projektin aikana hyötyy, oppii ja kehittyy sekä yritys että opiskelija, eli lopputuloksena on win-win-tilanne: opiskelijat pääsevät testaamaan ja soveltamaan osaamistaan aidossa työelämän kontekstissa samalla kun yritykset saavat käyttöönsä tuoreen ja monialaisen näkökulman ongelmanratkaisuun.
Yritysyhteistyö HAMKissa ulottuu monipuolisesti eri teknologian ja liiketoiminnan osa-alueille. Innovatiiviset teemat, kuten data-analytiikka, digitalisaatio, arvoketjut, IoT ja 3D-mallinnus ja -tulostus, muodostavat kehitysalustat, joissa opiskelijat ja yritykset yhdessä ratkovat tulevaisuuden haasteita.
Markus Salomaa (Brotherfly Oy) on erinomainen esimerkki 3D-mallintamisen ja -tulostamisen yhteistyöstä oman tarinansa ja projektin kautta. Markus (kuva 1) on kokenut yrittäjä ja CAD-suunnittelun ammattilainen, ja hän on tehnyt pitkän uran yritysmaailmassa. Hänen tarinansa on täynnä oppimiskokemuksia yrittäjyydestä, teknologian kehityksestä ja jatkuvasta ammatillisesta kasvusta. Markuksen erikoisosaamiseensa kuuluu ilmanvaihtokoneiden sovittimien suunnittelu vanhoihin taloihin. Sovittimien suunnittelussa on otettava huomioon muun muassa koneiden erilaiset mitat ja putkien sijoittelu, jotta ne sopivat yhteen olemassa olevan putkiston kanssa.

Markus kävi luennoimassa opiskelijoille yrityksensä perustamisesta, kasvusta ja myynnistä, johon kuului mukaan myös haasteet ja oppimiskokemukset matkan varrella. Hän korosti, että yrityksen perustaminen ja kasvattaminen vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja valmiutta kohdata haasteita. Puheissaan hän toi esiin jatkuvan oppimisen merkitystä ja sitä, miten erilaiset työkokemukset ovat muovanneet hänen uraansa. Jokainen työkokemus on tarjonnut hänelle uusia taitoja ja näkemyksiä, jotka ovat olleet arvokkaita hänen ammatillisessa kasvussaan.
Opiskelijat arvostavat yritysyhteistyöllä tehtäviä projekteja
Yhteistyössä HAMK ja Markus starttasivat mielenkiintoisen projektin, jossa opiskelijatiimit saivat haasteen suunnitella ja kehittää aiemmin mainittuja ilmanvaihtojärjestelmän sovittimia. Tarkoituksena oli kehittää erilaisia teknisiä adapteriratkaisuja vanhojen talojen ilmanvaihtokoneiden päivittämiseen. Tärkeää oli miettiä myös kustannustehokkuutta niin että ne ovat houkuttelevia myös asiakkaille.
Yksi innovatiivisimmista ratkaisuista oli kerrosmainen toteutus (kuva 2), jossa on mahdollista käyttää erimuotoisia adaptereita putkineen. Idea oli Markuksen mielestä loistava.

Opiskelijoille aito työelämän haaste tuottaa tärkeää oppia. Teoreettista tiedon soveltamista voidaan hyödyntää käytännössä ja ratkaista konkreettisesti oikeita työelämän ongelmia. Työelämän haasteet tuovat opiskelijoille myös tärkeää ymmärrystä käytännön suunnittelun monimutkaisuudesta sekä iteroinnin merkityksestä. Ohessa lainauksia 3D-projektihaasteeseen osallistuneilta opiskelijoilta:
“The Project that we completed recently was a wonderful and skills learning journey. It was interesting because we were working on a real-world project for a company creating a solution for a problem they were facing” -Sujal Aryal
“The work-life orientated project was very meaningful, and I got a sense of achievement by applying the theoretical knowledge. Through the project, I realized that when designing in practice, I need to consider more details and make repeated revisions and attempts to complete a project successfully.”
-Yujie Li
Yrittäjä Markukselta jäi positiiviset kokemukset yhteistyöstä. Opiskelijoiden tuoreet näkökulmat, ideat ja innovatiivinen lähestymistapa toivat ilmanvaihtokoneiden suunnitteluun uutta energiaa ja ratkaisumalleja, joita hän ei ollut itse tullut ajatelleeksi.
Tämä opiskelijoiden toteuttama projekti osoittaa, miten opiskelijoiden osaaminen ja yrityksen oikean työelämän haaste voi tuottaa uusia ratkaisuja ja vaihtoehtoja! Yhteistyöprojektit yritysten kanssa HAMKissa ovat erinomaisia, koska opiskelijat kokevat aitojen työelämän haasteiden ratkaisemisen innostavana oppimisen menetelmänä. Ratkaistavat työelämän haasteet tuovat tärkeää oppia ja kokemusta myös koulutuksen ja henkilökunnan suuntaan, ja koulutusta voidaan yhä paremmin kehittää vastaamaan työelämässä vaadittavia konkreettisia taitoja ja osaamista.
Kirjoittaja:
Antti Äikäs, projekti-insinööri, HAMK / Tieto- ja viestintätekniikka, kiertotalous sekä ICT, Circular Economy