Elintarvikealalla syntyy huomattavia määriä tuotannon sivuvirtoja, jotka jäävät tällä hetkellä hyödyntämättä vajaasti tai kokonaan. Hyödyntämättömät sivuvirrat tarjoavat merkittäviä mahdollisuuksia uusille innovaatioille ja kiertotalouden edistämiselle. Juoma- ja vilja-alan sivuvirtoja on jo kartoitettu aiemmin, mutta nyt huomio on siirtynyt erityisesti sivuvirroista saataviin korkean jalostusasteen osa-, arvo- ja tuotekomponentteihin.
Kiertotalouden osaamisen siirtäminen yrityksiin ja sidosryhmiin on ratkaisevan tärkeää sen toteutumisen ja uusien innovaatioiden syntymisen kannalta. Tämä ei rajoitu teoreettisen tiedon jakamiseen, vaan konkreettiseen käytännön sovellusten jalkauttamiseen, jotka muuttavat sivuvirrat hukkapotentiaalista arvokkaiksi resursseiksi. Tuotekehitys näyttelee keskeistä roolia tässä prosessissa, sillä jo suunnittelun alkuvaiheessa luodaan perustat kiertotalouden mukaisille ratkaisuille ja kannattaville liiketoimintamalleille, jotka vastaavat sekä ympäristön että markkinoiden vaatimuksiin.
HÄMILIS: Hävikki minimiin, lisäarvo maksimiin -hankkeessa olemme syventyneet näihin teemoihin. Osallistuimme hankkeen osatoteuttajan, Hämeen ammatti-instituutin, ja Hämeen liiton Häme Goes into Ecosystems -hankkeen järjestämään työpajapäivään, jossa osallistujat pääsivät valmistamaan kermajäätelöä Sairion opetusmeijerissä. Jäätelöiden reseptiikkaan käytettiin tilaviinin valmistuksessa ylijäänyttä marja- ja omenapuristusjätettä, joka muuten päätyisi jätteeksi. Tämä uusi herkullinen jäätelö oli hyvä esimerkki siitä, että miten konkreettisen käytännönkokeilun kautta voidaan löytää uusia herkullisia makuelämyksiä.
Innovoi uusi tuote -työpaja
HÄMILIS-hankkeen henkilöstö järjesti Innovoi uusi tuote -työpajan jäätelönvalmistuksen yhteydessä, ja he tarjosivat osallistujille perustaitoja tuotekehityksestä ja sen soveltamisesta erityisesti sivuvirtoihin. Työpajan tavoitteena oli tarjota osallistujille käytännön työkaluja ja inspiraatiota sivuvirtojen jalostamiseen innovatiivisiksi tuotteiksi. Päivän aikana syvennyttiin myös ajankohtaisiin elintarvikealan trendeihin ja innovaatioihin, ja ohjelmassa keskityttiin erityisesti juoma- ja vilja-alan sivuvirtojen hyödyntämiseen.
Oivallukset tuotekehitysprosessissa niin markkina-analyysin kuin kuluttajien tarpeiden ymmärryksen lisäämisessä toivat esille tärkeitä lähtökohtia, jotka ovat tunnistettava tuotteiden kysyntää pohdittaessa.
Työpajassa käsiteltiin kattavasti elintarvikealan sivuvirtojen hyödyntämiseen liittyviä haasteita. Esille nousseet haasteet koskivat muun muassa logistiikkaa, teknologian ja teknologiaosaamisen puutteita, tietoisuuden vähäisyyttä sekä laadukkaiden ja turvallisten elintarvikkeiden varmistamista. Haasteiden tunnistaminen on tärkeä osa tuotekehitysprosessia, sillä ilman niiden ymmärtämistä on vaikeaa kehittää toimiva ja maukkaita uusia makuelämyksiä.
Työpajan huipennuksena osallistujat ideoivat uusia tuotteita ja tuotekonsepteja, keskittyen erityisesti juoma- ja vilja-alan sivuvirtojen hyödyntämiseen. He kehittivät innovatiivisia ratkaisuja, kuten välipalatuotteita, juomia ja jälkiruokia, jotka voivat toimia pohjana tuleville kaupallisille sovelluksille. Esimerkkeinä mainittiin omenamehupohjaiset juomat, omenan kuorista valmistetut välipalat ja uudentyyppiset makeiset. Työpaja tarjosi ainutlaatuisen tilaisuuden testata kuluttajien kiinnostusta ja kerätä arvokasta palautetta näille konsepteille.
Juoma- ja vilja-alan sivuvirtojen hyödyntämisen potentiaalin selvittäminen jatkuu
Päivän aikana yhdistettiin teoria, innovointi ja käytäntö, mikä loi hedelmällisen pohjan uusille ideoille. Konkreettinen tekeminen ja innovaatioiden kehittäminen yhdessä sidosryhmien kanssa korosti, kuinka tärkeää on kytkeä teoria käytännön toteutukseen.
Tapahtumalla on monia etenemismahdollisuuksia, ja oikein hyödynnettynä se voi luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia alan toimijoille tai vähintäänkin edistää yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Innovatiivisten ratkaisujen kehittäminen edellyttää monialaista ja poikkitieteellistä yhteistyötä, jossa yhdistyvät tutkimus, tuotekehitys ja markkinatutkimus.
Sivuvirtojen hyödyntäminen ei ole pelkästään ympäristön kannalta tärkeää, vaan se avaa myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille.
Kirjoittaja
Sara Syvälahti, projektikoordinaattori, HAMK Bio tutkimusyksikkö