Miltä kuulostaisi viettää puoli vuotta Alppien juurella tai historiallisessa eurooppalaisessa kaupungissa? Opiskeluaika antaa erinomaisen mahdollisuuden kerryttää uusia kokemuksia ja kansainvälisiä taitoja.
Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) strategiaan kuuluu vahvasti kansainvälistyminen. Opiskelijoilla on monia mahdollisuuksia kehittää kansainvälisyystaitojaan, ja yksi vaikuttavimmista keinoista on kansainvälinen opiskelijavaihto. Vaihtojaksot voivat kestää aina lyhyistä viiden päivän intensiivikursseista koko lukuvuoteen, ja ne voivat sisältää opiskelua ulkomaisessa korkeakoulussa tai opintoihin liittyvää työharjoittelua.
Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa 18.3.2024 kerrottiin, että Helsingin yliopiston kansainväliseen vaihtoon lähtevien opiskelijoiden määrä on puolittunut noin kymmenessä vuodessa. Opiskelijavaihtojen vähenemisellä voi olla monia kielteisiä vaikutuksia, kuten kansainvälisen osaamisen heikentyminen, suvaitsevaisuuden väheneminen sekä opiskelijoiden henkilökohtaisten kehittymismahdollisuuksien kaventuminen. Vaikka suomalaisten korkeakoulujen vaihtoluvut ovat laskeneet, HAMKin kansainväliseen opiskelijavaihtoon lähtevien määrä ei seuraa tätä suuntausta. Kun kansallisesti tuskaillaan valitettavan hitaasti kehittyviä vaihtolukuja, HAMKista vaihtoon lähtevien opiskelijoiden määrä on ilahduttavassa nousussa. Vuonna 2023 HAMKista lähetettiin vaihtoon 304 opiskelijaa, ja marraskuuhun 2024 mennessä 300 opiskelijaa on jo lähtenyt kerryttämään kansainvälisyysosaamistaan.
Kansainvälinen vaihtojakso voi olla opiskelijalle hyppy tuntemattomaan ja mukavuusalueen ulkopuolelle. Kun uskaltaa ottaa ensimmäisen askeleen ja sietää epävarmuutta, opiskelijat huomaavat usein, että vaihtojakson jälkeen viivan alle jää kuitenkin enemmän positiivisia kokemuksia. Matkustaminen todella avartaa: erilaisista kulttuureista oppiminen ja monikulttuurisessa ympäristössä toimiminen lisäävät avoimuutta ja suvaitsevaisuutta. Tämä kokemus kehittää myös viestintätaitoja, kun kulttuurien välisiä eroja tunnistetaan ja huomioidaan. Samalla kehittyy myös kielitaito.
Kun espanjalaisessa lähikaupassa asioidessa ei löydykään yhteistä kieltä, mutta ostosten teko onnistuu silti tai kun vieraassa kaupungissa navigointi tuottaa hankaluuksia, mutta määränpää löytyy, voi opiskelija helpottuneena huokaista ”kyllähän minä selviän”. Vaikka opiskelijavaihto voi tuoda mukanaan monenlaisia haasteita, ne ovat osa oppimisprosessia. Vaihtojakso onkin monelle henkilökohtaisen kasvun aikaa. Itsevarmuus, sopeutumis- ja ongelmanratkaisukyky kehittyvät, kun opiskelijat ratkaisevat arjen haasteita uudessa ympäristössä. Nämä ominaisuudet ovat arvostettuja myös työmarkkinoilla, ja kansainvälinen kokemus onkin merkittävä etu CV:ssä.
Ei siis pidä unohtaa opiskelijavaihdon vaikutusta urakehitykseen. Kansainväliset verkostot, kielitaito sekä vaihtojaksolla hankittu kokemus ovat kilpailuetuja niin opiskelijalle kuin tulevalle työnantajalle. Parhaimmillaan vaihtojakso on seikkailu, jonka aikana kertyy arvokkaita muistoja ja osaamista, jopa elinikäisiä ystävyyssuhteita.
Kirjoittaja
Riikka Kekäläinen-Alkio, Kansainvälisten asioiden suunnittelija, Erasmus+-koordinaattori