Rahan lainaaminen ja korruptio rasittavat Kenian taloutta

0

Kenia lainaa rahaa maksaakseen velkojaan. ”Lainaa on niin paljon, että minun tyttärenikin maksaa sitä vielä aikuisena”, pohtii taloustilanteeseen turhautunut nuori taksikuski, jonka tytär on nelivuotias. Rahaa on lainattu paljon Kiinasta edellisen presidentin kaudella, ja Kiinasta lainarahaa on pyytänyt myös nykyinen presidentti, jotta voisi maksaa nyt lankeavat takaisinmaksut. Kiinasta rahaa on lainattu niin paljon, että yksittäisistä maista Kiina on Kenian suurin velkoja. 

Lainaa on otettu kiinalaisista pankeista, eikä näiden erityisesti odoteta olevan halukkaita neuvottelemaan lainajärjestelyistä. Tänä vuonna erääntyy suuria lainasummia. 

Lainarahaa on käytetty infrastruktuurin kehittämiseen. Suurin yksittäinen hanke on ollut rautatie Mombasasta länteen. Rautatien piti jatkua Ugandaan asti, mutta maa vetäytyi hankkeesta. Rahtiliikennettä rautatiellä on, mutta ei niin paljon kuin suunniteltiin ja toivottiin. Ainakaan vielä rautatie ei ole kannattava. 

Liikenteen joustavuus auttaa talouskasvua, mutta edelleen tieverkosto ja kulkuyhteydet ovat vahvasti taloutta rajoittavia. Kenian talous on kuitenkin kasvanut voimakkaasti. Vuonna 2021 kansantuotteen kasvuprosentti oli 7,5, sen jälkeen se on painunut noin viiden prosentin vuosikasvun tuntumaan. Yritysjohtajat odottavat talouskasvun pienentyvän edelleen tänä vuonna (Business Daily, 4.4.2024). 

Kansalaisille talouskasvu ei tunnu tuovan hyvinvointia. Kenian shillinki on menettänyt viime vuosien aikana liki kolmanneksen arvostaan. Hinnat nousevat kovaa vauhtia. 

Valtio yrittää kerätä tuloja talouden hoitamiseen verotuksen ja maksujen kautta. Uusia maksuja rahankeräyksen tapoja tulee kovaa vauhtia: aamulla herätessä voi olla uusi ennakoimaton vero voimassa. Rahan muuttuva arvo vaikuttaa myös yhteistyöhankkeisiimme, joiden rahoitus on sovittu vuosia etukäteen. 

Verojen ja maksujen määrästä valittavat kaikki. Kenialaisista palkansaajista 42 prosenttia ansaitsee kuukaudessa vähemmän kuin 50 000 shillinkiä (n. 350 e). Hallitus pohtiikin talouden elvyttämiseksi tuloveron alennusta (Business Daily, 4.4.2024). Alle 24 000 shillingin kuukausitulosta ei nyt makseta tuloveroa, 24 001–32 333 shillingin ansioista maksetaan 25 %ja 32 001–500 000 shillingin kuukausituloista 30 %.  

Asunnoista, myös vuokra-asunnosta, kenialaiset joutuvat nykyisellään maksamaan veroa. Palkasta peritään sosiaaliturvaan ja terveydenhuoltoon tietty prosenttiosuus. HAMKin koordinoiman AgriSCALE-hankkeen paikallinen koordinaattori, tiedekunnan dekaani sanoo, että palkasta yli puolet menee maksuihin. Maksut koskevat kaikkia, jotka ovat tulorekisterissä. Kaikkien pienituloisimmat eivät siellä ole. Dekaani rakentaa taloa lainarahalla, korko on nyt 17 prosenttia.  

Työttömyys kasvaa teollisuustuotannon supistumisen ja talouden sakkaamisen myötä. Valmistavalle teollisuudelle viime vuodet ovat olleet vaikeita; vanhoja perinteisiä yrityksiä on kaatunut joukoittain. Myös maatalouspohjaisilla yrityksillä on vaikeuksia. Sokeriteollisuus työllistää puoli miljoonaa kenialaista. Puuvillateollisuuden työllistävyys on painunut puolesta miljoonasta henkilöstä noin 20 000:een. Yritykset valittavat, että talouspolitiikka ja ilmapiiri eivät suosi yrittämistä. (The Standard, 4.4.2024) 

Nuoret (15–24 vuotiaat) ovat kolmannes työvoimasta, ja heidän työttömyysprosenttinsa on liki 70. Työmarkkinoille tulee vuosittain noin miljoona nuorta, jotka ovat joko jättäneet koulun kesken tai eivät ole missään vaiheessa ammatillisessa koulutuksessa olleetkaan. (Federation of Kenya Employers) 

Nuorten työllistyminen on entistä vaikeampaa. ”Yritykset eivät enää palkkaa kuukausipalkkaisia työntekijöitä. Otetaan lyhyillä sopimuksilla tekemään tietty homma”, kertoo nuori nainen, joka itse on juuri rohjennut aloittaa oman yrityksen. Kaikista vaikeuksistaan huolimatta Kenian pääkaupunki Nairobi on yksi startup-yritysten kehtoja Afrikassa. Yrittäjistä yhä useampi on nuori, koulutettu nainen 

Keniassa digitalisaatio on otettu vahvaksi työkaluksi yhteiskunnan ja talouselämän kehittämisessä. Hallitus tarjoaa yli 5 000:ta eri palvelua kansalaisille verkossa. Digitalisaatiolla halutaan lisätä tehokkuutta ja saavutettavuutta ja vähentää korruptiota. Autoileva ystävä ei kyllä tästä korruption vähenemisestä ole ihan vakuuttunut. Hänellä on menossa auton katsastaminen. Ennen sinne pääsemistä on täytettävä iso nippu papereita. Yhden paperin toimitusajaksi systeemi ilmoitti useita viikkoja. Ystävällinen virkailija vinkkasi, että hänellä on tuttu juuri tuossa nimenomaisessa virastossa. Muutamalla lauseella sovittiin, että noin 35 euron korvausta vastaan tässä vaiheessa tarvittu merkintä seuraavaan rekisteriin järjestyisi parissa päivässä.  

Korruptio on osa Kenian taloutta, eikä sitä katsota edes pahalla. ”Hölmönähän ihmiset niitä pitävät, jotka eivät käytä tilaisuutta hyväkseen.” Joissakin kulttuureissa väärinkäytöksien paljastuminen johtaa häpeään, jonka seurauksena virasta erotaan. Toisissa kulttuureissa eroamaan joudutaan syyllisyyden kautta. Afrikkalaiseen kulttuuriin kumpikaan näistä eroperusteista ei pure. Poliitikot saavat hämärille toimilleen hyvinkin helposti kansan hyväksynnän, eikä korruptiotuomio ole este ehdolle asettumiselle vaaleissa 

Korruptiolla on oma roolinsa talouden ongelmissa. Julkishallinnon hankkeissa rahaa häviää paljon. Yksi hankekumppaneistamme totesi Suomen vierailulla, että ”Suomessa tiet rakennetaan, kun siitä on tehty sopimus. Meillä rahat häviävät, ja jos tie rakennetaan, se tehdään ainakin kaikkein halvimmalla mahdollisella tavalla.” Rakennussektoria korruptoituneempana Keniassa pidetään ainoastaan poliisia. 

Ihmettelen kuinka kansalaiset ja etenkin nuoret sietävät tilannetta, jossa oman elämän rakentaminen on hyvin haastavaa. ”Puhe sosiaalisessa mediassa on muuttunut, ainakin vähän. Se mistä puhutaan ja miten puhutaan,” pohtii tuo nuori yrittäjäystäväni. Pinnalle ei ehkä näy mitään, mutta vähän avoimemmin ja suoremmin keskustellaan ja turhautumisen annetaan näkyä. 

Meidän yhteiskunnassamme vaalit ovat tärkeä paikka vaikuttaa, nostaa uusia vallanpitäjiä, ja luopua niistä, joihin emme ole olleet tyytyväisiä. Kenialainen ystäväni on kuitenkin kovin epäileväinen, näkyykö tuo somekeskustelun tuska heidän vaalituloksissaan. ”Poliitikot aistivat taitavasti sen, mitä kansalle on luvattava. Toinen asia on sitten se, mitä tehdään ja mikä lupauksista pidetään, kun valta on varmistettu.” Seuraavat vaalit Keniassa ovat vuonna 2027. Ensimmäiset ehdokkaat kisaan ovat jo ilmoittautuneet. 


Kirjoittaja

Eija Laitinen, tutkijayliopettaja, HAMK Bio -tutkimusyksikön Afrikka-tiimin vetäjä

Hämeen ammattikorkeakoulun Afrikka-toimenpideohjelma toteuttaa EU:n Afrikka-strategiaa. Yksi toimenpideohjelman monista tavoitteista on kasvattaa kulttuurista osaamista ja lisätä toimintaympäristön ymmärrystä verkostoon kuuluvista maista.

Leave A Reply