Räätälöi ristiinopiskelun avulla omannäköinen korkeakoulututkinto

0

Moni opiskelija pohtii opiskelun aikana, että hänen opiskelemansa tutkinto ei olekaan ihan sitä mitä oli ajatellut. Tehdäkö uusi tutkinto edellisen jatkoksi vai vaihtaako kokonaan toiseen tutkintoon? Hallitus on päättänyt keväällä 2024 käynnistää toimenpideohjelman koulutustason nostamiseksi ja korkeakoulutuksen kasautumisen vähentämiseksi. Toimenpideohjelman avulla pyritään vähentämään tarvetta päällekkäisten tutkintojen suorittamiselle. Mutta miten opiskelija voisi tehdä korkeakouluopinnoistaan juuri itselle sopivan?  

Ristiinopiskelu voi olla vastaus! Monipuolinen opintotarjonta kumppanikorkeakouluissa ja opiskelun joustavuus antaa uusia mahdollisuuksia. Tutkinto voi painottua omien kiinnostusten perusteella, ja opiskelija voi löytää uusia kiinnostuksen kohteita ja suunnata tutkintoa uratavoitteiden mukaan. Englanninkieliset opinnot voivat avata ovia kansainvälisille työmarkkinoille ja monikansallisiin yrityksiin. 

Mikä on ristiinopiskelu? 

Ristiinopiskelu tarkoittaa, että tutkinto-opiskelija suorittaa opintoja muista korkeakouluista oman koulutusohjelman ja korkeakoulun lisäksi. Jos opiskelet esimerkiksi Hämeen ammattikorkeakoulussa (HAMK), voit ottaa opintoja toisesta ammattikorkeakoulusta tai opiskella tutkintoosi yliopiston kursseja. 

Ristiinopiskelun avulla voi tutustua eri aloihin, tai saada laajemman näkökulman opiskeltavaan koulutusohjelmaan. Opiskelija voi valita vaikka sivuaineen tai profiloivia opintoja häntä kiinnostavasta aiheesta tai suorittaa vapaasti valittavia opintoja, joita omassa korkeakoulussa ei ole saatavilla. Samalla pääsee tutustumaan opiskelijoihin ja opettajiin eri korkeakouluissa. 

Monet korkeakoulut kuuluvat verkostoihin, joitten opinnoista voi valita maksuttomia opintojaksoja. Esimerkiksi Kivanet, Climate University, tai CampusOnline tarjoavat laajan valikoiman opintoja suomeksi ja englanniksi. Opintoja voi etsiä myös oman korkeakoulun muista koulutusohjelmista. Opinto-ohjaajat voivat auttaa löytämään sopivia opintoja, jotka voidaan sisällyttää henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan (HOPS). 

Ristiinopiskelussa on volyymia 

Kaikki Suomen ammattikorkeakoulut ovat mukana CampusOnlinessa ja verkostossa on tarjolla vuosittain pitkälti toistatuhatta verkko-opintojaksoa. Viivain Oy:n laatiman Katsaus CampusOnlinen talous- ja vaikuttavuustilastoihin -raportin mukaan vuonna 2022 CampusOnline-opintojaksoja toteutettiin 1 863 kappaletta. Opiskelijat ovat suorittaneet vuosittain jopa reilut 200 000 opintopistettä: esimerkiksi vuonna 2022 suoritettiin 238 936 opintopistettä, joista iso osa muodostuu nonstop-opintojaksoista. (Jonninen, 2023) 

Ristiinopiskelun palveluväylä, Ripa, sujuvoittaa ilmoittautumista ja suoritusten siirtymistä suoraan opiskelijan HOPSille, joten volyymin odotetaan kasvavan entisestään. Kaikki CampusOnline-verkoston ammattikorkeakoulut siirtyvät Ripaan vuoden 2024 loppuun mennessä, ja muut verkostot vaiheittain omaan tahtiinsa. 

Vaikka ristiinopiskelu on varsin ketterää, on hyvä varautua myös haasteisiin 

Tutkintorakenne määrittelee reunaehtoja, joten opiskelijan tulee keskustella opinto-ohjaajan tai tuutorin kanssa ennen ilmoittautumista. Suunniteltu räätälöinti vaatii aina hyväksynnän omasta koulutuksesta. Vapaasti valittaviin opintoihin voi valita mitä tahansa verkostojen opintotarjonnasta tutkintorakenteen laajuuden puitteissa.  

Eri korkeakoulujen tietojärjestelmät eivät ole aina yhteensopivia. Opiskellessa toisen korkeakoulun järjestämää opintojaksoa pääsee käyttämään erilaisia oppimisalustoja ja järjestelmiä, ja käyttäjätunnukset voivat olla korkeakoulukohtaisia. Jos opiskelet usean korkeakoulun opintoja, sinulla voi olla useita käyttäjätunnuksia samanaikaisesti. Korkeakoulut käyttävät erilaisia verkko-oppimisympäristöjä, joten kannattaa varata aikaa uuden oppimisalustan haltuun ottamiselle. 

Suoritetut arvosanat voivat liikkua verkostosta ja korkeakoulusta riippuen opiskelijan HOPSille joko automaattisesti tai opiskelija toimittaa suoritukset kotikorkeakouluun, jolloin ne kirjataan käsin tutkintoon. 

Opiskelu kannattaa aina, ja ristiinopiskelu on varmasti vaivan arvoista!


Lähteet

Jonninen, J. (2023). Katsaus CampusOnlinen talous- ja vaikuttavuustilastoihin. Viivain Oy. 


Kirjoittaja

Mervi Mäkinen, koulutuksen kehittämisen suunnittelija, HAMKin ristiinopiskelun verkostoyhteyshenkilö

Leave A Reply