Kuulin sattumalta erään supermarketin käytävällä kahden hyllyttävän työntekijän keskustelun yrityksessä käynnissä olleesta osaamiskartoituksesta. Toinen tiedusteli toiselta, mitä tämä oli vastannut kyselyyn. ”No laitoin kaikkeen vaan ‘en tiedä’ tai ‘kehitettävää on’”, tämä vastasi. ”Enhän minä mitään ihmeellistä osaa”, hän naurahti vielä perään.
”En voi, koska en osaa” on lause, jonka varmasti moni on sanonut ääneen tai jota on ainakin miettinyt jossain tilanteessa elämänsä aikana. Itse olen ainakin, itse asiassa erittäin usein. Ajatukseen osaamisen puutteesta liittyy usein pelko. Pelko siitä, että epäonnistun tai nolaan itseni. Erityisesti uuden asian edessä pelko ja epävarmuus puskevat pintaan ensimmäisinä. Epävarmuus on epämiellyttävää, ja se ilmenee usein myös henkisenä vastarintana ja ahdistuksena uuden edessä.
Omalle osaamiselle asetetaan rajoitteita
Olen kuullut urani aikana enemmän kuin usein, että joku henkilöstöstä toivoo ääneen asioiden pysyvän edes hetken tasaisena: ”kunpa ei tulisi mitään muutoksia nyt hetkeen”. Nykyajan työelämässä muutos on kuitenkin jatkuvaa, ja uudistuminen on jopa organisaation toiminta- ja kilpailukyvyn edellytys. Jatkuva muutos tarkoittaa luonnollisesti jatkuvaa vaatimusta henkilöstön osaamisen kehittymiseen. Tämä kuulostaa monien korvaan kuormittavalta ja jopa kauhistuttavalta ajatukselta. Osaamisvajetta koetaan jo siinä vaiheessa, kun uudistuksesta aletaan puhua.
Ihmiset asettavat itselleen ja omalle osaamiselleen usein rajoitteita. Kyseiset rajoitukset elävät usein kuitenkin vain ja ainoastaan henkilön oman pään sisällä. Jo mainittu pelko on yksi rajoite, mutta on myös monia muita. Yksi on itsekriittisyys, epäilys omista kyvyistä ja valmiuksista. On totta, että kaikilla ei välttämättä ole samoja valmiuksia oppia asioita. Kaikista ei voi tulla aivokirurgeja. Väittäisin kuitenkin, että kaikilla on aina mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan ainakin jollain tavalla. Mistä kukaan voisikaan täysin tietää omaa potentiaaliaan ja kyvykkyyttään? Harva voi myöskään sanoa osaavansa kaiken mahdollisen ja niin hyvin, että oman osaamisen kehittämiselle ei ole tilaa tai tarvetta. Kukaan ei ole täydellinen tai koskaan täysin valmis, eikä pidä ollakaan. Myös oma asenne saattaa olla merkittävä rajoite osaamisen kehittämisessä. Väsyminen muutoksiin voi johtaa haluttomuuteen ottaa uutta vastaan ja jarruttaa uuden oppimista.
Osaamisen kehittyminen tuo onnistumisen tunteita
Mitä jos kuitenkin osaisit suhtautua asiaan eri tavalla? Jos ajattelisitkin, että haluat ehdottomasti tehdä uuden asian juuri siksi, koska et osaa? Jos ajattelisitkin aina uudistusten edessä ”hienoa, taas tulee mahdollisuus oppia uutta”. Vaikka et osaa asiaa, luottaisitkin sinulla olevan kaikki valmiudet oppia se. Kuinka erilaiselta muutokset saattaisivatkaan tuntua! Ei ole väliä, vaikka et heti osaa. Kukaan ei ole seppä syntyessään, ja on sallittua olla epävarma ja osaamaton uuden edessä. Monessa tapauksessa asioiden rohkea tekeminen johtaa osaamiseen kehittymiseen. Osaamisen kehittyminen voi tuoda mahtavan onnistumisen tunteen. Todellisuudessa osaamisen kehittymisessä ei ole mitään negatiivista.
Osaaminen voi kehittyä huomaamatta
Osaamisen kehittämistä saatetaan ajatella turhaan monimutkaisena tai vaivalloisena prosessina. Jos ajattelet työuraasi viisi vuotta taakse päin, miten osaamisesi on mielestäsi muuttunut nykyhetkeen verraten? Veikkaisin, että muutos on merkittävä. Muutos voi myös olla merkittävä, kun tarkastelet oman osaamisesi kehittymistä vain vuoden taaksepäin. Omalle osaamiselle ja sen kehittymiselle ollaan usein kuitenkin sokeita.
Osaaminen ei kumuloidu ainoastaan formaalin osaamisen kehittämisen keinoin, vaan paljon tapahtuu myös epävirallista ja sattumanvaraista osaamisen kehittymistä. Tätä voivat olla esimerkiksi työn ohessa opitut asiat tai verkostoitumisen kautta omaksuttu uusi toimintatapa. Itse olen oppinut merkittävästi ihan vain keskustelemalla aamukahvipöydässä kollegoideni kanssa. Älä siis tuijota vain käymiäsi koulutuksia ja kursseja, vaan mieti aidosti, kuinka paljon ymmärrät ja osaat asioita enemmän nyt kuin aikaisemmin. Ymmärryksen laajeneminen on osaamisen kehittymistä. Voit ylpeästi sanoa, että oma osaamisesi on kehittynyt, vaikka et ole saanut merkintöjä kursseista, uusia sertifikaatteja tai osaamismerkkejä. Vaikka et tavoittelisi paikkaa olympialaisissa tai tekisi maailmaa mullistavaa tutkimusta, osaamistasi voit aina kuitenkin aina kehittää eteenpäin, vaikka pienin askelin. Jos vain pääset eroon itsellesi asettamista rajoitteista, osaamisellasi ei ole ylärajaa.
Kirjoittaja
Suvi Lainesalo-Riippi, osaamisen kehittämisen asiantuntija