Olemmeko Suomessa kiertotalouden ja sen digitalisaation edelläkävijöitä?

0

Osallistuimme marraskuun alussa DAVE-hankkeen kautta Italian Riminissä järjestetyille Ecomondo-messuille, jotka keräävät yhteen vihreän talouden ja kiertotalouden innovaatiot. Tapahtuma järjestettiin jo 27. kerran, ja paikan päällä oli yrityksiä, poliittisia päättäjiä, tutkimuslaitoksia ja muita alan toimijoita ympäri Eurooppaa. Tavoitteenamme oli oppia uutta, löytää ideoita opetukseen ja aluekehitykseen sekä tietenkin inspiroitua.

Italia on yksi Euroopan johtavista maista kiertotalouden edistämisessä. Sen vahva teollinen perinne, paikallinen innovaatio ja EU:n kiertotaloustavoitteet ovat vaikuttaneet siihen, että maa on tehnyt merkittäviä edistysaskelia.

Messujen anti oli vaikuttava, ja konkreettisia esimerkkejä uusista ratkaisuista oli tarjolla runsaasti. Seuraavat mieleenpainuvat innovaatiot konkretisoivat, miten teknologia ja kiertotalous voivat yhdessä muuttaa maailmaa.

Älykkäistä jäteastioista elektroniikkajätteen kierrätykseen

Erityisesti kotitalousjätteen lajitteluun ja keräykseen on Italiassa kehitetty uusia teknologioita. Useat yritykset esittelivät älykkäitä jäteastioita, jotka avataan tunnistautumalla esimerkiksi henkilökorteilla. Jätepussin koko ja paino mitataan astian antureiden avulla. Väärin lajitellut jätteet tunnistetaan automaattisesti. Asukkaiden jätehuoltomaksut voidaan laskea jätteen määrän ja laadun perusteella, jolloin kalliin sekajätteen määrä vähenee, kun kierrätettävät materiaalit ohjataan oikeisiin paikkoihin.

Älykäs jäteastia.
Älykäs jäteastia.

Tekstiilijätteen käsittely on yksi kiertotalouden suurimmista haasteista. Tekoälypohjaiset järjestelmät pystyvät tunnistamaan eri materiaalit ja lajittelemaan ne tarkasti. Tekoäly voi erottaa esimerkiksi puuvillan, polyesterin ja villan toisistaan, mikä nopeuttaa ja tehostaa kierrätystä huomattavasti. Vanhat vaatteet voidaan ohjata uusiokäyttöön tai raaka-aineeksi tekstiiliteollisuudelle.

Elektroniikka on toinen merkittävä kierrätyksen kohde sekä ympäristön että talouden näkökulmasta. Elektroniikkalaitteet sisältävät kriittisiä metalleja, joita käytetään muun muassa akuissa, piirilevyissä ja näyttöteknologiassa. Myös muovit ja lasiosat voidaan uusiokäyttää. Kierrätys vähentää kaivostoiminnan ympäristövaikutuksia ja parantaa raaka-aineiden saatavuutta sekä estää haitallisten aineiden päätymisen ympäristöön. Maailmanlaajuisesti vain pieni osa kierrätetään virallisesti, vaikka potentiaali on suuri. Nykytekniikalla piirilevyistä voidaan erottaa komponentit koneellisesti. Kierrätys vähentää jätteen määrää ja vastaa kasvavaan raaka-ainekysyntään.

Aurinkopaneelit ovat kestävän energian symboli, mutta niiden ympäristövaikutukset eivät ole täysin neutraaleja ilman tehokasta kierrätystä. Paneeleista syntyvä jäte voidaan rouhia ja arvokkaat metallit erotella uudelleenkäyttöä varten. Paneelien kierrätys varmistaa, että uusiutuvan energian ratkaisut pysyvät kestävän kehityksen mukaisina koko elinkaarensa ajan. Kierrätyksen taloudellinen hyöty kasvaa myös koko ajan aurinkopaneelien määrän lisääntyessä edelleen voimakkaasti. Kierrätys mahdollistaa nyt jopa 90 prosenttia materiaalien uudelleenkäytön, mikä säästää luonnonvaroja ja vähentää ympäristökuormitusta.

Messujen anti ei jäänyt vain teknologiaan – myös luovuuteen ja taiteeseen oli panostettu. Kierrätysmateriaalien luova käyttö luo elämyksiä meille jokaiselle. Muovijätettä, kuten muovipulloja, oli käytetty verhojen materiaalina. Paperi-, tekstiili- ja kenkäteollisuuden jätteestä oli rakenneltu kauniita eläinhahmoja. Kiertotalous voikin ulottua elämämme kaikille osa-alueille.

Kengän sisäpohjista, metallijätteestä ja erilaisista nahoista luotu kotka.
Kengän sisäpohjista, metallijätteestä ja erilaisista nahoista luotu kotka

Tulevaisuus tehdään yhdessä

Ecomondossa huomasimme, että kiertotalouteen liittyviä digitaalisia ratkaisuja kehitetään useissa maissa Suomen tapaan. Jatkokehittäminen vaatii eri toimijoiden, kuten yritysten, tutkimuslaitosten ja oppilaitosten, aktiivista vuorovaikutusta. Meillä on Suomessa erinomaiset lähtökohdat kasvattaa tulevaisuuden osaajia, jotka pystyvät yhdistämään teknologian ja kiertotalouden ratkaisut. Ideoinnin lisäksi tarvitaan konkreettisia tekoja, rohkeutta kokeilla ja ennen kaikkea halua oppia toisilta.

Hämeen ammattikorkeakoulu kouluttaa tekijöitä, jotka voivat viedä näitä oppeja eteenpäin. Forssan kampuksen tieto- ja viestintätekniikkaa kiertotalouteen soveltavat insinööriopiskelijat ovat merkittävässä roolissa ottamassa alan uusimpia teknologioita käyttöön. Yhdessä alueen yritysten kanssa me opettajat ja opiskelijat haluamme kehittää ratkaisuja, jotka hyödyttävät paitsi ympäristöä, myös yhteiskuntaa laajemmin.

Meillä on käsissämme kaikki avaimet tehdä tulevaisuudesta kestävämpi, ja voimme olla ylpeitä siitä, miten pitkällä jo olemme. Samalla voimme innostua siitä, mitä kaikkea vielä on edessä. Tämä antaa meille mahdollisuuden pysyä kiertotalouden ja digitalisaation edelläkävijöinä.


Kirjoittajat:

Johanna Salmia ja Ari Hietala, lehtorit, HAMK / Tieto- ja viestintätekniikka, kiertotalous sekä ICT, Circular Economy

Toiminta liittyy Datavetoisen kiertotalouden TKI-ekoinnovaatiosysteemi ja demonstraatioympäristö -hankkeeseen

Comments are closed.